TADIĆ SA AJAKSOM NAPRAVIO JOŠ JEDNO ČUDO: Kopljanici usred Torina bacili Juventus na kolena! Mesi rasturio Mančester junajted (VIDEO)
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

POZNATA PRVA DVA UČESNIKA POLUFINALA LIGE ŠAMPIONA

TADIĆ SA AJAKSOM NAPRAVIO JOŠ JEDNO ČUDO: Kopljanici usred Torina bacili Juventus na kolena! Mesi rasturio Mančester junajted (VIDEO)

Fudbal -

Ajaks i Barselona su prvi polufinalisti Lige šampiona! "Kopljanici" su u večerašnjem revanšu četvrtfinala pobedili Juventus u Torinu posle preokreta 2:1, dok je prvak Španije na "Nou Kampu" bio ubedljiv protiv Mančester junajteda 3:0.

U prvim mečevima prošle nedelje u Amsterdamu je bilo 1:1, a na "Old Trafordu" 0:1.

Ajaks će se u polufinalu sastati sa boljim iz dvomeča Mančester siti - Totenhem, dok će Barsa na megdan pobedniku duela između Porta i Liverpula.

Dušan Tadić i saigrači načinili su još jedno čudo! Posle Reala u Madridu, pobedili su i Juventus u Torinu, i to posle preokreta, i apsolutno zasluženo prošli dalje.

Kada se sve sabere, "kopljanici" su u 180 minuta bili bolji, što je najizraženije bilo u drugom poluvremenu večerašnjeg meča.

Juventus je poveo golom Kristijana Ronalda u 28. minutu. Posle kornera Pjanića, Portugalac je glavom matirao Onanu. Ronaldu je to bio 126. gol u Ligi šampiona, a peti u poslednja tri meča u tom takmičenju. Međutim, to je bilo sve od Juventusa.

Gosti su izjednačili samo šest minuta kasnije. Ziješ je loše šutirao, ali je zapravo to bila sjajna asistencija Van de Beku, kome nije bilo teško da zatrese mrežu - 1:1.

A onda u drugom poluvremenu na terenu stadiona "Alijanc" postojao je samo jedan tim - Ajaks!

Golman Šćesni je spasao Juventus dva puta, ali nije mogao i treći, kada je posle kornera Šenea, De Liht u skoku "oduvao" Ruganija i Aleksa Sandra i glavom posao loptu u mrežu, a Ajaks u polufinale!

"Stara dama" nije imala nikakve šanse da se vrati u igru.

Ajaks je među četiri najbolja u Evropi stigao prvi put posle 1997. godine, kada ga je u polufinalu zaustavio upravo Juventus.

foto: EPA/Enric Fontcuberta

U isto vreme na "Nou Kampu" Lionel Mesi se poigravao sa "crvenim đavolima".

Barselona je na svom stadionu uvećala minimalnu prednost stečenu pre šest dana u Mančesteru.

Sudija Feliks Brih je posle starta Freda nad Rakitićem u 11. minutu pokazao na belu tačku, ali je posle odgledanog snimka promenio odluku. Time kao da je naljutio Mesija...

Argentinac je mrežu "crvenih đavola" zatresao u 16. i 20. minutu, oba puta udarcima sa 20-ak metara. Ako je prvi gol bila čarolija, drugi je postigao zahvaljujući katastrofalnoj reakciji golmana De Hee.

Tada je sve bilo rešeno.

Konačan rezultat 3:0 postavio je Kutinjo strašnim projektilom u 61. minutu.

U sredu uveče revanše četvrtfinala igraju Mančester siti - Totenhem (prvi meč 0:1) i Porto - Liverpul (prvi meč 0:2).

Prvi polufinalni mečevi će se igrati 30. aprila i 1. maja, a revanši 7. i 8. dana sledećeg meseca.

Uskoro opširnije...

TOK MEČEVA:

KRAJ!

79. minut - I Ziješ je zatresao mrežu Juventusa, ali je gol poništen zbog ofsajda.

67. minut - JUVENTUS - AJAKS 1:2 - DE LIHT! Posle kornera, kapiten Ajaksa je "oduvao" Ruganija i Aleksa Sandra u skoku i glavom poslao loptu u mrežu.

63. minut - VELIKA ŠANSA ZA AJAKS! Tadić je pokušao da Ziješa "spoji" s golom, ali je Pjanić u poslednjem trenutku presekao taj pas i sprečio siguran gol.

61. minut - BARSELONA - MANČESTER JUNAJTED 3:0 - KUTINJO! Projektil Brazilca!

57. minut - Ajaks je bolji u drugom poluvremenu, sada je Šćesni još jednom sjajnom odbranom spasao Juventus.

52. minut - VELIKA ŠANSA ZA AJAKS! Ziješ se našao sam pred Šćesnim, koji je fantastično intervenisao.

51. minut - Majstorija Tadića! Kako je dodao loptu do Šenea... U nastavku akcije Ajaks je dobio korner.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Očekivana izmena u Juventusu, Ken umesto povređenog Dibale.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Barselona - Mančester junajted 2:0, Juventus - Ajaks 1:1

45+2. minut - DE HEA SE ISKUPIO! Golman Mančester junajteda, koji je napravio veliku grešku kod drugog gola Barselone, sada je odbranio zicer Serđi Robertu.

45+1. minut - Dibala se žali na povredu, zagreva se Mojze Ken.

45. minut - Od prvog minuta u Torinu se igra u žestokom ritmu.

36. minut - GOL AJAKSA SE PRIZNAJE! Turpan je ponovo pričao sa kolegama iz VAR sobe, koji su mu rekli da ofsajda nije bilo, pa je Francuz pokazao na centar.

34. minut - JUVENTUS - AJAKS 1:1 - VAN DE BEK! Loš šut Ziješa se pretvorio u asistenciju za De Beka, kome nije bilo teško da matira Šćesnog.

OVO JE 126. GOL RONALDA U LIGI ŠAMPIONA!

30. minut - GOL JUVENTUSA SE PRIZNAJE! Sudija Turpan se konsultovao sa VAR sobom, zatim i sam pogledao snimak, a onda priznao gol. Sporan je bio pad jednog igrača Ajaksa, ali se ispostavilo da ga je gurnuo saigrač, kapiten De Liht.

28. minut - JUVENTUS - AJAKS 1:0 - RONALDO! Portugalac je posle kornera glavom poslao loptu u mrežu!

20. minut - BARSELONA - MANČESTER JUNAJTED 2:0 - MESI! Još jedan šut Argentinca iz daljine, ovaj put je De Hea kardinalno reagovao!

MESIJEV 44. GOL OVE SEZONE, A DEVETI U LIGI ŠAMPIONA!

16. minut - BARSELONA - MANČESTER JUNAJTED 1:0 - MESI! Prodor i precizan šut sa 19, 20 metara! ČAROLIJA!

12. minut - NIŠTA OD PENALA! Brih je odgledao snimak i promenio odluku!

11. minut - PENAL ZA BARSELONU! Sudija Brih je dosudio penal za Barselonu posle starta Freda na Rakitićem, a onda otišao da pogleda snimak te situacije.

11. minut - Mazraui se posle ukazane pomoći vratio u igru, ali ipak ne mođe da nastavi, pa ga je zamenio Sinkgraven.

ATMOSFERA NA "ALIJANC" STADIONU U TORINU JE SJAJNA

8. minut - Povredio se bek Ajaksa Mazraui.

7. minut - I dok u Torinu domaćin ima inicijativu u uvodu meča, na "Nou Kampu" su gosti opasniji.

FERGUSON I SOLSKJER NA MESTU GDE SU NAPRAVILI ČUDO

foto: AP

Mančester junajted je, prevođen Aleksom Fergusonom sa klupe, a Ole Gunarom Solskjerom na terenu, u finalu Lige šampiona 1999. na "Nou Kampu" napravio čudo. Gubio je od Bajerna 0:1 do 91. minuta, a onda su Tedi Šeringem i upravo Solskjer postigli golove u sudijskoj nadoknadi za 2:1 i titulu prvaka Evrope.

1. minut - Utakmice su počele.

SASTAVI:

Dušan Tadić je u sastavu Ajaksa, dok je Nemanja Matić na klupi Mančester junajteda.

U prvim mečevima odigranih pre šest dana u Amsterdamu nije bilo pobednika - 1:1, dok je Barsa na "Old Trafordu" trijumfovala 1:0.

Ajaks je na "Johan Krojf areni" bio bolji rival od Juventusa i pokazao da blistavo veče u Madridu, gde je u revanšu osmine finala deklasirao Real (4:1), nije bilo slučajnost.

Između dva četvrtfinalna meča u Ligi šampiona "stara dama" je doživela bruku u Seriji A porazom na gostovanju SPAL-u (1:2), doduše u utakmici koja joj nije mnogo značila, dok su "kopljanici" deklasirali Ekscelzior 6:2 i nastavili trku udvoje za titulu sa PSV-om. Dušan Tadić je u tom prvenstvenom meču dao dva gola i zabeležio asistenciju, dok je Klas Jan Huntelar upisao het-trik.

Ukoliko dalje prođe Juventus, biće mu to treće polufinale za pet sezona, a prethodna dva puta je stizao i do finala. Ajaks bi se u slučaju uspeha našao među četiri najbolja prvi put od 1997, kada ga je u polufinalu eliminisao upravo Juventus (2:1, 4:1).

Barselona je sigurnom igrom pobedila Junajted u Mančesteru. Gol odluke zapravo je bio autogol Luka Šoa posle udarca Luisa Suareza već u 12. minutu.

Remi bez golova sa "fenjerašem" Ueskom u subotnjoj prvenstvenoj utakmici nikako nije poremetio ekipu sa "Nou Kampa", koja je na toj utakmici igrala u, najblaže rečeno, šarenom sastavu. Trener Ernesto Valverde je Lionela Mesija i druge najjače adute odmorio kako bi bili spremni da završe posao sa "crvenim đavolima".

Barselona nema poraz u 18 uzastopnih utakmica u svim takmičenjima, a mrežu je sačuvala devet puta u poslednjih 14 mečeva.

Junajted je u Premijer ligi savladao Vest Hem (2:1) pogocima Pola Pogbe iz penala i ostao u igri za neko od prva četiri mesta na tabeli, ali trener Ole Gunar Solskjer i dalje ima dosta kadrovskih problema.

Pobeda Barselone prošle srede je bila treća uzastopna nad Mančester junajtedom u zvaničnim takmičenjima, s tim da je prethodne dve zabeležila u finalima Lige šampiona, 2009. i 2011. godine (2:0 i 3:1).

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track