ALEKS FERGUSON SLAVI ROĐENDAN Posebno je bio bolećiv prema Srbinu kome je posvetio deo u knjizi: Vidić je hteo da ide u rat za Kosovo! Imao je taj pogled u očima!
Foto: Profimedija

Najveći među trenerima

ALEKS FERGUSON SLAVI ROĐENDAN Posebno je bio bolećiv prema Srbinu kome je posvetio deo u knjizi: Vidić je hteo da ide u rat za Kosovo! Imao je taj pogled u očima!

Fudbal -

Poslednji dan u kalendarskoj godini za navijače Mančester junajteda je više od praznika.

To je dan kada slavni ser Aleks Ferguson slavi rođendan. Ove godine je 78. po redu.

Istorija ovog kluba se deli na eru pre i za vreme boravka Fergusona na Old trafordu.

Nije samo postao žetelac trofeja, iako su navijačima trofeji na prvom mestu.

Napravio je klub koji je postao mašina za stvaranje novca. Proveo je na klupi "Crvenih đavola" punih 27 godina, od 1986. do 2013. godine i osvojio sve za šta se takmičio. Ostavio je iza sebe 38 trofeja, od toga 13 Premijer liga, 5 FA kupova i 2 Lige šampiona.

Škotski stručnjak je ljubiteljima fudbala ostao upamćen i po odnosu prema igračima. Tako je gađao kopačkom Dejvida Bekama, često je kritikovao Ronalda govoreći da je "padavičar", ali čini se da je najveće od svih svojih fudbalera cenio Nemanju Vidića.

Srpskoj legendi Ferguson je posvetio deo u autobiografskoj knjizi. Upravo je Škot doveo budućeg kapitena na Old Traford 2006. godine iz moskovskog Spartaka za sedam miliona funti.

- Vidić je bio strog i beskompromisan tip. Prišao mi je 2009. godine i rekao da će ga možda pozvati u vojsku. Kad sam ga zabrinuto pitao kako to misli, odgovorio mi je: „Kosovo. Idem, to je moja dužnost.“ Imao je taj pogled u očima - napisao je Ferguson u autobiografiji.

Nemanja Vidić (32) ima kultni status na Old Trafordu, pošto je za Junajted odigrao osam sezona. Navijači su ga obožavali, spevali su mu i pesmu u kojoj veličaju njegovu mušku igru.

Engleze je posebno fasciniralo to što je Nemanja van terena bio običan momak i porodičan čovek, koji se ne vozi u "ferariju" ili "maseratiju", već u običnom automobilu.

Kurir sport

Foto: Profimedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track