MOGUĆE JE UPLATITI 5.000.000 EVRA U KLADIONICAMA! Francuski stručnjak za klađenje objasnio i KAKO SE TO MOŽE URADITI
Foto: Pritnscreen

pronađen način

MOGUĆE JE UPLATITI 5.000.000 EVRA U KLADIONICAMA! Francuski stručnjak za klađenje objasnio i KAKO SE TO MOŽE URADITI

Fudbal -

Bivši direktor Regulatornog tela za onlajn klađenje (ARJEL) Žan-Fransoa Vilote za list "Le Parisien" otkrio je da je moguće uplatiti svotu od 5 miliona evra i objanio na koji način.

Uplata od 5 miliona evra na određeni meč koji se sumnja da je namešten je moguća, ali ne pod uslovima opisanim u tekstu francuskog L’Ekipa.

Francuski list L'Ekip preneo je u informaciju da je UEFA obavestila francuske vlasti o neregularnim radnjama na meču između PSŽ-a i Crvene zvezde, koju je beogradski tim izgubio sa 6:1, a razlog je navodni pokušaj klađenja jednog od Zvezdinih čelnika.

U tekstu ovog uglednog lista tvrdi se da je neko od funkcionera Crvene zvezde pred meč pokušao da uplati čak 5 miliona evra na pobedu pariskog tima od barem pet golova razlike protiv srpskog šampiona, a da je ta informacija stila do UEFA koja je i obavestila nadležne u Francuskoj.

Međutim, koliko god nerealno zvučalo, moguće je uplatiti toliku svotu, otkrio je bivši direktor Regulatornog tela za onlajn klađenje (ARJEL) Žan-Fransoa Vilote za list "Le Parisien".

"Ne iznenađuje me, mada me svaki put zapanji", odgovorio je Vilote na pitanje o mogućem nameštanju mečeva.

Čovek koji je pet godina bio na čelu Regulatornog tela kaže da su velike uplate sve učestalije, ali da se one obavljaju na azijskom tržištu gde je klađenje zabranjeno, za razliku od teksta "L’Ekipa" u kojem piše da je uplata obavljena na teritoriji Francuske.

"Jednostavno, moramo živeti sa time da ne postoji meč, bez obzira na rang takmičenja ili sporta, koji je zaštićen od manipllacije klađenjem. I dalje postoji veliki broj zemalja koje ne kontrolišu onlajn klađenje.U Kini, Hong Kongu klađenje je, recimo, zabranjeno, ali su takve aktivnosti zapravo u zamahu tamo. Mnoge evropske države, kao Malta na primer, uopšte nemaju regulatorno telo za kontrolu onlajn klađenja. Postoje teritorije sa velikim slobodama u tom smislu, kao Delaver u SAD. Veoma je lako naći kladionice koje nisu kontrolisane".

A kakav je konkretno slučaj sa Pari Sen Žermenom i Crvenom zvezdom?

"To se dešava na internetu, na sajtovima na koje se može pristupiti iz svih zemalja jer nemaju ’geoblokadu’. Suma se razdeli na manje iznose i uplati na nekoliko mesta kako bi se izbegla sumnja. Kriminalne mreže organizuju takve uplate".

Na pitanje kako komentariše to da je UEFA prva obaveštena o uplati na meč, kaže:

"To znači da je osoba koja je prijavila UEFA, neko sa fudbalskog terena ili iz okruženja kluba".

Ukoliko se utvrdi odgovornost, osim kazni, ovaj primer mogao bi da bude dobar način da se pojača zaštita od nameštanja mečeva.

"Optimista sam. Sve je više regulatornih tela u evropskim zemljama i u SAD. Veliki je zamah u tom pravcu. Utiče na to i snažan interes sportskih organizacija da se stane na put tome, jer je jasno da ovakve manipulacije utiču na ekonomiju samih takmičenja. Kineskoj ligi je, recimo, trebalo dugo vremena da finansijski stane na noge jer je bilo mnogo korupcije. Sajtovi su tako organizovani da dele informacije. Konačno, uprkos odlaganju da se radikalizuje rešavanje ovog problema, јavni organi shvataјu da iza ovog problema postoјe kriminalne mreže za pranje novca. Zato žele da ga regulišu", zaključio je Vilote.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track