ŠTA SE KRIJA IZA JUGA MARAKANE: Crvena zvezda brusi nove fudbalske dijamante
Foto: FK Crvena zvezda

ŠKOLICA

ŠTA SE KRIJA IZA JUGA MARAKANE: Crvena zvezda brusi nove fudbalske dijamante

Fudbal -

San velikog broja dečaka od prvog susreta sa loptom je da obuče crveno-beli dres, a prvi korak na putu do ostvarenja vodi preko škole fudbala Crvena zvezda.

Najmlađe kategorije iza juga Marakane za buduće izazove spremaju se temeljno i do najsitnijih detalja, a na sistem rada najvećeg rudnika fudbalskih dijamanata u regionu osvrnuo se Vladimir Cvjetićanin, koordinator Zvezdine škole fudbala.

- Više od 500 dečaka, od sedam do 11 godina, radi u 57 škola fudbala koje su deo naše mreže. Oko 150 najmlađih fudbalera brani naše boje u tom uzrastu i pod komandnom palicom 15 trenera, ali se prva selekcija pravi tek od 12. godine. Svi dečaci rade po tačno određenom programu i pod nadzorom 27 skauta – rezimirao je Cvjetićanin.

Stotine mališana su u svakom momentu na Zvezdinom radaru, a posebnu ulogu u skautingu imaju turniri i kampovi.

- Cilj inostranih turnira je da vidimo gde smo u odnosu na najveće evropske klubove, ali i da steknemo uvid u karakterne osobine dece. Okoilnosti su potpuno drugačije na višednevnim takmičenjima u odnosu na pojedinačne utakmice. Takođe, važnu ulogu imaju kampovi koji se ciljano održavaju u zemljama sa jakom srpskom dijasporom. Kamp u Kanadi ispostavio se kao pun pogodak, a u planu je, osim drugog skupa u Severnoj Americi, i kamp u Beču.

Više od deset škola fudbala van granica zemlje potvrđuje ambiciju crveno-belih da od klupske škole stvore internacionalni brend.

- Imamo škole u zemljama regiona, ali i u Kanadi i na Novom Zelandu. Kuriozitet je da u novozelandskoj školi fudbala po imenu Crvena zvezda ne igra nijedan dečak rodom sa naših prostora, dok u Hamilton Serbians, školi na severnoameričkom kontinentu, veliku većinu čine deca rodom iz Srbije. Pažnja je usmerena ka talentima generalno i nikakvih barijera nema.

Fokus je, osim ka inostranstvu, usmeren na formiranje regionalnih centara, ali i unapređenje uslova u Ljutice Bogdana.

- Prvi naredni korak je formiranje regionalnih centara koji će omogućiti lakšu selekciju talenata, a pred realizacijom je i izgradnja internata u kojem će biti smešteni odabrani biseri tokom fudbalskog sazrevanja, odnosno od petlića do omladinaca. Želja nam je da postanemo lider po razvoju talentovanih igrača, a rezultati koje smo ostvarili za dvostruko manje vremena od očekivanog potvrđuju da smo na pravom putu – rekao je Cvjetićanin.

(FK Crvena zvezda)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track