LEKCIJA RADOMIRA ANTIĆA O SAVREMNOM FUDBALU: Od Srbije se učilo kako se izvode prekidi (VIDEO)
Foto: Kurir štampano

MINI-INTERVJU

LEKCIJA RADOMIRA ANTIĆA O SAVREMNOM FUDBALU: Od Srbije se učilo kako se izvode prekidi (VIDEO)

Fudbal -

Srbin koji je trenirao i Barselonu i Real objašnjava šta se to dešava s Madriđanima

Bivši selektor Srbije Radomir Antić nije iznenađen ishodom u nedavnom "el klasiku" na Nou kampu (5:1), jer, kako kaže, u fudbalu nema slučajnosti. Po logici stvari, onda nije slučajno ni to što golovi slabo padaju nakon prekida, a trofejni stručnjak nema pravi odgovor na pitanje zašto se zapostavlja taj deo igre.

Kako objašnjavate debakl Reala od Barselone?

- Dovoljno je da se isprati kretanje samo Žordija Albe, kako je on uveo utakmicu od starta na stranu Barselone, i da vam postane jasno zašto se meč završio onakvim porazom Real Madrida. Kretnja je izuzetno važna, posebno u savremenom fudbalu i na vrhunskom nivou. Nikako se ne sme završiti posle pasa, već se ona mora nastaviti. Isto tako kada se izgubi lopta... Odbrana ne sme da se završi na mestu gde je lopta izgubljena, već je potrebno vratiti se nekoliko metara unazad. Dakle, kretnja je najvažnija - objašnjava trofejni stručnjak.

Kako je moguće da Real toliko promeni svoj izgled posle odlaska samo jednog igrača, pa zvao se on i Kristijano Ronaldo?

- Nije ovde samo Kristijano u pitanju. Postoji problem sa četvoricom igrača koji su povratnici iz povrede. Isko, recimo, mesec dana nije igrao zbog operacije slepog creva. Sada se vraća i primetno je da ne oseća prostor na pravi način. Nema kretnju, a to je ono što mi kod igrača zovemo "forma".

Šta se novo dešava na planu taktike?

- Dešava se meni neobična stvar da se sve manje pažnje poklanja prekidima. Ne vidim uigranost, nema osmišljene akcije ni kada se ekipe brane ni prilikom napada.

Kod vas je prekid bio veoma važan segment igre, bilo da se gleda vaša era u Atletiko Madridu ili u reprezentaciji Srbije?

- Zanimljivi su bili naši prekidi mnogima. Znam da je selektor Švedske Lars Lagerbek posle naše prijateljske utakmice dugo proučavao kako smo mi odrađivali naše prekide i kasnije je sve to primenio vodeći reprezentaciju Islanda, sa kojom je otišao do četvrtfinala Evropskog prvenstva u Francuskoj. Danas, morate pogledati zaključke tehničke komisije FIFA o Svetskom prvenstvu u Rusiji. Na svakih 29 kornera padao je jedan gol, što je opet mali napredak u odnosu na Brazil 2014, gde su takvi golovi bili još ređi. Slabo se uvežbavaju prekidi, o tome vam govorim - jasan je Radomir Antić.

5:1 Rezultat je kojim je Barselona

pobedila Real minulog vikenda

D. P.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track