PRIJATELJSKI SAVET Marko Grujić: Zvezdo čuvaj se Firmina! On je najvažniji šraf u LIVERPULOVOJ MAŠINERIJI
Foto: Liverpoolfc.com

Poznaje CRVENE u dušu

PRIJATELJSKI SAVET Marko Grujić: Zvezdo čuvaj se Firmina! On je najvažniji šraf u LIVERPULOVOJ MAŠINERIJI

Fudbal -

Srpski fudbaler koji je član Liverpula, ali na pozajmici u Herti veruje da bi crveno-beli mogli da izvuku remi u utorak u četvrtom kolu Lige šampiona

Liverpul je apsolutni favorit, ali bi Crvena zvezda uz pomoć navijača mogla da napravi najveću senzaciju Lige šampiona, ovako priča za Kurir Marko Grujić o utakmici koju će dva kluba odigrati u utorak u Beogradu.

Momak koji je prošao omladinsku školu crveno-belih, a prošlog leta na insistiranje Jirgena Klopa produžio ugovor sa Crvenima do 2023. godine očekuje istinski spektakl na utakmici između dva kluba.

Šta očekujete u utorak? - Potajno očekujem pobedu Crvene zvezde!!! To je onako sa zvezdaške, navijačke strane, realnost je da bi bilo dobro da Crvena zvezda izvuče remi. Momci moraju da znaju da u utorak nemaju šta da izgube, već samo da dobiju. Nalaze se u grupi smrti, a ako odigraju kao protiv Napolija imaće čemu da se nadaju. Moraju biti 120 odsto motivisani, a uz pesmu Delija iznenađenje nije nemoguće - počeo je razgovor za Kurir Marko Grujić.

Možemo li da vas očekujemo na Marakani? - Teško! Povređen sam, a zbog zgloba nije zgodno da budem više sati u avionu. Počeću i sa treninzima, tako da je baš teško izvodljivo. Biću uz TV i pratiti utakmicu.

foto: Reuters

Hoće li Jirgen Klop nešto menjati u odnosu na prvu utakmicu sa Crvenom zvezdom? - U grupi je sve otvoreno. Još je neizvesno koja dva tima će ići dalje, tako da oni dolaze u Beograd po tri boda i to u najjačem sastavu. Koga god da izvede, biće to jak sastav. Sva tri kluba, Liverpul, PSŽ i Napoli na Zvezdu gledaju kao na lak plen, odakle moraju uzeti šest bodova. Eto, Napoli se sapleo. Verujem da će još neko.

Mogu li da se porede atmosfere navijanja na Enfildu i Marakani? - Na Enfildu sam osetio jedno od najboljih navijanja u karijeri, ali teško ga je porediti sa Marakanom. Ona je jedinstvena. Nema fanatika na svetu kao što su Delije. Mislim da će igrači Liverpula uživati u atmosferi. Biće to novo iskustvo za njih.

Kako će igrati Liverpul? - Ništa oni neće menjati. Kao i do sada, imaće posed lopte i iz grešaka protivnika na sredini terena gledati da u što manje poteza dođu do gol šanse. Liverpul je najjači kad natera rivala da pogreši na sredini, onda sledi neverovatno brza transformacija i egzekucija. Čim uzmu loptu, aktivira se paklena trojka. U svakoj liniji su jaki, pozadi imate Van Dajka koji je jedan od najboljih štopera na svetu, do sredine i napada.

Kako vidite Liverpulov trozubac Salah - Firmino - Mane? - Firmino je igrač po mom ukusu! Po meni, najvažniji šraf u Liverpulovoj mašineriji. Mozak cele Klopove operacije. On je taj koji radi za ekipu, mnogo trči, proigrava Salaha i Manea, plus daje golove. Igra po celom terenu, najzaslužniji je za uspehe Liverpula.

A, Salah i Mane? - Opasni su, nema slabog mesta. Mane je brz i jak. Takve fizičke predispozicije nisam video. Salah je čudo. To kako on ubrzava i menja kretnje je posebna priča.

foto: Reuters

Kako Englezi doživljavaju Crvenu zvezdu? - Malo njih zna da je Zvezda bila prvak Evrope i sveta. Ne obaziru se oni previše na igrače i njihov kvalitet, već ih interesuje samo Marakana, atmosfera na stadionu i Delije. Načuli su nešto i o tome pišu i pričaju sa ushićenjem. Videli su prošle godine protiv Arsenala da je to nešto posebno i sada čekaju da to ponovo dožive.

Ko bi od igrača Crvene zvezde mogao da zablista? - Ne znam hoće li igrati Boaći, čujem da je povređen. Njega sam čekao da proradi... Marin bi mogao da bljesne, on ima taj kvalitet. Uz njega, Pavkov i Srnić. Obojica su fizički jaki.

foto: EPA/YOAN VALAT

Kako ste videli prvi meč Liverpula i Zvezde? - Prvih 20 minuta Zvezda je igrala super! Izgubili su loptu na sredini i tako je pao prvi gol. Onda je usledio 44. minut, mali pad koncentracije i bilo je 2:0. Sve posle toga bila je rutina za Liverpul.

Kako bi Zvezda trebalo da igra u utorak? - Defanziva i samo defanziva. Plus koncentracija, a onda nešto da se uradi iz kontre ili prekida, posebno nakon kornera. Videli smo to u prvom meču, kada je Babić imao šansu. Bez straha, nisu igrači Liverpula roboti, pada i njima koncentracija, mogu i oni da pogreše i da se okliznu.

Šta možete reći o svojoj povredi? Kad se vraćate na teren? - Dobro je, oporavljam se, svaki dan sam na terapijama i individualnim treninzima. Sledeće nedelje počinjem da radim sa ekipom. Povreda zgloba je specifična, pauziram već šest, ili sedam nedelja. Mnogo je to, ali opet, super je sve prošlo, s obzirom kako je sve izgledalo. Povrede su sastavni deo fudbala, nema tu šta da se kuka.

Kako vam je u Herti? - Super! Prija mi grad, Berlin je prelep. Mnogo mi oko privikavanja pomaže Vedad Ibišević. Bundesliga je jaka, samo Bajern i Dortmund odskaču, ostali klubovi su ujednačeni.

foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Kakvi su planovi za budućnost? - Kao što se zna, prošlog leta sam produžio ugovor sa Liverpulom. Sada sam koncentrisan na Hertu, želim što više sa klubom, da izborimo plasman u Ligu šampiona. Onda kad dođe leto, moram u Liverpul. Tamo ću videti kakvi su im planovi sa mnom. Želim da igram i ako ne budem u prvom planu, ako im bude odgovaralo ostaću u Herti. Ali, daleko je leto, ima vremena - zaključio je Marko Grujić.

O timskom drugu

Markec ide na leto sa Enfilda

Kakva je situacija sa Lazarom Markovićem? - Na vezi sam sa Markecom. On čeka leto, kako bi otišao sa Enfilda kao slobodan igrač. Mlad je, tek su mu 24 godine i ako izabere pravi klub, lako će se vratiti u formu. Ima ponuda i voleo bih da opet bude onaj stari.

Klasići iz Zvezde

Zezanje sa Lukom

Kako gledate na sjajnu polusezonu Luke Jovića u dresu Ajntrahta? - Čujem se sa Lukom, drago mi je zbog njega. Ima dosta šala između nas dvojice i mnogo smeha. Videćemo se 7. decembra, kada nam Ajntraht dolazi u goste. Biće baš veselo. (smeh) U vrhu su kao i mi, biće to sjajna utakmica. Baš me raduje.

22 godine ima mladi fudbaler 5,5 miliona evra je njegova vrednost 191 centimetar je visok

Kurir sport/Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track