MIODRAG BOŽOVIĆ OTVORIO DUŠU KURIRU: Teško mi je kad čujem da je Grof izgubio NAMEŠTENU TITULU!
Foto: Kurir sport / Aleksandar Radonić

SUSRET U ANTALIJI

MIODRAG BOŽOVIĆ OTVORIO DUŠU KURIRU: Teško mi je kad čujem da je Grof izgubio NAMEŠTENU TITULU!

Fudbal -

"Partizan je spinovanjem stvorio negativnu atmosferu u javnosti, ubacili su nas u svoju mašineriju i na kraju nismo izdržali. Sebi zameram što sam ispao naivan", kaže Miodrag Božović Grof za Kurir.

Iz Antalije za Kurir - Aleksandar Radonić

Miodrag Božović se nalazi na pripremama u Beleku sa svojim klubom Krila Sovjetov. Čovek koji je dolaskom u Crvenu zvezdu preokrenuo tok istorije kluba u poslednjoj deceniji i bio zamajac na mašineriji koja se vratila na stare staze slave, pričao je za Kurir o novom izazovu u Rusiji, reprezentaciji Srbije, ali i crveno-belima. Isto tako, Grof je Kuriru otkrio da će jednog dana postati selektor fudbalske reprezentacije Srbije!

Popularni Grof jedini je trener stranac u Premijer ligi Rusije, pa je samim tim i pod budnim okom domaće sportske javnosti.

- Čast mi je što vodim klub kakav je Krila Sovjetov. Samara je posebna oblast u Rusiji, kažu da ovde žive ljudi koji mnogo vole svoju zemlju. Video sam to na prvom koraku. U Krila sam došao na molbu prijatelja i direktora Aleksandra Šikunova sa samo jednim ciljem, da ostanemo u ligi - počeo je razgovor za Kurir Miodrag Božović.

Ove zime, Krila Sovjetov doveli su nekoliko iskusnih fudbalera na pozajmicu.

- Došli su nam reprezentativac Samedov, koji je legenda ruskog fudbala, Šiškin, Timofejev i Ananidze, te mladi Karpov i Zinkovski. Tu si i naši Vućićević i Mijailović. Ključ je u prvih pet utakmica, ako izvučemo deset bodova, opstanak neće biti problem.

Božović je ostavio veliki trag u Rusiji, cenjen je i poštovan. Ima sve uslove za idealan rad u Samari.

- Sve je ovde top, što bismo mi rekli. Prvi deo priprema odradili smo u Abu Dabiju. Sada smo u Turskoj, gde ćemo odraditi poslednje dve faze priprema. Stadion u Samari je moderan, vrhunski, treći u Rusiji, posle Krasnodarovog i Zenitovog. Stvarno, imam i želju i volju da ovde uradim nešto.

foto: Dragana Udovičić

Putovanja u Rusiji su veoma naporna i to je ono što bi Grof voleo da promeni.

- Jeste, nema gostovanja na koje ne idemo avionom. U ssali volim da kažem da mi je želja da vodim neki klub, gde bih autobusom išao na gostovanja. (smeh)

Crvena zvezda je neizostavna tema kada je Grof Božović u pitanju.

- Bio sam pod velikim pritiskom i stresom dok sam radio u klubu koji volim. Mnogo sam srećan kada vidim da je Zvezda opet velika i moćna. Nadam se da tu ima malo i moje zasluge. Bilo je to teško vreme. Nekim igračima sam lično garantovao da dođu u Srbiju.

Nije uspeo da veže dve titule, a pored istorijske prednosti nad večitim rivalom od 32 boda, neće zaboraviti dešavanja u svojoj drugoj sezoni na Marakani.

- Posebno teško mi je pala 2017. godina, od našeg rivala Partizana stvoren je pritisak u javnosti da nam je titula nameštena. To se pokazalo na kraju ne da nije tačno, već da je bilo sasvim drugačije. Partizan je kroz spinovanje u medijima stvorio negativnu atmosferu i mi na kraju nismo izdržali. Utakmica protiv Voždovca boleće me dok sam živ! Jer tu je bilo svega... Ubacili su nas u svoju mašineriju... Teško mi je palo kada sam čuo da se po Beogradu priča "Grof je izgubio nameštenu titulu". Sramota! Jer ništa od toga nije bilo tačno. Ali, 100 puta izgovorena laž, postane istina!

foto: Dragana Udovičić

Uspesi u poslednje dve godine legli su Božoviću, posebno u Evropi.

- Nama se desio Ludogorec, neke stvari koje nemaju veze s fudbalom, ono isključenje Kange... Otada ne mogu da čujem pesmu "Pukni zoro", baš me pogodi... Pratio sam Ligu šampiona i četiri boda osvojena u konkurenciji PSŽ, Liverpula i Napolija su podvig. Trijumf protiv Liverpula je najveća pobeda posle Barija! Želim Zvezdi da i u novoj sezoni ponovi Ligu šampiona.

Miodrag Božović bio je i jedan od retkih naših trenera koji je igranje reprezentacije na SP shvatio kao neuspeh. Nije želeo da se vraća na mundijal, ali je o toj gorkoj temi samo uzdahnuo i rekao:

- Sve je tu rečeno, ne vredi sad pričati o tome. Mogu samo jedno reći. Jednoga dana biću selektor Srbije!

Voli Jovića

Luku je pogledao Bog!

Miodrag Božović oduševljen je izdanjem Luke Jovića u Ajntrahtu iz Frankfurta:

- Drago mi je zbog tog momka. Ali, baš drago. Bog ga je pogledao! Njegov rad i zalaganje konačno su mu se isplatili. Dolazak u Nemačku bio je prekretnica u njegovoj karijeri.

Okršaj sa "večitim rivalom"

Partizanu sam dao milione!

Miodrag Božović će danas igrati sa Partizanom, prijateljsku utakmicu u Turskoj, od 15.00 sati.

- Volim da igram protiv Partizana! Videću neke stare prijatelje... (smeh) Pitaju me što ne igram protiv Zvezde? Nije mi problem, ali kako ću?! Zvezda je moj klub, kako da igram protiv svojih. Inače, uvek sam bio čovek prema partizanovcima, koliko sam im samo miliona slio u kasu kupovinom Lomića, Škuletića, Lazovića - istakao je Grof.

Srbi u Samari

Nemanja rešeta, Mićko povređen

Grof Božović u ekipi ima dvojicu srpskih fudbalera u ekipi, Srđana Mijailovića i Nemanju Vućićevića, bivše igrače Crvene zvezde.

- Dobro si momci. Šteta je što je Mićko stalno povređen. I Nemanja je imao problema sa povredom, ali sada se vratio na pravi način. Dao je gol protiv Boteva i na njega mogu da računam - jasan je Grof.

Čovek široke ruke

Platio pripreme igračima Mladosti

Miodrag Božović poznat je kao čovek široke ruke, trener koji ume da pomogne. Tako je pre nekoliko godina platio pripreme fudbalerima Mladosti iz Podgorice u Antaliji.

- Jeste, istina je! Ali, ne bih o tome - skroman je Grof.

Krasnodarov štoper

Sviđa mi se Spajić!

Fudbaler koji ga je oduševio u Rusiji jeste Uroš Spajić, još jedan izdanak omladinske škole Crvene zvezde, danas član Krasnodara.

- Sviđa mi se taj momak. Spajić igra hrabro, ne boji se, jak je, brz. Krasnodar je odličan klub, ali mislim da neće izdržati trku sa Zenitom za titulu - procenio je Grof.

kurir.rs / A.R.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track