KAKO SU CRNO-BELI ISPISALI ISTORIJU: Na danšnji dan pre 40 godina Partizan je osvojio jedini evropski trofej! (FOTO)
Foto: Partizan

DA SE NE ZABORAVI

KAKO SU CRNO-BELI ISPISALI ISTORIJU: Na danšnji dan pre 40 godina Partizan je osvojio jedini evropski trofej! (FOTO)

Fudbal -

Na današnji dan 13. decembra 1978. godine fudbaleri Partizana osvojili su svoj jedini evropski trofej. U finalu Srednjeevropskog kupa (Mitropa kupa) crno-beli su savladali mađarski Honved rezultatom 1:0 (0:0), a jedini pogodak postigao je Aca Trifunović iz jedanesterca. Uslovi za igru su bili jako loši (teren mokar i blatnjav), ali ono što je najvažnije, trofej je ostao na stadionu JNA.

Crno-beli su finalnu utakmicu odigrali u sledećem sastavu: Zalad, Đurović, Kozić, Trifunović, Stojković, Lazičić, Zavišić, Živković, Santrač (Varga, Jović), Prekazi i Klinčarski. Pre oko 4.000 gledalaca meč je odsudio Antonin Vencel iz Čehoslovačke.

Trener je bio Ante – Biće Mladinić, kome je to ujedno bio i poslednji meč u Partizanu, pošto je posle osvajanja trofeja smenjen sa klupe crno-belih…

Takmičenje je bilo podeljeno u dve grupe, a u Partizanovoj su bili italijanska Peruđa i Zbrojovka iz čehoslovačkog grada Brna. Drugu grupu su činili Vojvodina, Honved i bečki Rapid, koji je ubrzo odustao od takmičenja, tako da su Honved i Vojvodina odlučivali o prvaku grupe.

Prvi meč u grupi je igran 28. septembra 1977. Partizan je savladao Zbrojovku iz Brna sa 5:1 na Stadionu JNA. Pred oko 10.000 gledalaca, golove su postigli – Vukotić(2), Trifunović, Grubješić i Prekazi.

foto: Partizan

Sledeći meč je odigran u Peruđi, 14. decembra 1977. i domaćini su pobedili sa 2:1, a jedini gol za Partizan postigao je Nenad Stojković. Peruđa je te iste sezone osvojila sedmo mesto u Seriji A.

Revanš utakmica u Brnu protiv Zbrojovke odigrana je 29. marta 1978. i ostvarena je velika pobeda od 2:3. Pobedu su svojim golovima doneli Santrač, Vukotić i Jović. Spomena radi, Zbrojovka je te godine bila šampion i najbolji tim Čehoslovačke.

foto: Partizan

Poslednji meč u grupi odigran je 19. aprila 1978. pred 15.000 gledalaca protiv Peruđe koja je savladana sa 4:0, čime je Partizan ušao u finale. Golove su postigli – Кlinčarski, Santrač, Jović i Zavišić.

Treba istaći da je Mitropa kup, ili kako je još nazivan Dunavski, odnosno Srednjoevropski kup, najstarije međunarodno klupsko takmičenje u Evropi. Sa kraćim prekidima Srednjeevropski kup se igrao od 1927. do 1992. godine (52 godine), a u njemu su najpre učestvovali samo klubovi iz Austrije, Čehoslovačke, Jugoslavije i Mađarske, da bi se kasnije pridružili Rumuni, Švajcarci i Italijani.

Od jugoslovenskih klubova CE kup su osvajali – C. zvezda i Čelik po dva puta, Vojvodina, Partizan, Iskra iz Bugojna i banjalučki Borac.

Kurir sport

Foto: Partizan

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track