ZVEZDA JE IME ŠAMPIONA: Bajaga ekskluzivno za Kurir o Bariju i pesmama Delija (VIDEO)
Foto: Stefan Jokić

razgovor s povodom

ZVEZDA JE IME ŠAMPIONA: Bajaga ekskluzivno za Kurir o Bariju i pesmama Delija (VIDEO)

Fudbal -

Kada je pisao muziku za film Ona voli Zvezdu Momčilo Bajagić je želeo da Delijama i Crvenoj zvezdi za koju, kaže navija oduvek, podari rok pesmu po modelu velikog Freda Merkjurija.

Danas dok sprema koncert u beogradskoj Štark areni (1. decembar) Bajaga za Kurir priča o ljubavi prema fudbalu, pesmama koje su postale deo repretoara Delija i kaže da se upravo zahvaljujući crveno-belima osamdesetih godina negde u vreme stvaranja Instruktora pozitivne geografije zarazio sportom.

Šta za Vas predstavlja sport i fudbal?

- Moram da priznam da sam za sport počeo da se interesujem kasno, tek negde pred kraj gimnazije, jer me je muzika okupirala. Odvukla me je na drugu stranu, ali sam kao klinac u Zemunu gde sam odrastao znao da zaigram basket sa društvom. Nisam bio po tome na ćaleta, on je što se tiče sporta pravi fanatik.

Od kada i zašto Zvezda?

- Od kada je počeo da se pravi tim koji će u Bariju osvojiti titulu prvaka Evrope. Pratio sam sezonu dve pre toga i zaista uživao da posmatram kako se rađa nešto veliko. Tada sam počeo da se interesujem za sport i da to ozbiljnije pratim. Istovremeno, družili smo se sa sporrtistima pa se dešavalo da se na našem koncertu u Nišu pojavi Piksi, da nas slušaju Dejo, Robi, pa i košarkaš Vlade Divac...

Prva Zvezdina utakmica koju ste uživo gledali i koju posebno pamtite?

- Ne znam koja je bila prva. Ali kažem, gledao sam mnogo utakmica od recimo 1988. do 1991. Bio sam na tribinama protiv Bajerna zajedno sa Sašom Loknerom. Nažalost u Bari nismo stigli jer smo toga dana svirali u Ljubljani. Sećam se da smo utakmicu gledali na televiziji. To je momenat koji će se teško ponoviti.

Mogu li se porediti Bari 1991. i ovaj plasman u Ligu šampiona?

- Ne i ne treba. Nije realno. Dvadesetšest godina Zvezda nije bila ni blizu Lige šampiona. Sada je tu i bez obzira što su porazi teški i na neki način bolni, smatram da nije sramota gubiti od timova kao što su Liverpul ili PSŽ, pa i Napoli koji nas za sada nije savladao. Voleo bih da ovo bude početak kontinuiteta Zvezdinog igranja Lige šampiona. To je put ka nekom novom velikom rezultatu. Tako je stvoren i tim koji je u Bariju došao do trona. Sada to možda nije realno, ali kontinuitetu treba težiti, jer on daje sigurnost i kada je nacionalna liga u pitanju.

Navijači su prisvojili pesmu iz filma Ona voli Zvezdu kao himnu, dopada li Vam se kako je izvode sa trubačima ili samo grlom i dlanovima?

- Ta pesma se desila slučajno. Do tada osim Roze - poze i "Daj gol" nije bilo navijačke pesme u rok maniru. Želeo sam da uradim nešto kao We will rock you grupe Queen. Drago mi je da sam uspeo i da je i ta numera postala i ostala deo repertoara Zvezdinog severa.

Postoji i obrada pesme od Kada tebe volim sa Divnom Ljubojević, koja je dobro prošla?

- Da i mnogo je lepa. Kada se to peva na Marakani sa Delijama dobije sasvim novo ruho. Baš je ono što kažu jaka. A i do toga smo došli slučajno, radeći na nečemu potpuno drugom. Divna je to sjajno uradila. Sa mnogo emocija.

Hoće li biti još koja pesma za Delije?

- Ne znam. Ako se desi neka inspiracija, vrlo rado ću to uraditi. Inače, mislim da svaki klub, treba da ima pesmu u skaldu sa vremenom i muzičkim trendom. Neka ovi klinci koji su sada glavni, a po uzoru na svetske velikane nešto naprave, da se repertoar obogati.", rekao je Bajaga.

Kurir sport / Nenad Kiš

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track