TEKST KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA! Ugledni francuski Figaro na dosada neviđen način pisao o Delijama: Osećali smo da PUCA TLO POD NOGAMA, DA PROPADAMO, DA SE SVE RUŠI!
Foto: Starsport©

Impresioniran

TEKST KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA! Ugledni francuski Figaro na dosada neviđen način pisao o Delijama: Osećali smo da PUCA TLO POD NOGAMA, DA PROPADAMO, DA SE SVE RUŠI!

Fudbal -

Neverovatna atmosfera, ovih 55 hiljada "ludaka" nisu navijači, nego fanatici. Ne usuđujem se da zamislim šta bi bilo da je stadion zatvoreniji i bez atletske staze - napisao je novinar čuvenog dnevnog lista iz Francuske

Tekst koji je francuski dnevni list "Figaro" napisao o atmosferi na stadionu Crvene zvezde vredi pročitati. Donosimo vam prevod reportaže autora Kristofa Remisa, novinar koji je izveštavao sa meča iz Beograda.

- Dođavola, Beograd! Tako smo predstavili stadion "Rajko Mitić" i nismo pogrešili. Nekadašnja Marakana možda više neće ugostiti 100 hiljada ljudi kao što je bilo u prošlosti, ali ovih 55 hiljada "ludaka" koji su se okupili na ovom zastarelom objektu nisu samo obični navijači, nego fanatici. Od prvog do poslednjeg minuta - svi stoje! Ne usuđujemo se da zamislimo šta bi bilo da je moderniji stadion, zatvorenog tipa, sa tribinama bližim terenu - počeo je priču "Figaro".

Za početak, malo o prvim utiscima po dolasku na najveći srpski stadion.

- Počelo je sa zvižducima golmanima PSŽ-a koji su prvi kročili na travu stadiona. Zatim, još jači zvižduci za ostale igrače kada su se pojavili. Tokom zagrevanja čuli su se i navijači iz Pariza, ali njihove pesme brzo bi bile "pokrivene" od ostatka stadiona.

Usledila je analiza dešavanja po izlasku igrača iz tunela.

- Dok su timovi izlazili na teren na stadionu se pojavila koreografija koja je pokrivala svaki ćošak Marakane! Svih 360 stepeni! Raskošno! U znak sećanja na pobedu Crvena zvezde na Olimpikom stajala je godina - 1991. Takođe, tu je bio i natpis na francuskom u kome srpski navijači žale što Francuska nije više ista država, ona kojoj se zahvaljuju savezništvo u Prvom svetskom rat od 1914. do 1918. godine. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u kavezu sa navijačima PSŽ, "pametnjaković" je pokušao da zapali baklju, srećom,

neuspešno.

foto: Starsport©

Birane reči koristio je reporter sa lica mesta.

- Neverovatni navijači, neverovatna atmosfera... Nivo Bešiktaša? Ma, ovo je bez razmišljanja daleko jače. Ukratko... Navijači Crvene zvezda su neverovatno verni svom klub! I to na sjajan način! Atmosfera je bila izuzetna, neverovatna... Snažnije od Enfilda i Sao Paola. Atmosfera koja se pretvorila u ludilo kada je Zvezda postigla gol. Erupcija! Osećali smo se kao da nam puca tlo pod nogama. Kao da propadamo, da se sve ruši.

Markinjosov pogodak srušio je snove Crvene zvezde i dobrom rezultatu...

- Ali, 55 navijača je nastavilo da peva iz sveg glasa. Oni su ovacijama pozdravili svoje heroje na kraju meča uprkos što su izgubili ubedljivo, što su ispali iz Evrope, što su završili seriju od 32 meča bez poraza u Beogradu. Srećom, igrači PSŽ nisu dozvoli da ih uhvatilo ludilo stadiona.

Zaključak na kraju.

- Kakvi fanatici! Marakana je top! Ljudi, pevaju i dalje na stadionu.

M. Bjelinić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track