SPORAZUM SA BELGIJSKIM TUŽILAŠTVOM: Veljković sad šalje Kežmana na robiju?
Foto: Vladimir Šporčić

POKAJNIK

SPORAZUM SA BELGIJSKIM TUŽILAŠTVOM: Veljković sad šalje Kežmana na robiju?

Fudbal -

Jedan od najbližih saradnika bivšeg fudbalera odlučio da progovori u zamenu za puštanje na slobodu i suspenziju, ali je uslov da otkrije sve što zna o fudbalskoj mafiji.

Dejan Veljković, jedan od najbližih saradnika bivšeg fudbalera Mateje Kežmana, koji je u Belgiji uhapšen kao vođa organizovane kriminalne grupe, postao je prvi "pokajnik" u istoriji pravosuđa te države i odlučio se na saradnju sa tamošnjim vlastima u zamenu za blažu kaznu.

foto: Printscreen Twitter

Kako je Kurir pisao, posle hapšenja najbližih Kežmanovih saradnika, Veljkovića u Belgiji i Uroša Jankovića u Beogradu počela je trka s vremenom u kojoj je bilo pitanje ko će prvi da progovori o nameštanju utakmica, pranju novca i prisvajanju para od transfera fudbalera, kako bi sebi obezbedio bolji status.

- U dogovoru sa federalnim tužiocem, Veljković je dao iskrenu i potpunu izjavu o njegovoj umešanosti, ali i umešanosti svih drugih osoba u najveći fudbalski skandal koji potresa Belgiju - potvrđeno je juče iz tužilaštva. Prema nezvaničnim informacijama, u izjavi kojuje dao u zamenu za uslovnu kaznu od pet godina zatvora, suspenziju i novčanu kaznu od 80.000 evra, Veljković je govorio ne samo o osobama koje su do sada uhapšene u operaciji "Čiste ruke" već je navodno istražiteljima pomogao da prikupe dokaze i za malverzacije o kojima se do sada samo spekulisalo.

- Jedini uslov za to da na postane "pokajnik" je bio da u potpunosti sarađuje sa federalnim tužiocem i da da sve informacije o onima koji su sa njim učestvovali u pranju novca, ali i sumnjivim transferima. Ako se ispostavi da njegove izjave nisu bile iskrene ili potpune, od ovog sporazuma može i da se odustane - otkrio je izvor.

On nije mogao da kaže šta je sve do sada Veljković ispričao istražiteljima, niti da li će posle njegovog otkrivanja fudbalskih malverzacija još neko završiti iza rešetaka.

- Na proveri su i do sada bili transferi u kojima je učestvovala agencija u kojoj su partneri Kežman, Janković i Aleksandar Gruber. Već je najavljeno saslušanje Sergeja Milinkovića Savića kog su zastupali. Međutim, u postupku se pominje još nekoliko igrača koje su upravo oni odveli u belgijske klubove i zbog toga se očekuje da je Veljković tužiocu priložio dokaze upravo protiv svojih saradnika - otkrio je izvor upućen u istragu.

Njihovi transferi su pod lupom

- Sergej Milinković-Savić - Vanja Milinković-Savić - Adam Marušić - Filip Mladenović - Miloš Kosanović - Stefan Dražić - Jovan Stojanović

Jelena Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track