TAKTIKA IZ OSNOVNE ŠKOLE: Pogledajte PUŠKICU koja je spasila Hrvatsku! (VIDEO)
Foto: AP

LIGA NACIJA

TAKTIKA IZ OSNOVNE ŠKOLE: Pogledajte PUŠKICU koja je spasila Hrvatsku! (VIDEO)

Fudbal -

Holandija je preokretom u poslendjem kolu Lige nacija u Gelzenkirhenu odigrala nerešeno (2:2) protiv Nemačke i osigurala sebi fajnal for, a slekciji hrvatske status nosioca u žreb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Hrvatska je dan ranije porazom od Engleske (1:2) ispala iz Divizije A u Ligi nacija i našla se na desetom mestu u poretku svih reprezentacija u elitnoj grupi Lige nacija.

Za status nosioca u nadolazećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo tu poziciju morala je i da zadrži.

U suprotnom, Hrvatskoj je pretio pad u drugu grupu, odnosno zavisili bi od ishoda na utakmicama drugih grupa. Prva prilika da Hrvatska sačuva status nosioca žreba imala je sinoć i odmah je sve bilo rešeno zahvaljujući nerešenom rezultatu u Gelzenkirhenu.

Modrić i ekipa biće nosioci u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo jer Nemačka nije uspela da pobedi Holandiju pred svojim navijačima, odnosno ispustila je pobedu u poslednjim trenucima susreta.

Uprkos činjenici da je Nemačka vodila 2:0 do 85. minuta, utakmica u Gelzenkirhenu završila se bez pobednika. Prvo je u 85. minutu Promes postigao gol za smanjenje vođstva Nemačke na 2:1, a dramatičnu završnicu golom u 90. minuti krunisao je Virdžil van Dajk i poklonio Hrvatskoj status nosioca u kvalifikacijama za EURO.

Nemačka je Hrvatskoj bila ravna konkurencija za status nosioca, ali zahvaljujući kasnom izjednačujućem golu kapetanaHolandije protiv Nemačke, Hrvatska je pre žreba kvalifikacija završila u društvu Francuske, Belgije, Italije, Španije, kao i Nemačke ili Poljske, umesto da je pala u drugi šešir, čime bi joj oni bili potencijalni suparnici na putu za EURO.

A ovo veliko olakšanje Hrvatskoj je donela i jedna puškica pomoćnog trenera Holandije Dvajta Lodvegesa.

Selektor Ronald Koeman priznao je ne samo da upustvo na puškici nisu njegova zasluga. Kaže kako papir koji mu je predao asistent nije pogledao pre nego što ga je prosledio do Van Dajka.

Na njemu je pislao upustvo za igrače kako da se rasporede za završni juriš na gol za veliki povratak, remi, prvo mesto u grupi, odlazak na fajnal for Lige nacija i spas Hrvatske.

Lodvegesa je zamislio da se šteoper Van Dajk u špicu pridruži napadaču Luku de Jongu, a da se u odbranu sa tri štopera spusti mladi veznjak Frenki de Jong.

Igrači su odmah poslušali upustvo i složili su se u formaciju 3-2-3-2.

Zahvaljujući tome, 'napadač' Van Dajk u sudijskoj nadoknadi iz voleja uspeo je da postigne odličan pogodak!

kurir.rs / Index.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track