DOLAZAK U BEOGRAD JE OSTVARENJE SNA: Deca sa Kosmeta posetila Partizan, gledala fudbal i košarkaški večiti derbi! Njihovo ponašanje u Knez Mihajlovoj govori u kakvom strahu žive (VIDEO)
Foto: Printscreen

poseta

DOLAZAK U BEOGRAD JE OSTVARENJE SNA: Deca sa Kosmeta posetila Partizan, gledala fudbal i košarkaški večiti derbi! Njihovo ponašanje u Knez Mihajlovoj govori u kakvom strahu žive (VIDEO)

Fudbal -

Deca iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji posetila su Fudbalski klub Partizan, upoznali svetsku fudbalsku zvezdu, Portugalca Deka i prisustvovala košarkaškom večitom derbiju, između Partizana i Crvene zvezde i utakmici fudbalera Partizana i Dinama iz Vranja (6:0).

Lazar Petrović, nastavnik ruskog jezika i nekadašnji učenik škole u Cernici (kome je 2000. godine ubijen četvorogodišnji brat Miloš), kaže da nije bilo lako organizovati dolazak u prestonicu Srbije.

- Trebalo je dobiti pristanak svih roditelja dece koja su krenula u prestonicu Srbije. Lično sam ih ubeđivao i uspeli smo da se organizujemo. Odsečeni smo od svega i nismo mogli ni prevoz da nađemo. Kada imamo slobodno vreme igramo košarku jer imamo jedan jedini teren, koji je u katasrtrofalnom stanju. Nekada smo organizovali turnir, ali sada ni to ne možemo", kaže Petrović.

foto: Printscreen

Nastavnica fizičkog Marija Stojanović je istakla:

- U Cernici selu u opštini Gnjilane imamo samo dvorište, jedan koš i pet lopti. Jedna košarkaška, rukometna i fudbalska. Tu su i dve strunjače. To je sve. Ali borimo se. Danijela Stojanović je najbolja košarkašica i fuudbalerka u petom i šestom razredu. Ali trude se, za njih je ovo ostvarenje sna. To su i napisali na društvenim mrežama", rekla je profesorka.

Danijela Stojanović je rekla ko su joj omiljeni crno-beli sportisti:

- Košarkaš Rade Zagorac i fudbaler Nemanja Miletić.

foto: Printscreen

Mihajlo Petrović, je oduševljen posle dolaska na košarkaški večiti derbi.

- Kad smo stigli, čuli smo navijače. Obukli dresove i ušli unutra. To ne može da se opiše, treba da se doživi. Rezultat nije bitan, ali navijanje je bilo sjajno. Grobari su skandirali "Kosovo", a mi smo uzvraćali sa "Srbija"! To je neverovatno.

Sa decom sa Kosmeta bio je i fudbaler crno-belih Miroslav Vulićević, rođen u Leposaviću.

- I dalje živim tamo, u Beogradu sam trenutno. U Leposaviću nije isto kao na drugim delovima Kosmeta, ali mislim da je ovo važno. Mi ćemo za njih uvek biti tu", rekao je Vulićević

foto: Printscreen

Stefan Stojanović je očaran Kalemegdanom

- Kakav pogled. Vidi se Novi Beograd. Tu smo se malo slikali, a zatim pravo u ZOO vrt.

U Knez Mihailovoj ulici deca su su bila užurbana.

- Jurili su i žurili kao i kod kuće. Pokušala sam da im kažem da idu polako, jer ovde za razliku od našeg mesta gde imaju jedan teren i loptu ima šta da se vidi.U Beogradu smo shvatili da nismo zaboravljeni i možda još koji put dođemo, obiđemo, vidimo. I vratimo se u svoje selo, kaže profesorka Stojanović.

foto: Printscreen

Sutradan je usledila poslastica i odlazak na Partizanov stadion. Tu ih je sačekao fudbaler Nemanja R. Miletić, reprezentativac Srbije, rođen u Kosovskoj Mitrovici. Ipak, pravo iznenađenje bio je susret sa Portugalcem Dekom.

- Stvarno sjajno. Iznenađenje. Ko je hteo, mogao je da popriča sa njim. Ova dva dana, ne znam... Pamtićemo dugo - kaže nastavnik Petrović.

foto: Printscreen

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track