ISKRENA ISPOVEST Bogdan Planić: Bio sam povređen u Zvezdi, ali je ona bila i ostala moja velika ljubav!
Foto: Privatna Arhiva

intervju

ISKRENA ISPOVEST Bogdan Planić: Bio sam povređen u Zvezdi, ali je ona bila i ostala moja velika ljubav!

Fudbal -

Nekadašnji štoper crveno-belih našao sebe u Bukureštu, gde je za godinu dana postao jedan od najboljih igrača i kapiten bivšeg prvaka Evrope Steaue

Bogdan Planić jedan je od najbolje ocenjenih fudbalera u prvenstvu Rumunije. Nekadašnji fudbaler OFK Beograda, Vojvodine i Crvene zvezde napustio je Srbiju tiho u leto 2017. godine. Potpisao je za nekadašnju Steauu, danas FCSB. Eksplodirao je Planić u susedstvu i to u timu koji je bio prvak Evrope 1986. godine.

Visoki i snažni defanzivac otkriva za Kurir koliko mu je dobro u Rumuniji, kako živi u Bukureštu, ali se prisetio i dana u Crvenoj zvezdi, koji su bili teški po njega. Danas je jedan od najcenjenijih fudbalera u Rumuniji, a gazda FCSB Điđi Bekali ovog leta tražio je Ajntrahtu za plavokosog Srbina čak 10 miliona evra. Hteo je namazani Rumun sa odličnim smislom za biznis dobro da zaradi, pošto je Bogdana Planića pre godinu dana platio Vojvodini svega 300.000 evra.

Drugu sezonu si u Steaui, šta možeš reći za prethodnu, šta ste sve osvojili i koliko si zadovoljan? Plus, bili ste ovog leta nadomak Lige Evrope . - Pa prošlu sezonu smo igrali zaista dobro u Evropi i prvenstvo je malo trpelo zbog toga. Prošli smo grupnu fazu Lige Evrope, u nokaut fazi igrali sa Lacijom, pobedili kod kuće 1:0, ali su oni u Rimu pokazali zašto su jedna od boljih ekipa u Seriji A i pobedili nas 5:1. Prvenstvo smo izgubili tri kola pre kraja, porazom u Jašiju. Ove sezone cilj je titula. Trenutno smo drugi, imamo dva boda manje od prvoplasiranog Kluža - počeo je razgovor Bogdan Planić.

foto: Privatna Arhiva

Kako si otišao u Rumuniju, čini se da si tamo stigao na mala vrata, što se pokazalo kao potez karijere? - Da, zaista se ispostavilo tako, otišao sam pred kraj prelaznog roka i odmah se ustalio u prvom timu.

Htela te je i Crvena zvezda, po drugi put, zašto Zvezdan Terzić nije uspeo da te dovede? Bio si želja Grofa Božovića. - Pa, Zvezda je već tada imala kvalitetne štopere. Nije bilo potrebe da dovode još jednog.

Kako gledaš na neuspelu epizodu u Crvenoj zvezdi? Bila je to teška i turbulentna sezona. Koji su razlozi što nisi uspeo kod trenera Nenada Lalatovića? - U Crvenoj zvezdi sam igrao samo pet utakmica, od toga tri na desnom beku. Trener je verovao je drugim igračima i odlučio sam da je najbolje da odem negde gde ću igrati. Ne kajem se nijednog trenutka zbog odlaska u Zvezdu, jer je ona uvek bila i biće moja najveća ljubav.

Ove sezone dobio si i kapitensku traku u Steaui. Šta to govori? - Naravno da mi kapitenska traka mnogo znači na planu samopouzdanja. Daću sve od sebe da opravdam ukazano poverenje trenera i ljudi u klubu.

Sa kim se najbolje slažeš i družiš u Steaui? Kako su te kao Srbina primili u klubu? - Uz Marka Momčilovića, prve godine sam se najviše družio sa Konstantinom Budeskuom. I sada se svaki dan čujemo, zaista sjajan momak. Tu je i Hrvat Toni Jakolis, koji se vratio sa pozajmice ove sezone. Od prvog dana su me fenomenalno prihvatili i to je jedan od razloga mojih dobrih igara.

Tvoj klub se zvanično zove FCSB, umesto Steaua. Da li su navijači ostali uz klub? - Većina navijača je ostalo uz klubu, oni ovaj klub smatraju Steauom.

foto: Privatna Arhiva

Šta možeš reći o prvenstvu Rumunije? Koliko klubova se bori za titulu, da li je jače i zanimljivije od srpskog? - U rumunskom prvenstvu svake godine neko novi iskoči u borbi za titulu. Poslednje četiri godine su četiri različita kluba osvajala titulu, tako da je uvek neizvesno do kraja.

Kakvi su Rumuni prema nama Srbima? Šta misle o nama, da li su nam prijateljski nastrojeni? - Rumuni imaju zaista lepo mišljenje o nama, vole igrače iz Srbije i zaista nas poštuju.

Nije kompikovano

Naučio rumunski

Da li si naučio rumunski? Kako ide učenje tog jezika? - Za sada ide dobro, počeo sam malo i da pričam, a razumem dosta, tako da mi treba još malo prakse i biće to super.

Reprezentacija

Nadam se pozivu Srbije

U najboljim si godinama. Da li bi voleo da dobiješ poziv za reprezentaciju, kojoj nedostaju kvalitetni štoperi? - Naravno, to je san svakog sportiste. Na meni je da radim i nadam se, a da li će se neki poziv i desiti, videćemo.

26 godina ima defanzivac 191 centimetar je visok 34 utakmice ima za Steuu

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track