ZVEZDA SPREMA NAPAD NA LIGU ŠAMPIONA: Terzić o dugu, pojačanjima, ulaganjima u infrastrukturu (VIDEO)
Foto: Crvena Zvezda FK

intervju

ZVEZDA SPREMA NAPAD NA LIGU ŠAMPIONA: Terzić o dugu, pojačanjima, ulaganjima u infrastrukturu (VIDEO)

Fudbal -

Generalni direktor fudbalskog kluba Crvena zvezde Zvezdan Terzić zadovoljan je urađenim ove zime, kako na sportskom, tako i na finansijskom planu.

Specijalni izveštač Kurira iz Beleka – Aleksandar Radonić

Dug je smanjen i iznosi između 12 i 13 miliona evra, a klub je igrački gledano nikad jači, praktično već spreman za napad na Ligu šampiona, jer su pred potpisom Milan Gajić i Mirko Ivanić, a Marko Marin i El Fardu Ben sve bliži ostanku. Cilj kluba je jačanje na svim nivoima i stalno igranje Lige šampiona, ili Lige Evrope, jer takmičenja pod patronatom UEFA donose veliki novac, koji je nemoguće obezbediti iz drugih izvora.

Kako vam izgleda Crvena zvezda?

- Naša ekipa izgleda utegnuto, skockano. Na svakoj poziciji imamo kvalitetna rešenja. Nikad nismo imali moćniji i kvalitetniji tim, nego što imamo danas. Verovatno smo prejaki za domaće prvenstvo - rekao je Zvezdan Terzić.

Jeste li zadovoljni urađenim u prelaznom roku?

- Mi se u februaru spremamo za kvalifikacije, za Ligu šampiona. Prva utakmica je 8. jula i mi tim moramo da pravimo u ovom prelaznom roku. Može se reći da smo dogovorili Ivanića i Gajića! Poslali smo agente da razgovaraju sa klubovima i završavaju papirologiju.

Da nije to ipak previše igrača za jednu polusezonu?

- Neko će reći da je to prenatrpavanje ekipe, ali nije. Možda nije pravi tajming za dovođenje igrača, ali Crvena zvezda nema pravo da ispusti tako kvalitetna pojačanja. Ivanić je 93. godište, reprezentativac Crne Gore, Gajić je 96. mladi reprezentativac Srbije.

Šta je sa Marinom? Hoće li otići ili ostati?

- U Kini je prelazni rok, može da se desi neka ponuda koja će učiniti ne nas, već Marka Marina zadovoljnim, da je mi ne bismo mogli odbiti. Marko je zadovoljan u Zvezdi i time bih zatvorio priču. Nadam se da on ostaje do osvajanja titule. To je njegova velika želja.

Kakva je situacija sa Benom?

- Imali smo ponude od 5.000.000 evra za Marina i 4.000.000 evra za Bena. Ali, su obe odbijene i oni su ostali. Meni je važno da im glave budu mirne i fokusirane na obaveze u Zvezdi.

Borjan je rešio da ostane, zar ne?

- Sa Borjanom smo sve dogovorili. Zadovoljan je i srećan. Dogovorili smo čim se vratimo u Beograd, idemo kod notara i u Fš da završimo to. Borjan ostaje 4,5 godine u Crvenoj zvezdi. Glava mu je mirna. On je zadovoljan, mi takođe. Nema više ambicija za odlazak u inostranstvo, ovde će završiti karijeru. Nema izlazne klauzule. Rešili smo dugoročno pitanje golmana.

Da li su finansije i dalje problem za klub?

- Mi smo stalno u nekom raskoraku. Hoćemo da smanjujemo dug, a isto tako hoćemo da imamo moćan tim koji će igrati Ligu šampiona. To je u koliziji! Vratili smo dosta dugova, uložili smo u infrastrukturu i investirali u nove igrače. Između 7.000.000 i 8.000.000 evra u prošloj godini smo potrošili na dovođenje igrača.

foto: Crvena Zvezda FK

Šta nam možete reći o dugu kluba?

- U jednom danu platili smo dug star devet godina Poštanskoj štedionici od 3.300.000 evra. Međutim, navijači Crvene zvezde su zahtevni. Hoće pobede i rezultate, kvalitetnu igru i klub u Evroopi. Njih ne interesuje da li mi otplaćujemo dugove. Mogli smo sada da prodamo Marina i Bena i smanjujemo dugove, ali nismo.

Koliki je onda dug kluba?

- Realan dug Crvene zvezde je između 12.000.000 i 13.000.000 evra. Knjigovodstveni dug je drugačiji i mnogo veći, jer se knjiže neke druge stvari. Realni dug držimo pod kontrolom. U našoj ekipi ima veliki broj kvalitetnih igrača koji imaju ogromnu tržišnu vrednost. To su desetine i desetine miliona evra. Kad poželimo možemo da prodamo robu iz magacina i Crvena zvezda neće dugovati ništa! U ovom momentu imamo stabilno finansiranje.

Kako funkcioniše Crvena zvezda?

- Glavna tri izvora prihoda svih evropskih klubova su TV prava, sponzori i ulaznice. Na ta tri izvora mi ne možemo da računamo, sem Telekoma i Gasproma. To nam je obezbeđenih 5.000.000 evra, a Crvenoj zvezdi treba samo godišnje 25.000.000 evra za život, odnosno 2.000.000 evra mesečno. Mi 20 miliona moramo da nalazimo iz drugih izvora. Tu nam ostaju četvtri i peti izvor prihoda, a to su bonusi iz UEFA za takmičenje u Ligi Evrope i Ligi šampiona, kao i transferi igrača. Mi smo ove godine zaradili 22.000.000 evra od Lige šampiona i 26.000.000 od transfera. Da bismo novac pravili od četvrtog i petog izvora prihoda moramo da imamo jak tim da bismo igrali Evropu - zaključio je Terzić.

Poštovanje za rivala: Partizan je uspavani džin!

Ko će vam biti konkurent za trofeje u Srbiji?

- Ne obaziremo se ni na Partizan, ni na Radnički. Nišlije su u ekspanziji, igraju dobro, to je organizovan klub, imaju kvalitetnog trenera i ekipu. Međutim, Partizan je uvek Partizan. Kad god neko potceni Partizan, taj strada! Imamo veliko poštovanje prema Partizanu. To je uspavani džin koji ima svojih problema, ali Partizan nikad ne smeš da potceniš.

Dupla kruna: Titula pre kupa

Može li Zvezda do duple krune posle 12 godina?

- Cilj nam je dupla kruna, ali ne treba se opterećivati i to postavljati kao imperativ. šampionska titula je nešto što ima nemerljivu težinu nego Kup koji je utešna nagrada. Naravno, da bismo voleli da uzmemo titulu i kup. Titula je i 30. zvezdica iznad grba i pohod u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Marakana kao gradilište: Nisu ukucali ekser 30 godina

Da li ste zadovoljni investicijama?

- Gradimo! U planu su mediko blok, teretana, napravili smo šest novih terena, trening kamp, planiramo internat. Uradićemo stepenište i plato, rekonstrukciju zapadne tribine, betoniranje istočne. I sve to košta! Pre toga, 30 godina nije ekser zakucan na stadionu Crvene zvezde. Svojim saradnicima kažem "kuća se ne pravi kad imaš pare, već kad ih nemaš". Kreneš, pa...

Skinuti ljagu s kluba: Francuzi nemaju ništa protiv nas

Dokle se stiglo sa francuskim tužilaštvom?

- Mrkela i Pantović su dali iskaz. Njihov utisak je da ih je Tužilaštvo dočekalo nespremno i da nemaju ništa. Pitanja su bila formalna, nepripremljena, suvisla... Mi očekujemo da se istraga brzo završi. U dogovoru sa našim advokatima donećemo odluku koji je sledeći naš korak da Crvena zvezda obešteti sebe zbog nanošenja povrede ugleda. Gledamo kako da skinemo ljagu sa imena Crvene zvezde i da klub izvuče benefit iz čitave ove priče.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track