PUT OD BEDE I SIROMAŠTVA DO FUDBALSKOG BOGA: Neverovatna životna priča Zinedina Zidana ostaviće vas BEZ TEKSTA! (VIDEO)
Foto: EPA/JUANJO MARTIN

PREKO TRNJA DO ZVEZDA

PUT OD BEDE I SIROMAŠTVA DO FUDBALSKOG BOGA: Neverovatna životna priča Zinedina Zidana ostaviće vas BEZ TEKSTA! (VIDEO)

Fudbal -

Nakon što je neslavno propao eksperiment sa trenerima Đulijenom Lopetegijem i Santijagom Solarijem i Santiagom Solarijem, pod čijim su vodstvom fudbaleri Real Madrida ove sezone ostali bez ijednog trofeja, natrenersku klupu vratio se Zinedin Zidan, čovek koji je s Realom osvojio devet trofeja, uključujući tri uzastopne titule prvaka Evrope.

Slično mnogim Afroamerikancima koji su proveli detinjstvo u getima u kojima su kriminal, droga i nasilje bili svakodnevnica i kojima je sport bio jedini izlaz iz takvog sveta, i Zidan je mogao krenuti pogrešnim putem.

Njegovi roditelji su pre početka Alžirskog rata 1953. emigrirali u Francusku. Prvo su stigli u Pariz, a kako su imali problema u nalaženju posla, sredinom 60-ih preselili su u predgrađe Marselja na jugu zemlje.

Zidan je rođen 1972. kao najmlađe od petero dece. Dok mu je majka bila domaćica i brinula se o deci, otac je radio dva posla. Danju u skladištu, a noću kao čuvar. U izrazito siromašnom susedstvu Zidanovi su živeli relativno dobro.

Otac je bio poznat kao posebno strog. Znao je da je stopa kriminala u gradu visoka i da dečak lako možeda zastrani. Činio je sve da bi Zinedin i ostala deca bili što dalje od opasnih ulica i iskušenja koja one nose.

Prvi kontakt sa fudbalom Zidan je imao kao petogodišnjak. Pokazao se kao veoma talentovan dečak i s deset godina počeo se ozbiljnije baviti fudbalom. U to doba za Olimpik su igrali bivši igrač splitskog Hajduka Blaž Baka Slišković, Žan-Pijer Papen, Enco Frančeskoli, koji su mu postali prvi uzori. Kao 14-godišnjak gledao je kako Maradona vodi Argentinu do titule prvaka sveta u Meksiku 1986. i sanjao je o tome kako će on to isto jednog dana napraviti sa Francuskom. U to doba primetio ga je skaut Kana Žan Varud i preporučio ga sportskom direktoru.

Iako je prvotno u Kan otišao na dvomesečnu probu, Zidan se zadržao pune četiri godine. Napustivši prvi put porodicu,završio je u domu s dvadesetak dečaka koji su takođe stigli u klupski kamp. Ubrzo ga u svoju kuću prima direktor kluba. Mladi Zidan bio je tempirana bomba. Kako je bio jedini igrač arapskog podekla, često je bio meta rasističkih napada kako gledalaca tako i protivnika na terenu. Imao je kratak fitilj i često bi ulazio u fizičke obračune. Prve dane u kampu često je provodio čisteći razne stvari kao kaznu za udaranje protivnika koji su ga provocirali. Iako je vremenom postao smireniji, tu svoju stranu nikad potpuno nije uspeo kontrolisati. Rezultat toga je i najpoznatiji crveni karton u istoriji finala svetskih prvenstava. U njemu se uvek vodila borba dveju kultura.

- Gajim sklonost ka arapskom svetu. Imam tu povezanost u krvi, preko roditelja. Ponosan sam na to što sam Francuz, a isto tako ponosim se i korenima', kazao je mnogo puta Zinedin Zidan.

Sa nepunih 17 godina debitovao je u prvoj francuskoj ligi. Kao tinejdžer postigao je i prvi prvenstveni gol. Taj prvi gol itekako će mu ostati u sećanju jer mu je vlasnik Kana Alin Pedreti kao nagradu poklonio - automobil. U prvoj celoj sezoni sa Kaanom ekipa je završila na četvrtom mestu u prvoj ligi, što je bio najbolji rezultat od 1932. Zidane je često vežbao slobodne udarce koji su mu u nastavku karijere postali ubojito oružje.

Nakon Kana Zidan je kao 20-godišnjak prešao u Bordo. I tamo je proveo četiri godine osvojivši Intertoto kup i igrajući finale Kupa UEFA, u kom su poraženi od Bajerna. Dvaput je bio blizu engleske Premijer lige, ali vlasnici Blekburna i Njukalsla nisu verovali da je dovoljno dobar za tu ligu. U poslednjoj sezoni u Bordou osvojio je nagradu za najboljeg igrača prve francuske lige. Bilo je jasno da je prerastao Bordo i francusku ligu. Za razliku od katastrofalne procene engleskih klubova, italijanski velikan Juventus znao je koga dovodi.

U veliki torinski klub stigao je u proleće 1996. i, poput svog slavnog sunarodnika Mišela Platinija, preuzeo je konce njihove igre. Uspeh je bio vidljiv odmah. Za nekoliko meseci osvojili su Intertoto kup, a u prvoj Zidanovoj sezoni postali su i prvaci Italije. Stigli su i do finala Lige šampiona, ali je Borusija je bila prejaka. Zidan se u igri sjajno dopunjavao sa zvezdama poput Alesandra Del Pijera, Kristijana Vijerija i Didijea Dešana.

foto: Profimedia

Zanimljiva je jedna anegdota iz tog doba. Naš bivši reprezentativac Zoran Mirković potpisao je za Juventus i dobro se seća prvog treninga:

- Prvo smo trčali s tegovima od deset kilograma, da bismo se potkraj treninga podelili u dve grupe i zaigrali. Napao sam Zidana i on mi je dvaput zaredom provukao loptu kroz noge. Nakon toga trener Marčelo Lipi prekinuo je trening, pozvao me na stranu i rekao: 'Ti si novi ovde pa ne znaš. Ovo je Zidan. Mi njega ovde ne napadamo. Pokrivaj tu svoj deo terena, a njega pusti da igra ono što igra. Nemoj da te pravi budalom bezveze.''

Iduće sezone obranili su titulu prvaka Italije, ali su ponovo poraženi u finalu Lige šampiona, ovog puta od Reala.

Tugu zbog poraza od Reala ubrzo je zamenila velika radost kad je Zidan predvodio reprezentaciju Francuske do titule prvaka sveta. Nakon što su u polufinalu dobili Hrvatsku 2:1 (dva gola Tirama), u finalu su razbili Brazil 3:0. Dva pogotka, oba glavom, postigao je Zidan i postao francuski heroj. A lako je mogao biti tragičar. Naime, njegov kratak fitilj doneo mu je nepotrebni crveni karton u grupi te se Francuska bez njega jedva provukla u osmini finala protiv Paragvaja.

foto: Profimedia

Za sjajne igre u dresu Juventusa i Francuske Zidan je prvi put proglašen za najboljeg fudbalera sveta. Još bolji je bio dve godine kasnije, kad je Francuskoj donoo pehar prvaka Evrope. U finalu su svladali Italiju. Proglašen je najboljim igračem prvenstva, a na Uefinoj stranici pisalo je:

'Na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji Zidan je pokazao dominaciju kakva nije viđena od Dijega Maradone 1986. Od prve utakmice protiv Danske do finalne protiv Italije, Zidan je bacio čini na protivnike pametnim kretanjem, hipnotizirajućim driblinzima i vrhunskim pregledom igre.'

Te 2000. Zidan je drugi put proglašen za najboljeg igrača sveta.

Nakon što je sa reprezentacijom Francuske pokorio svet, Zidan je 2001. za tada rekordnih 77,5 miliona evra prešao u Real iz Madrida.

foto: Profimedia

Već prve sezone investicija im se isplatila jer im je Zidan sjajnim volejom u finalu Lige šampiona doneo titulu. Iduće sezone s Realom osvaja titulu prvaka Španije te treći put biva izabran za najboljeg igrača sveta. Jedan od najvećih fudbalera u istoriji legendarni Alfredo Di Stefano, za Zidana je tada rekao:

- Dominantan je i spektakularan. Igra kao da ima svilene čarape na nogama. Zbog njega se isplati ići na utakmice. Svakako je jedan od najboljih igrača koje sam ikada video.

Sa mišljenjem legende Reala složili su se i navijači koji su 2004. upravo Zidana u konkurenciji Krojfaa, Bekenbauera, Platinija, Euzebija i Milera izabrali za najboljeg evropskog igrača u proteklih 50 godina.

Zahvaljujući Barseloni, Zidan i Real ostali su bez trofeja u posljednje tri sezone u kojima je igrao fudbal. Postajalo je jasno da se velika karijera bliži kraju i on je najavio penzionisanje posle Svetskog prvenstva 2006.

Posle dve titule 1998 i 2000. Francuzi su na dva naredna prvenstva podbacili. Na Svetskom prvenstvu 2002. Zidan je zbog povrede propustio prve dve utakmice.

Nespreman je igrao u trećoj, ali nije mogao sprečiti ispadanje aktualnog prvaka već u grupnoj fazi. Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu, Francuska je iznenađujuće ispala u četvrtfinalu od kasnijeg prvaka Grčke. Nakonbolnog poraza objavio je da se oprašta od reprezentativnog dresa. Ali kad je Francuskoj zapretilo da se neće plasirati na Svetsko prvenstvo 2006., trener Rejmund Domenek ga je nagovorio da se zajedno sa Tiramom i Makeleleom vrati u nacionalni tim. Zidan je postavljen za kapitena. Scena za filmski, holivudski kraj velike karijere.

Nakon što su na jedvite jade prošli grupu Francuzi su u osmini finala svladali Španiju 3:1, a Zidan je upisao gol i asistenciju. U četvrtfinalu su odigrali taktički briljantno. Brazilu su dozvolili samo jedan udarac u okvir gola i slavili 1:0. On je bio asistent i igrač utakmice. U polufinalu je Francuska sa 1:0 pobedila Portugal koji su predvodili bivši Zidaov saigrač iz Reala Luis Figo i njegov budući igrač u Realu - Kristijano Ronaldo. Odlučujući pogodak sa bele tačke postigao je upravo Zidan. Sve je bilo spremno za veliko finale Francuska – Italija.

Oči sveta bile su uperene u Zidana. Hoće li veličanstveni ćelavac u poslednjoj utakmici karijere odvesti svoj timdo kraja? Počelo je sjajno. Zidan je u sedmom minutu pogodio jedanaesterac za vodstvo 1:0. Italijani su izjednačili 12 minuta kasnije. U posljednjem minutu regularnog dela veliki Bufon sjajno brani Zidanov udarac glavom i otišlo se u produžetke.

Pred kraj produžetka usledio je najteži trenutak njegove karijere. U jednom jedinom trenutku njegovi koreni, teško detinjstvo, eksplozivna narav pomutili su mu sposobnost rasuđivanja. Potpuno je izgubio kontrolu i naseo je na provokaciju italijanskog specijalca za prljave poslove Marka Materacija i snažno ga udario glavom u prsa. Crveni karton. Francuzi su ostali bez lidera i šokirani izgubili utakmicu na jedanaesterce.

foto: Profimedia

Umesto holivudskog kraja ostao je gorak ukus u ustima. Francuzi su mu ipak sve oprostili, svesni da se bez njega verovatno ne bi ni plasirali na Svetsko prvenstvo, a kamoli došli u priliku da ga osvoje. Kasnije je otkriveno da mu je Materaci 'spomenuo sestru', a Zidan i danas kaže da bi pre umro nego se izvinio Italijanu.

- Kad pogledam unazad, od 14 crvenih kartona koje sam dobio u karijeri, 12 je rezultat provokacija. Ovo nije opravdanje - moja strast, narav i krv terali su me na takve reakcije.

Nakon igračke penzije Zidan je ostao aktivan u sportu. Prvo na raznim savetničkim funkcijama. Uz to je bio vrlo aktivan u dobrotvornim akcijama, često organizator i učesnik raznih humanitarnih utakmica. Povratak takmičarskom fudbalu započeo je 2010. kao savetnik tadašnjeg trenera Reala Žozea Murinja. Godinu kasnije postao je sportski direktor kluba, a 2013. glavni pomoćnik trenera Karla Anćelotija. Bio je i na edukaciji kod Gvardiole na treninzima Bajerna. Nakon toga dve sezone bio je glavni trener B tima Reala, da bi u januaru 2016. na klupi 'kraljevskog kluba' zamenio Rafaela Beniteza.

Posle Zidanovog imenovanja legendarni levi bek Brazila i Reala Roberto Karlos je izjavio:

- Napokon, Perez je inteligencijom imenovao Zidana. On je moderan trener i misli kao igrači. Uveren sam da će Real sa Zidanom igrati bolje. Ovo je najbolja odluka koju je Perez doneo. Zidan nije trener, on je učitelj.

U prvenstvu Španije ostali su bod iza Barselone, ali osvojili su Ligu šampiona. Zidan je tako postao tek sedmi čovek u istoriji koji je bio klupski prvak Evrope kao igrač i kao trener. Preostala šestorica su Migel Munjoz, Đovani Trapatoni, Johan Krojf, Karlo Anćeloti, Frank Rajkard i Pep Gvardiola.

Iduće sezone, Zidan predvodi Kristijana Ronalda, Luku Modrića, Serhija Ramosa i društvo do sezone iz snova. Osvojili su čak pet trofeja: evropski superkup, španski superkup, svetsko klupsko prvenstvo, prvenstvo Španije i na kraju odbranili titulu prvaka Evrope. U španskom prvenstvu oborili su rekorde u broju uzastopnih pobeda (16) i broju uzastopnih utakmica bez poraza (40). U tom trenutku Zidan je imao strašnu statistiku. U nepune dve sezone na klupi Reala imao je čak sedam trofeja i samo sedam poraza.

Iduće sezone odbranili su zvanje klupskog prvaka sveta i pobedom nad Liverpulom treći put uzastopno osvojili Ligu šampiona. Time je Zidan postao tek treći trener sa tri titule prvaka Evrope (uz Pejzlija i Anćelotija) i prvi kom je pošlo za rukom da te titule osvoji tri godine zaredom. Posle svega, obznanio je odlazak sa klupe, a kao razlog je naveo da tim treba promena.

Bez njega i Ronalda, koji je otišao u Juventus, Real je strašno pao. Potonuli su na svim frontama i povratak Zidana na klupu bio je logično rešenje.

Zidan ne voli govoriti o sebi. Odrastao je sa tri brata i sestrom i ostali su jako povezani. Suprugu Veroniku upoznao je sa 17 godina, kad je bio u Kanu, i s njom ima dobio četiri sina. Sva četiri se bave se fudbalom.

foto: Profimedia

Najstariji Enco igra u španskoj drugoj ligi, Luka je četvrti golman Reala, a Teo i Elijaz igraju u mlađim kategorijama Reala. Vodi uspešan posao, a sve oko njega prepustio je braći i sestri. Tajnovit je do te mere da njegov broj telefona znaju samo članovi porodice, a i taj broj menja svakih šest meseci. Poslovne i češće. Sarađuje s mnogim velikim kompanijama i u svakoj samo jedna osoba ima njegov broj. Najčešće je ta osoba predsednik uprave. Vrlo je nepoverljiv. Ukoliko neko od njegovih prijatelja medijima ili nekom drugom kaže nešto o njemu bez njegovog znanja, za Zidanaa je on zauvek precrtan.

Pre 11 godina objavljena je autobiografija 'Zidan, tajni život', a on je činio sve da ta autobiografija ne ugleda svetlost dana. Kad je napisana prva verziju, dva primerka knjige imali su ljudi iz izdavačke kuće. Tad su se u Parizu dve noći zaredom dogodile provale u njihove stanove. U tim provalama ukradeni su jedino kompjuteri u kojima su bile prve verzije Zizuove biografije. Iako te provale nikad nisu razrešene, raširena je verzija priče da je upravo Zidan preko svojih prijatelja naručio provale.

foto: Profimedia

Korene Zinedinovog nepoverenja i fanatične porodične bliskosti možemo naći u odrastanj u opasnom predgrađu u kojem je on uvek bio negde u sredini. Za Alžirce prebeo, za Francuze pretaman.

Kurir sport/Tportal

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track