DUŠAN TADIĆ DOBITNIK FEBRUARSKE NAGRADE: Reprezentativac Srbije nagrađen najvišim priznanjem Novog Sada
Foto: Dado Đilas

Povodom rođendana grada

DUŠAN TADIĆ DOBITNIK FEBRUARSKE NAGRADE: Reprezentativac Srbije nagrađen najvišim priznanjem Novog Sada

Fudbal -

Novi Sad je danas obeležio Dan grada svečanom akademijom, a ovogodišnji dobitnik najvišeg gradskog priznanja - Februarske nagrade je Dušan Tadić, jedan od najboljih fudbalera Srbije, koji je bio i kapiten FK "Vojvodina".

Nagradu je u Dušanovo ime primio njegov otac Petar Tadić, a priznanje mu je uručio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Dušan Tadić se prisutnima obratio putem video snimka i rekao da je Novi sad grad u kome se afirmisao i ostvario svoje dečačke snove da zaigra za "Vojvodinu".

"Novi Sad sam zavoleo čim sam dosao kao dečak iz Bačke Topole. Novi Sad stvarno ima posebno mesto u mom srcu i tako će uvek biti. Hvala puno na ovoj nagradi, učiniću sve da budete ponosni na mene", rekao je Dušan Tadić.

Njegov otac Petar je rekao da je Dušan odlučio da novčani deo nagrade pokloni Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

Zahvalio je na priznanju koje je dodeljeno njegovom sinu i dodao da "nema reči kojima bi opisao ponos, sreću i čast koju oseća".

Vučević je podsetio da je Dušan Tadić zvanično proglašen za najboljeg srpskog fudbalera u 2016. godini - koji je pružao fenomenalne partije u holandskim klubovima Groningen i Tvente, potom u Sautemptonu u Premijer ligi, dok danas igra u čuvenom klubu Ajaks iz Amsterdama.

"Odlukom da Februarsku nagradu dodeli takvom sportisti, borcu, pobedniku i čoveku koji je primer za ferplej, Novi Sad šalje jasnu poruku da takvi ljudi zaslužuju da budu priznati i uvaženi, da treba da budu uzor generacijama koje dolaze i prenose slavu grada Novog Sada svuda gde se nalaze", rekao je Vučević.

foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Zbog profesionalnih obaveza Tadić nije bio u mogućnosti da dođe i primi nagradu, ali se prisutnima obratio putem video snimka.

"Žao nam je što danas nije sa nama, ali razumemo njegove profesionalne obaveze", rekao je Vučević.

Naveo je da je juče telefonom razgovarao sa Tadićem i dogovorio da uskoro dođe u Novi Sad.

Vučević je istakao i da Novi Sad dočekuje rođendan u dobroj atmosferi, a da uvek ima nekog ko želi da šalje "neke druge vibracije", ali i dodao da je to demokratija i da je dobro da postoje različite opcije i mogućnosti da se izraze i iznesu svi stavovi i mišljenja.

Njemu, kao gradonačelniku je, kaže, važno da je 7.200 više zaposlenih u 2018. nego 2017. godini, da je zabeleženo 85.000 više noćenja, domaćih i stranih turista, prošle negopretprošle godine, kao i da lane bilo više od 450.000 noćenja.

"Zato možemo da kažemo da smo na dobrom putu i verujem da ćemo ove godine imati više od pola miliona noćenja, posebno imajući u vidu da smo Evropska prestonica mladih", rekao je Vučević.

Zato je, kaže, ključna poruka za ovu godinu da će Novi Sad biti u duhu mladosti i "Opensa" i otvorenih vrata grada prema mladosti Evrope.

Veruje da će se Novi Sad pokazati kao dobar domaćin, koji ima, pre svega, dobre mlade ljude koji će na najbolji način da promovišu sebe, ali i svoj grad i Srbiju.

Vučević je dodao da predstoje i izazovi sa kojima će se grad suočavati i rešavati.

"Čestitam svim Novosađanima 271. rođendan. Mi smo u 271. godini odlučili da budemo prestonica mladih", našalio se Vučević.

Novi Sad slavi kao svoj rođendan 1. februar, dana kada su 1748. godine građani Petrovaradinskog šanca od carice Marije Terezije otkupili status slobodnog i kraljevskog grada i time omogućili brži razvoj grada, do tada sputavan županijskom i vojnom vlašću.

Svečanoj akademiji, povodom 271. rođendana Novog Sada prisustvovali su predstavnici Pokrajine, Grada, ustanova i institucija, a tokom programa, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvela je deo opere Karmina Burana.

Tanjug

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track