SRBI I RUMUNI BRAĆA ZAUVEK: Čitav stadion grmeo Kosovo je Srbija, a iza toga se krije PRIČA O ISTORIJSKOM PRIJATELJSTVU!
Foto: Kurir Sport/Miloš Bjelinić

ceo stadion pevao

SRBI I RUMUNI BRAĆA ZAUVEK: Čitav stadion grmeo Kosovo je Srbija, a iza toga se krije PRIČA O ISTORIJSKOM PRIJATELJSTVU!

Fudbal -

Fudbalske reprezentacije Srbije i Rumunije odigrale su u Bukureštu meč u okviru Lige nacija.

Osim utiska da Srbije i sa igračem više nije sposobna da postigne gol, glavni utisak dana bilo je navijanje domaćih navijača.

Naime, tokom meča, a i pre početka istog, čitav stadion je skandirao - Kosovo je Srbija.

Mnoge u Srbiji ovo skandiranje je iznenadilo, ali istorija kaže drugačije.

Isto je bilo i sa utakmicom u Beogradu kada su domaći navijači takođe podržali dolazak Rumuna svoju prestonicu i dočekali ih raznim pesmama podrške za susede.

foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Ovo prijateljstvo navijačkih grupa datira još od davne istorije koja piše neverovatnu činjenicu - Srbija i Rumunija nikada nisu ratovali. Ovo možda delujue neverovatno, ali zaista je tako. Opšte je poznato da su Srbi učestvovali u svim većim obračunima u istoriji i da su ratovali sa skoro svim komšijama, ali eto, sa Rumunima nisu. Čak šta više, ratovali su nekoliko puta na istoj strani.

Dokle to ide govori i činjenica da nema grada u Rumuniji koji ne nosi ime srpskog heroja Starine Novaka, ili kao oni to kažu Baba Novak. Starina Novak se zajedno sa Rumunima borio protiv Turaka, majka mu je bila Rumunka, a otac iz Srbije. Rođen je oko 1530. godine.

foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Druga veoma bitna činjenica za to vreme pre svega, koja povezuje ova dva naroda jesu dve kraljice Natalija i Marija koje su bile Rumunke i koje su se udale za srpske kraljeve. Uvek su brakovi između dva naroda bili dokaz prijateljstva i dobrih diplomatskih odnosa. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su Srbi sa Rumunima potpisali prvi diplomatski ugovor i da je Rumunija prva zemlja sa kojom je Srbija uspostavila diplomatske odnose.

Da su odnosi i više nego dobri govore slike koje su nastale po završetku istorijskog meča gde su se međusobno pomeša Rumuni i Srbi i bez ikakvih incidenata nastavili sa navijanjem.

Slika govori više od hiljadu reči.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track