DIKA STOJANOVIĆ ZA KURIR Zna se da Francuzi vole da nameštaju, mene su pokušali da potkupe 1991. godine!
Foto: Dado Đilas

gorko iskustvo

DIKA STOJANOVIĆ ZA KURIR Zna se da Francuzi vole da nameštaju, mene su pokušali da potkupe 1991. godine!

Fudbal -

Crvenu zvezdu napadaju nas oni koji su mi nudili pare da pustim Marselj u Bariju, u finalu Kupa šampiona, kaže legendarni golman crveno-belih

Legendarni golman Stevan Stojanović kaže da bi francuski novinari već morali da iznesu makar jedan dokaz o navodno nameštenoj utakmici između PSŽ i Crvene zvezde u Ligi šampiona, o kojoj pišu već nekoliko dana.

Dika je bio kapiten čuvene zlatne generacije, koja je 1991. u Bariju osvojila titulu evropskog šampiona. I upravo su njega pokušali da uvuku u prljave igre pred finale sa Olimpikom iz Marselja, kada su mu u hotelskoj sobi ostavili kofer pun para. S gnušanjem je odbio da učestvuje u francuskim marifetlucima.

foto: Reuters, Printscreen

- Ovo iz Ekipa je u startu delovalo kao neozbiljna priča, što se i potvrdilo. Ako imate nešto, gospodo, napišite! Stalno nešto zavijeno! Na početku, već prvog dana, rekao sam da kad bi neko tako nešto hteo da kaže, posebno u tako ozbiljnom listu, mora da ima stvarno jake i čvrste argumente i dokaze. Evo, prolazi vreme, a dokaza nema - počeo je razgovor za Kurir Stevan Stojanović i dodao:

- Ako je priča rekla-kazala... Ne može da se Crvena zvezda kao jedna sportska institucija, ne samo u Srbiji već i u Evropi, razvlači po medijima u negativnom kontekstu. Ne može tek tako da se prlja ime evropskog i svetskog šampiona. Ako imaš dojave, insinuacije i ako nisi siguran u svoju priču da je 100 odsto tačna, onda ne upotrebljavaš ime institucije... Hajde da su u pravu i da je taj, nazovimo ga "funkcioner", kako oni kažu, zaposlen u Crvenoj zvezdi. Ali je nečasne radnje radio mimo kluba, privatno... Onda ne možeš da ga povezuješ sa klubom i blatiš taj klub. Ne sme da se blati ime Crvene zvezde! To je klub koji postoji više od sedam decenija, bivši je evropski i svetski prvak. Crvena zvezda nikada nije imala afere za koje ih optužuju Francuzi, niti će ih imati!

foto: Damir Dervišagić

Potom se Stevan Stojanović prisetio svog gorkog iskustva sa Francuzima pre 27 godina.

- Tada sam bio mlad, nisam znao ko su ta trojica ljudi, nisam očekivao da će se to desiti. Ni u snu mi ne bi palo na pamet to što će oni pokušati. Mislio sam kada su me pozvali na sastanak u hotel "Interkontinental" da je reč o mom transferu, jer sam imao dozvolu Zvezde da odem na kraju sezone. Čim smo ušli, jedan od njih mi je pokazao koferče i rekao da je to za mene. Pitao sam: "Ko hoće da me angažuje?" A onda je usledio šok: "Ma, kakav klub, u pitanju je finale Kupa šampiona, bolji smo od vas, uzmi novac." Našao sam se u čudu. Neko da dođe, kakva drskost, i ponudi novac da prodam ono za šta su živele sve Zvezdine generacije?! Kakav bih to čovek bio? Zar celog života da budem obeležen?! Kofer nije otvaran i zauvek je ostala tajna koliko se novca u njemu nalazilo. Pod stresom, okrenuo sam se i napustio sobu. Poverio sam se Ratomiru Dujkoviću, treneru golmana, i sve mu preneo - prisetio se Stojanović.

Nema blaćenja bez dokaza

Nisam optužio Marselj i Tapija

Stevan Stojanović otkriva da mu, posle svega što mu se desilo te 1991. godine, nije palo na pamet da prozove Olimpik i tadašnjeg predsednika tog kluba Bernara Tapija:

- Nikada nisam video te ljude, ali neki je pokušaj postojao. Zamislite da sam ja pred utakmicu sa Olimpikom izašao u medije i pričao o tome ili nekoga optužio. Posebno što nisam imao nijedan dokaz. Nisam mislio bilo koga pojedinačno da optužujem, a kamoli da prozivam Marselj ili tadašnjeg njihovog predsednika. A oni su sada bez ijednog argumenta udarili na Crvenu zvezdu. Ne može to tako!

Ekipa da pokaže snagu Momci, jači ste od nepravde

Stevan Stojanović veruje da negativne priče o Crvenoj zvezdi neće uticati na fudbalere i trenera Vladana Milojevića. - Igrači su svesni toga da nisu učestvovali u bilo kakvim prljavim radnjama i da od toga nema ništa. Mislim da to ne bi trebalo mnogo da ih pogađa. Oni jako dobro igraju i dobro stoje u našem prvenstvu. U Ligi šampiona su i samim ulaskom napravili veliki rezultat. Još kad smo dobili grupu, znali smo da su PSŽ, Liverpul i Napoli mnogo jače ekipe od Crvene zvezde. Sve što uradimo u grupi veliki je uspeh. Bod protiv Napolija je ogromna stvar. Ne treba očekivati u grupi veliku senzaciju od Crvene zvezde - jasan je Dika.

97 utakmica branio za Zvezdu 9 godina nosio crveno-beli dres 3 sezone bio direktor kluba

Kurir sport/A. Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track