TUGA! SRPSKI SPORTISTI IGRAJU ZA 100 EVRA MESEČNO! Šokantno istraživanje Kurira: Bio sam na jednoj superligaškoj utakmici i prebrojao tačno 57 gledalaca!
Foto: AP

tuga srpskog sporta

TUGA! SRPSKI SPORTISTI IGRAJU ZA 100 EVRA MESEČNO! Šokantno istraživanje Kurira: Bio sam na jednoj superligaškoj utakmici i prebrojao tačno 57 gledalaca!

Fudbal -

Priča Nemanje Ljubenovića, koji zbog poslovnih obaveza jedva stigao da brani u rukometnom večitom derbiju, samo je otvorila bolnu temu sportskog sporta - novac. Istraživanje Kurira dovelo je do zaprepašćujućih saznanja...

Veliki broj srpskih sportista koji nastupaju u prvim ligama u odbojci, vaterpolu i rukometu dobija mizernu sumu novca. Tako su nam pojedini rukometaši i odbojkaši preneli stanje u svojim sportovima.

- Igramo iz ljubavi prema sportu i kako bismo bili fizički spremni, a ako se ukaže neka šansa da odemo preko, tada možemo da pričamo i o nekoj zaradi. Konkretno u mom klubu ima momaka koji ne primaju nijedan dinar, a najveća stipendija iznosi 300 evra - rekao nam član jednog superligaškog odbojkaškog kluba iz Beograda.

Gotovo identičnu priču čuli smo i od mladića koji igra rukomet u ovdašnjem "elitnom" takmičenju.

Ništa bolja situacija nije ni u fudbalu. Zarade većine superligaških fudbalera iznose od 200 do 500 evra. Na sve to, čak ni te mizerne sume ne dobijaju na vreme, već sa kašnjenjem od mesec, dva...

foto: Dragan Kadić

- Nažalost, svi znamo da je takva situacija. Kada sam bio dete, pratio sam sve sportove, u pola noći bih znao da nabrojim 7-8 rukometaša... Danas? Evo, ne znam nijednog rukometaša u Srbiji. Stanje u sportu je jako loše, a ne vidim i da se nešto radi po tom pitanju. Imamo dobru pravnu regulativnu, zakon o sportu nam je korektan, ali finansijska situacija je jako, jako loša - počeo je priču Mirko Poledica, predsednik Sindikata fudbalera "Nezavisnost".

Otrkio je nekada i sam fudbaler brojne zanimlje stavke.

- Danas, kada si na "nuli" u Srbiji, ti si bogat klub. Kada bi inspektori iz Ministarstva sporta obilazili klubove po Srbiji da vide da li se pridržavaju svih stavki iz zakona, nijedan klub ne bi postojao, na sve bi bio stavljen katanac.

Epilog stanja u fudbalu su frapirajući podaci o poseti na superligaškim terenima koje je izneo naš sagvornik.

- Bio sam na jednoj superligaškoj utakmici i prebrojao tačno 57 gledalaca! Pa, jedna Vojvodina, gigant, objavi podatak da je za kup utakmicu prodala 27 ulaznica, šta dalje pričati - sleže ramenima Mirko Poledica.

Ugovor na 300.000 evra, a prijavljen na 30.000 dinara

Praksa u svim srpskim fudbalskim klubovima je da prijave igrače na minimalac, a pored toga im uplaćuju "rate ugovora". - Vrlo često se priča o zaradama igrača od 300-400 hiljada evra godišnje... A, malo ko zna da su igrači uglavnom prijavljeni na minimalac 25-30 hiljada dinara. Taj drugi deo novca koji oni dobijaju isto je zarada, ali ne nju se ne plaća porez. Na neki način i razumem klubove, da plaćaju kompletan porez na tolike zarade... - objašnjava Poledica.

PLATE SUPERLIGAŠKIH IGRAČA:

Fudbal 200 - 3.000 evra Košarka 100 - 1.000 evra Rukomet 100 - 500 evra Odbojka 100 - 500 evra Vaterpolo 100 - 500 evra * izuzimajući FK Crvena zvezda i FK Partizan

VEROVALI ILI NE

* Super liga Srbije u fudbal je amatersko takmičenje (BiH i hrvatska liga su profesionalne) * Više od 75 odsto fudbalera u Prvoj ligi Srbije nema potpisane profesionalne ugovore * U sezoni 2017/18 jedan klub iz Super lige imao je samo tri profesionalna igrača i čak 22 amatera * Samo 1,7% profesionalnih fudbalera zaradi novac od fudbala za život po završetku karijere * Na jednom meču Super lige Srbije bilo je prisutno 57 gledalaca

Kurir sport / Miloš Bjelinić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track