SVI SU ZADOVOLJNI ŽREBOM, ALI ISTORIJA KAŽE DA NEĆE BITI LAKO: Orlovi ipak u grupi smrti! Sa Ukrajinom nikada ni bod, sa Portugalom samo MINIMALAC! (VIDEO)
Foto: Starsport©

KVALIFIKACIJE ZA EP

SVI SU ZADOVOLJNI ŽREBOM, ALI ISTORIJA KAŽE DA NEĆE BITI LAKO: Orlovi ipak u grupi smrti! Sa Ukrajinom nikada ni bod, sa Portugalom samo MINIMALAC! (VIDEO)

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije saznala je imena rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Srbija će igrati u grupi B sa Portugalom, Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom, odlučeno je žrebom u Dablinu.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Ekipe koje su bile prve u svojim grupama u Ligi nacija izborile su mesto u baražu, ako ne uspeju da se plasiraju na turnir direktno kroz kvalifikacije.

Na osnovu prvih utisaka reklo bi se da su čelnici ''Orlova'' veoma zadovoljni žrebom, ali postoiji jedan problem. Srbija uopšte nema dobar odnos sa dve reprezentacije koje su pored ''orlova'' glavni favoriti za prolaz na EP. Reč je naravno o selekcijama Portugala i Ukrajine.

Srbiji neće biti nimalo lako sa Ukrajincima koje nijednom do sada nismo pobedili. A odigrali smo ukupno četiri meča, doduše prijateljska.

foto: Starsport©

Prvi u avgustu 2008. godine na turniru Valerij Lobanovski, kada su Ukrajinci slavili sa 2:1. Mateja Kežman je bio strelac jedinog gola, dok je u odbrani igrao aktuelni selektor Orlova Mladen Krstajić. To je ujedno bio i jedini gol Orlova protiv Ukrajine.

Sledeći put smo poraženi u martu 2008. sa 2:0, onda u septembru 2009. minimalnim rezultatom, da bi poslednji put odmerili snage u novembru 2016. godine.

Bio je to prijateljski meč u Harkovu koji je domaći tim dobio sa 2:0, i to onu ekipu Srbije koja se pod vođstvom Slavoljuba Muslina plasirala na Mundijal u Rusiji.

Doduše, Muslin je tada eksperimentisao i protiv Ukrajine su igrali Rajković, Gudelj, Tošić, Pejčinović, Radoja, Ignjovski, Katai, Pavlović, Pešić...

Tadašnji duel su obeležile provokacije sa tribina i spaljivanje srpske zastave.

Što se tiče odnosa sa Portugalom, situacija je malo bolje.

Do sada smo odigrali čak devet puta sa vicešampionima Evrope i uspeli smo da slavimo samo dva puta.

Dva puta je bilo nerešeno i čak pet puta je slavila reprezentacija sa Pirineja.

Po ovoj statistici, Srbija će kvalifikacije završiti na trećoj poziciji, što je svakako ispod svakih očekivanja.

Ipak, ne treba zaboraviti činjenicu da smo sada verovatno dosta bolji neka pre jer ipak smo bili na Mundijalu u Rusiji osam godina, a na EP nismo bili čak od 2000. godine i čuvenog debakla protiv Holandije.

Evropsko prvenstvo 2020. godine igraće se u Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Briselu, Bukureštu, Budimpešti, Kopenhagenu, Glazgovu, Londonu, Minhenu, Rimu i Sankt Peterburgu.

Polufinalne utakmice i finale igraće se na Vembliju u Londonu.

foto: Tviter

Kurir sport

Foto: Starsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track