KAKO SE ŠEKULARAC POŠTENO IZBLAMIRAO: Uspeo je da pomeša Andrića i Crnjanskog i to usred kafane gde su mu se SVI SMEJALI! Jedini on nije ukapirao šta se desilo... (VIDEO)
Foto: Printscreen, Profimedia, Privatna Arhiva

detalji iz života slavnog pisca

KAKO SE ŠEKULARAC POŠTENO IZBLAMIRAO: Uspeo je da pomeša Andrića i Crnjanskog i to usred kafane gde su mu se SVI SMEJALI! Jedini on nije ukapirao šta se desilo... (VIDEO)

Fudbal -

Profesor Milo Lompar, autor knjige o Milošu Crnjanskom, je u emisiji ''Ćirilica'' na Hepi televiziji izneo do sada još nepoznate detalje o životu jednog od najboljih srpskih pisaca svih vremena.

Priču o Crnjanskom, profesor Lopmar počinje detaljem o njegovoj sportskoj karijeri koju je malo ko znao.

''Naime, Miloš je dosta voleo sport, ali fudbal pre svega. On je svojevremeno dobio poziv od bogatog ujaka na Eksportnu akademiju u Beču da studira ekonomiju, ali je to odbio zbog Rijeke gde je želeo da igra fudbal. Tu je po ko zna koji put pokazao koliko voli ovaj sport.''

Poznati profesor je izneo i jedan detalj iz druženja sa Ivom Andrićem, gde je predočio pismo koje je Crnjanski iz Beograda poslao Andriću koji je tada bio u Rimu. Osmi molbe za pomoć i kukanja o životu u Beogradu, Crnjanski se pohvalio kako mu je fudbal jedina svetla tačka u prestonici Srbije i kako ga on igra iz kao i uvek savršeno.

''Baš u njegovom stilu, '' dodao je profesor.

foto: Profimedia

Onda je usledila komična replika voditelja emisije.

''Crnjanski je bio jedan od najvećih ljubitelja sporta među srpskim piscima svih vremena uz Dobricu Ćosića, ali jedna anegdota iz tog vremena se i dan-danas prepričava. Naime, organizovana je večera u jednoj poznatoj Beogradskoj kafani gde je jedan od gostiju bio i Dragoslav Šekularac, koji je po rečima mnogih u to vreme bio popularniji od Pelea, Garinča.... Uglavnom, u jednom trenutku na vrata ulazi Miloš Crnjanski koji uzima salvetu sa stola i prilazi Šekularcu od koga traži autogram. Naravno, usledilo je pitanje Zvezdine zvezde sa kim razgovara i na koga treba da oslovi autogram, na šta je dobacio jedan od prisutnih - Na najboljeg srpskog pisca, a Šekulara je odgvorio - Sedim sa Ivom Andrićem ? Na šta je usledio osmeh svih prisutnih, dok Zvezdinoj legendi nije objašnjeno ko je u pitanju.

foto: Vikipedija

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Crnjanski bio veliki ljubitelj svih sportova, iako je preferirao samo fudbal.

Profesor. Lompar je ispričao kako je Crnjanski bio strastveni skijaš i kako je svojevremeno išao u Italiju kako bi osetio sve čari ovog sporta iz prvog ugla. Osim skijanja, Miloš je bio izvrstan pešak i marataonac koji je voleo da prelazi velike distance po čitavoj Jugoslaviji, što je bilo veoma zanimljivo za jednog čoveka koji je bio onižeg rasta i imao samo metar i 68 centimetara. Prosto je svima bilo čudno da tako neko omalen toliko voli sport, a svestan je činjenice da mu građa predstavlja veliku barijeru u potencijalnoj karijeri.

Usledila je kao i uvek zanimljiva replika voditelja o piščeov ljubavi prema sportu koja je išla do tih granica da je Crnjanski oženio sestru najboljeg fudbalera tog doba Jovana Ružića, Vidu.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track