SKANDALOZNA ODLUKA ITALIJANSKOG ZAMENIKA PREMIJERA Salvini: Protivim se prekidanju utakmica zbog rasističkih povika!
Foto: AP

svašta može da se čuje danas

SKANDALOZNA ODLUKA ITALIJANSKOG ZAMENIKA PREMIJERA Salvini: Protivim se prekidanju utakmica zbog rasističkih povika!

Fudbal -

Ministar unutrašnjih poslova Italije i zamenik premijera Mateo Salvini izjavio je danas da se protivi prekidanju fudbalskih utakmica svaki put kada navijači uzvikuju rasističke parole.

Suprotstavljeni stavovi izraženi su na današnjem sastanku čelnika vlade i italijanskog fudbala povodom nasilja i rasizma na utakmici 26. decembra u Milanu prošlog meseca, izmedju Intera i Napolija, kada je navijač domaćeg kluba ubijen a nekolicina izbodeno nožem, preneo je AP.

Takodje, navijači Intera su fudbalera Napolija Kalidua Kulibalija vredjali na rasnoj osnovi.

"Prekidanje utakmica zbog uvredljivih parola je klizav teren. Rizikujemo da sudbinu mnogih stavimo u ruke malobrojnih... Uz to, teško je pronaći pravi kriterijum za takvu odluku", rekao je Salvini.

Salvinijevo mišljenje je suprotno od Fifinog "procesa od tri koraka" u rešavanju problema rasizma na stadionima.

Fifa zahteva da na prvi nagoveštaj diskriminatornih parola sudija nakratko prekine utakmicu i da se od navijača preko razglasa traži da prekinu. Ako se ti uzvici nastave, sudija može da prekine utakmicu i naredi ekipama da odu u svlačionicu dok navijači ne prestanu. Ako ni to ne pomogne, sudija može da otkaže meč.

Na sastanku se razgovaralo i o nasilju ispred stadiona San Siro, kada je ubijen navijač Intera. Četvorica navijača uhapšena su zbog nereda, a jedan od njih optužen je za ubistvo.

Predsednik Fudbalskog saveza Italije Gabrijele Gravina rekao je da bi trebalo uvećati prisustvo redara na stadionima, kao i da se pojača praćenje publike uz pomoć predstavnika navijača.

Inter će naredne dve utakmice na domaćem terenu igrati pred praznim stadionom, dok će za treći meč delimično biti zatvoren San Siro. Takodje, navijačima Intera bilo je zabranjeno da putuju na utakmicu protiv Empolija, 29. decembra.

To nije prvi put da u tuči navijača u Italiji ima mrtvih. Navijač Napolija Ćiro Espozito umro je 50 dana pošto je ranjen iz pištolja u sukobu s navijačima Rome, pre utakmice finala Kupa 2014. godine.

Incident se dogodio pre meča, iako Roma nije ni bila učesnik finala, ali se utakmica Napolija i Fiorentine (3:1) igrala u Rimu.

Takodje, policajac Filipo Rakiti ubijen je u neredima posle sicilijanskog derbija izmedju Katanije i Palerma 2007. godine.

Kurir sport/Beta

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track