DUŠAN SAVIĆ ZA KURIR: Uvek je lepo kada se setim tog trenutka sa Hajberija!
Foto: Printscreen YT

PROĐE 40 godina

DUŠAN SAVIĆ ZA KURIR: Uvek je lepo kada se setim tog trenutka sa Hajberija!

Fudbal -

Danas se navršava tačno 40 godina od spektakularnog gola Dušana Savića na stadionu Hajberi. Crvena zvezda je tog 6. decembra 1978. remizirala protiv Arsenala u gostima (1:1) i izborila prolaz u četvrtfinale Kupa UEFA.

Nema čoveka u Srbiji, a i šire, koji ne zna kako je Dule Savić pocepao mrežu čuvenog Pata Dženingsa, odnosno fenomenalne akcije koju su kreirali Vladimir Petrović Pižon, Cvijetin Blagojević i Nedeljko Milosavljević.

Veliku popularnost ovom golu doneo je i film "Munje", odnosno rečenice koje izgovara čuveni glumac Nebojša Glogovac, koji opis gola Dušana Savića završava sa:

- A u Londonu - muk!

Dušan Savić se u razgovoru za Kurir prisetio utakmice u Londonu i gola koji je dao Arsenalu.

- Uvek je lepo kad se čovek seti tog trenutka. Još je lepše što me skoro svaki dan podsećaju na taj gol (smeh).

Baš taj gol ušao je u anale srpskog fudbala, a klinci i danas vole da ga pogledaju na Jutjubu.

- Popularnosti tog gola doprineo je mnogo film "Munje" i fantastična rola glumca Nebojše Glogovca. Ta scena... To je nešto što se pamti. Upravo je to mladima približilo taj gol. Meni je drago što se priča o tom golu održava i što živi u narodu. Taj gol jeste bio lep, a bio je i kruna jedne fantastične sezone Crvene zvezde.

Ta utakmica i taj gol postali su, što bi se reklo, lična karta Dušana Savića.

- Suštinski, taj gol i jeste najznačajniji u mojoj karijeri. Zato što je postignut u bitnoj utakmici, protiv velikog kluba, uz to u gostima, na slavnom stadionu Hajberi, iz fantastične akcije, dva minuta pre kraja meča i odveo je Zvezdu u sledeću rundu takmičenja. Tada, pre 40 godina, gol je proglašen za najlepši u sezoni Kupa UEFA. Sve se desilo da ostane upamćen! Gol je ostao da živi! Ušao je u antologiju! Kao što neke pesme postanu večne, tako je i s tim golom - zaključio je Savić.

Zanimljiv detalj o utakmici između Arsenala i Crvene zvezde otkrio je nedavno i Vladimir Petrović Pižon:

- Sve je bilo interesantno i zbog toga što su s nama putovale žene. Gubili smo 0:1 i izbila je neka tuča na tribinama... Naše supruge su otišle sa stadiona 15 minuta pre završetka utakmice. Nisu videle gol koji smo dali. Dolazimo u hotel, pevamo, a one nas gledaju, ćute, ne znaju šta se dešava. Kada smo im rekli da smo prošli, i one su počele da pevaju.

6. decembar 1978. Arsenal - C. zvezda 1:1 London. Stadion: Hajberi. Gledalaca: 41.566. Sudija: Ulf Erikson (Švedska). Strelci: Alan Sanderlend (69) - Dušan Savić (87). ARSENAL: Dženings, Gating, Rajs, O'Liri, Nelson, Riks (od 68. Mekdonald), Prajs, Jang, Heli ( od 89. Kosmina), Stejplton, Sanderlend. Trener: Teri Nil. CRVENA ZVEZDA: A. Stojanović, Jovanović, Krmpotić, Muslin, Keri, Jurišić, Petrović, Blagojević, Savić, Borovnica, Milosavljević. Trener: Branko Stanković.

Kurir sport/Aleksandar Radonić, foto: Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track