TRANSPARENTNA CRVENA ZVEZDA Direktor Stefan Pantović: Dug je 14 miliona evra
Foto: Www.crvenazvezdafk.com

otvoreno o finansijama

TRANSPARENTNA CRVENA ZVEZDA Direktor Stefan Pantović: Dug je 14 miliona evra

Fudbal -

Poslovni direktor kluba iz Ljutice Bogdana tvrdi da crveno-beli zahvaljujući stabilnoj poslovnoj politici izlaze iz finansijske krize

Crvena zvezda je smanjila dug i on sada iznosi oko 14 miliona evra, otkrio je klupski čelnik Stefan Pantović. Poslovni direktor FK Crvena zvezda upozorava da sagledavanje situacije oko duga nije jednostavno, odnosno da je u zdravom funkcionisanju kluba bitno sagledati šta je računovodstveni dug, šta dospeli dug, a šta od toga novčani dug.

U razgovoru za portal navijača Crvene zvezde www.redstarbelgrade.rs Stefan Pantović potanko objašnjava sve vezano za dug:

- Mi smo 31. decembra 2014. godine imali dospelih novčanih obaveza 29 miliona evra, koji su odavno stigli na naplatu. To je bila omča oko vrata, a ne knjigovodstvene kategorije. Treba reći da se struktura duga promenila i dospele novčane obaveze svedene su na oko 3,9 miliona evra sa 29 što je glavna osobina koja karakteriše upravu Zvezdana Terzića - rekao je Stefan Pantović.

foto: Starsport©

Poslovni direktor Crvene zvezde otkriva da situacija pre pet godina uopšte nije bila dobra.

- Ako bi se gledalo skroz striktno, polazna osnova je zapravo veća od 54 miliona evra jer su u međuvremenu proknjižene brojne dodatne obaveze nastale ili potekle do momenta navedenog preseka, a koje nisu bile adekvatno evidentirane knjigama kluba u tom momentu (kao što je dug prema Goranu Druliću, agentu Ćalasanu...).

Posle detaljne analize, Pantović objašnjava suštinu:

- S druge strane, mi interno drugačije sagledavamo naš dug, analizirajući tačno koliko nama treba novčanih sredstava da bismo prekosutra predočili da ništa ne dugujemo. A i kad budemo isplatili sva ta sredstva, prekosutra ćemo imati računovodstveni dug koji će postojati iako u realnosti te obaveze neće biti plative. Prema našim internim analizama, dug je oko 14 miliona evra.

foto: Starsport©

Pantović je pokušao da objasni šta je računovodstveni dug, šta dospeli dug, a šta neto novčani dug, plus obaveze za licenciranje...

- Kada se priča o računovodstvenom dugu, on je nekoliko puta veći od efektivnog. Njega predstavljaju poreske obaveze u iznosu od 8,6 miliona evra, koje se mogu aktivirati jedino prilikom prodaje stadiona. Tu su i avansi za radnje koje će se izvršiti, a jedan od primera je ugovoreni transfer Ivana Ilića. Takođe imamo unapred naplaćena TV prava za domaće prvenstvo do 2021. Ključ svega je održivost naših novčanih tokova koji i dalje nisu totalno stabilizovani, ali koji uspešno odolevaju svim izazovima - zaključio je Pantović.

Arapi kasne sa isplatama

Zaradili 60 miliona evra

Stefan Pantović kaže da je Crvena zvezda 2018. prihodovala 60.000.000 evra: - Od tih 60 miliona čak 30 odsto otišlo je na otplatu duga iz prethodnih godina. Uložili smo u nove igrače. Gro transfera koje smo napravili 2018. smo eskontovali bankama uz kamatnu stopu od oko pet odsto. Ostalo je da prihodujemo novac od Pešića, gde rata već kasni 30 dana i u tu svrhu ćemo pred FIFA pokrenuti postupak protiv Al Itihada.

Kako je rastao dug Crvene zvezde

Predsednik Dragan Džajić 2.513.990 evra

Uprava Milan Vujin i Miloš Marinković 5.926.852 evra Predsednik Dragan Stojković Piksi 14.636.293 evra Predsednik Toplica Spasojević 15.354.543 evra Predsednik Den Tana 20.619.828 evra Uprava Lekić, Babarogić i Ðorđević 19.449.916 evra Predsednik Vladan Lukić 44.109.565 evra

Striktna pravila FIFA

Čak 41 igrač pod ugovorom

Crvena zvezda ima veliki broj fudbalera pod ugovorom. - Preko 70, od toga 41 prvotimca. FIFA nomenklatura, striktno pravno gledano, propisuje da je profesionalni ugovor i onaj u kojem su klupske obaveze veće nego što igrača košta dolazak i boravak u klubu. Mi imamo i stipendijske ugovore, ali oni su u očima FIFA profesionalni.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track