STRAST ZA ISTINOM Crvena zvezda: Hoćemo titulu uz 1946. godine, osvojili smo je na terenu
Foto: Nebojša Mandić

slučaj kod pravnika

STRAST ZA ISTINOM Crvena zvezda: Hoćemo titulu uz 1946. godine, osvojili smo je na terenu

Fudbal -

Čelnici kluba iz Ljutice Bogdana rešeni da isprave istorijsku nepravdu, zvanično podneta molba Fudbalskom savezu Srbije za povratak davno osvojenog trofeja prvaka Srbije

Fudbalski klub Crvena zvezda na sednici Skupštine FSS zvanično je uputio zahtev Pravnoj komisiji za priznavanje titule iz 1946. godine. Ispred crveno-belih to je uradio generalni direktor Zvezdan Terzić.

- Predali smo zahtev Skupštini FSS kao najvišem organu našeg saveza, da uzme u razmatranje zahtev FK Crvena zvezda podnet FSS-u 17. januara 2017. godine za priznavanje titule prvaka Srbije koju je 1946. godine osvojila Crvena zvezda, kao titulu nacionalnog karaktera. U zahtevu smo naveli sve činjenice koje nedvosmisleno ukazuju na to da je Crvena zvezda osvajač šampionske titule te 1946. godine - rekao je Zvezdan Terzić.

foto: Privatna Arhiva

Crvena zvezda tvrdi da poseduje argumente zbog kojih traži priznanje davno osvojene titule šampiona Srbije. Pojedini navodi se suvoparni, ali svakako vrlo bitni podaci za celu priču, rekli su Kuriru iz Crvene zvezde:

foto: Privatna Arhiva

- Treba znati kako je bio organizovan sport posle Drugog svetskog rata. Krenulo se od državnog, koji je nazvan Fiskulturni odbor Jugoslavije, ispod njega Fiskulturni sportski odbor Srbije (FISOS), onda su bili okružni odbori, sreski i na kraju mesni odbori. Prvenstvo Srbije pokrenuto je ne kao kvalifikaciono, već kao regularno prvenstvo jer se od nečega moralo krenuti. A onda je Fiskulturni savez Jugoslavije na sednici između 14. i 16. decembra 1945. godine doneo odluku da se igra prvo državno prvenstvo za sezonu 1946/47 i ona je objavljena na naslovnoj strani lista "Fiskultura". U toj odluci, navodi se da će u prvoj sezoni učestvovati pobednici republičkih prvenstava i pokrajine Vojvodina, osim u slučaju Srbije i Hrvatske koje su kao republike sa najviše klubova dale dva učesnika. Tada je aklamacijom doneto da jedino tim Centralnog doma Jugoslovenske armije, Partizan, nastupi u prvenstvu FNRJ apsolutno bez ijedne utakmice u prvenstvu Srbije.

foto: Privatna Arhiva

U prvom prvenstvu Narodne republike Srbije učestvovalo je preko 150 timova. Na kraju, pobednici okruga utakmicama između sebe odlučili su prvaka Srbije. Crvena zvezda je bila bolja od Železničara (Niš), Metalca (Beograd), Radničkog (Kragujevac) i Jedinstva (Smederevo), dok je izgubila od Borca u Čačku. U finalu pobedila je Železničar s rezultatom 4:1.

foto: Privatna Arhiva

- Titulu za Zvezdu su 1946. osvojili momci koje su kao kapiteni predvodili Milovan Ćirić i Rajko Mitić. Oni su prvu titulu osvojili na blatnjavim i razoranim terenima, zasluženo, a sam Rajko Mitić je bio sedam meseci odsutan zbog povrede meniskusa - poruka je iz Crvene zvezde.

Pokrajina posebno

Spartak prvak Vojvodine

Zanimljivo je da je subotički Spartak 1946. godine osvojio fudbalsko prvenstvo Vojvodine, a pošto je Vojvodina u sastavu Srbije postavlja se pitanje mogu li Subotičani tražiti titulu. Opet, važno je reći da je prvenstvo igrano po svim republikama, ali i pokrajini Vojvodini, kao i Istri. Vojvodina je administrativno i geografski pripadala Srbiji, ali je sportski bila potpuno odvojena. Postojao je poseban Pokrajinski fiskulturni savez Vojvodine, koji je sva svoja takmičenja organizovao odvojeno od užeg dela Srbije. Inače, Crvena zvezda je kasnije u jedinstvenoj ligi pobedila Spartak.

Bez dileme s Istrom

Hrvati priznali Hajduku titulu

Za razliku od FS Srbije koji još nije priznao titulu Crvenoj zvezdi iz 1946, FS Hrvatske je 2011. dodelio titulu splitskom Hajduku. Na teritoriji Hrvatske, bez Istre, Hajduk je u konkurenciji klubova Dinamo (Zagreb), Lokomotiva (Zagreb), Proleter (Belišće), Tekstilac (Varaždin), Metalac (Zagreb), Split i Jedinstvo (Sušak) bio najbolji. Prvak Istre bio je klub Magazini Đenerali iz Rijeke, koji kasnije u saveznoj ligi posle fuzije menja ime u Kvarner. Zanimljivo, Kvarner nikada nije osporavao titulu Hajduku prvaka Hrvatske iz 1946.

Šampionska generacija

Mališa Petrović živi svedok

Od generacije koja je za Crvenu zvezdu osvojila titulu iz 1946. godine jedini preživeli je golman Miodrag Mališa Petrović (92). On je živi svedok prvog posleratnog klupskog prvenstva u fudbalu. Pored njega tada su dres Crvene zvezde nosili: Ljubomir Lovrić, Mladen Kašanin, Miomir Petrović, Predrag Đajić, Milenko Drakulić, Milan Krstić, Kosta Tomašević, Rajko Mitić, Jovan Jezerkić, Svetozar Atanacković, Miodrag Savić, Đura Horvatinović, Branko Stanković, Milovan Ćirić, Ljubiša Spajić i Vladimir Pečenčić. Trener je bio Svetislav Glišović.

Liga Srbije 1946, rezultati C. zvezde

Borac - C. zvezda 2:1 C. zvezda - Metalac 1:0 Radnički - C. zvezda 1:2 C. zvezda - Jedinstvo 8:0 C. zvezda - Železničar 4:1 * prvak Srbije, Crvena zvezda

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir/Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track