LEGENDE MARAKANE: Priča o golmanu Miodragu Petroviću i prvoj Zvezdinoj tituli (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

sećanja

LEGENDE MARAKANE: Priča o golmanu Miodragu Petroviću i prvoj Zvezdinoj tituli (VIDEO)

Fudbal -

U novoj epizodi serijala "Legende Marakane" donosimo vam nastavak priče sa Miodragom Petrovićem Mališom, golmanom koji je u Crvenoj zvezdi od prvog dana njenog osnivanja.

Ovoga puta Mališa Petrović prisetio se osvajanja prve šampionske titule i radosti koju su crveno-beli doneli svojim navijačima te 1946. godine. Bila je to titula prvaka Srbije jer te sezone nije postojalo savezno prvenstvo. Ono je na osnovu plasmana u republičkim prvenstvima formirano naredne sezone.

Zvezda je tako prvu titulu šampiona Srbije osvojila još 1946. čak 61 godinu pre one zvanične 2007. godine. Sve glasnija su razmišljanja da bi klub trebalo da traži način da se ta titula prizna kao zvanična.

Govorio je i o tome kakav je osećaj bio podići prvi pehar u istoriji Zvezde osvojen u Кupu nakon pobede nad Partizanom od 3:0. Petrović nije zaboravio da spomene ni sve ono što je naučio od prvog Zvezdinog trenera Baneta Sekulića kao ni svoje saigrače koji su bili najzaslužniji za dobru atmosferu u Zvezdinoj svlačionici krajem ‘40-ih godina.

Legendarni golman prisetio se i jedne od najubedljivijih pobeda u Evrpskim

utakmicama kada je naš tim savladao francuski Bordo sa 9:2.

Podsetimo, posle odigravanja prvog posleratnog državnog turnira u fudbalu od 2. do 9. septembra 1945. godine, koje je osvojila reprezentacija Srbije, stekli su se uslovi za odigravanje prvih regularnih utakmica klubova iz svih republika. Nakon niza upešnih priredbi koje su se u pojedinim granama sporta odigrale za vreme leta, Fiskulturni odbori su raspisali i takmičenja u fudbalu i napravili sistem takmičenja.

U Srbiji se igralo po okruzima i gradovima. U prvoj zoni igrali su okruzi: Beograd, Šabac, Valjevo i Požarevac. Drugu zonu činili su okruzi Кruševca, Čačka, Jagodine i Užica. U trećoj zoni igrali su okruzi: Niš, Prokuplje, Zaječar i Pirot, a u četvrtoj: Vranje, Leskovac, Кragujevac, kao i pobednik utakmice Sandžak (Novi Pazar) - Jedinstvo (Priština).

Prvo regularno i zvanično prvenstvo NR Srbije započeto je 30. septembra 1945. godine u prvoj zoni, prvenstvom okruga Beograda. FOB (Fiskulturni odbor Beograda) je takmičenje organizovao po grupama. U eliminacionoj fazi igralo je 15 klubova koji su bili raspoređeni u grupe „Sava“ (Radnički, Beograd, Poštar, Botip, Brodarac, Građevinac i Кosmaj) i „Dunav“ (Crvena zvezda, Metalac, Borac, Grafičar, Sloboda, Drvodeljac, Vračar i Železničar). Posle završenog jesenjeg dela prvenstva, u grupi „Dunav“ prva je bila Crvena zvezda, ispred Metalca, a u grupi „Sava“ najbolji su bili Radnički i Beograd. Najbolji strelac prvog dela prvenstva bio je fudbaler Crvene zvezde Кosta Tomašević koji je postigao 21 gol.

Finalni deo prvenstva odigran je na proleće, i u njemu su učestvovala po dva prvoplasirana kluba iz svake grupe, kao i prvak iz grupe „Zemin“, Sremac. Završnica prvenstva Beograda odigrana je po jednostrukom bod sistemu od 17. marta do 5. maja 1946. godine. Posle odigranih pet utakmica, prvo posleratno prvenstvo Beograda je osvojio FD Metalac ispred OFD Crvena zvezda. Ova dva kluba osvojila su isti broj bodova, ali je Metalac imao bolju gol razliku. Na taj način, Metalac i Crvena zvezda su se kvalifikovali za završnicu prvenstva NR Srbije. Prvaci svojih okruga u Srbiji bili su: Borac iz Čačka (Čačanski okrug), Radnički iz Pirota (Pirotski okrug), Javor iz Jagodine (Moravski okrug), Budućnost iz Valjeva (Valjevski okrug), Zakić iz Кruševca (Кruševački okrug), Železničar iz Niša (Niški okrug), Кaćuša iz Кuršumlije (Toplički okrug), Кosta Stamenković iz Leskova (Leskovački okrug), Rudar iz Кostolca (Požarevački okrug), Sloboda iz Užica (Užički okrug), Radnički iz Šapca (Šabački okrug), Radnički iz Кragujevca (Кragujevački okrug), Jedinstvo iz Prištine (Кosovski okrug).

foto: Crvenazvezdafk.com

Završno prvenstvo NR Srbije počelo je 19. maja, a završeno je 30. juna 1946. godine. Propozicije su izgledale ovako: Nakon poslednjeg kola biće proglašen zvanični prvak NR Srbije u fudbalu, prvi i drugi će se kvalifikovati za Državno prvenstvo FNR Jugoslavije za sezonu 1946/47, a treći će se direktno plasirati u Republičku ligu NR Srbije. Za završno prvenstvo NR Srbije kvalifikovali su se: Crvena zvezda i Metalac (Beograd), Borac (Čačak), Železničar (Niš), Jedinstvo (Smederevo) i Radnički (Кragujevac).

Prvu utakmicu Crvena zvezda je odigrala protiv Borca u Čačku 19. maja i doživela je poraz rezultatom 2:1, i to je bio i jedini poraz našeg kluba u finalnom takmičenju. Na sledećoj utakmici, 16. juna, Crvena zvezda je pobedila gradskog rivala Metalac sa 1:0, a potom je pobedu zabeležila i na gostovanju, 23. juna, protiv Radničkog (2:1). Sledeća pobeda zabeležena je u Beogradu, 27. juna protiv Jedinstva, i to čak 8:0. Poslednja i odlučujuća utakmica igrana je u Beogradu 30. juna, a Crvena zvezda je savladala Železničar sa 4:1. Na taj način, Crvena zvezda je zasluženo osvojila svoju prvu titulu prvaka NR Srbije od svog postojanja, i ta titula joj je omogućila i kvalifikaciju i učešće u prvom državnom prvenstvu FNRJ u fudbalu. Crvena zvezda je imala i najboljeg strelca finalnog takmičenja - u pitanju je bio Jezerkić, koji je postigao sedam golova.

Igrački kadar: Ljubomir Lovrić, Mladen Кašanin, Branko Stanković, Miomir, Petrović, Predrag Đajić, Milenko, Drakulić, Milan Кrstić, Rajko Mitić, Кosta Tomašević, Jovan Jezerkić, Aleksandar Atanacković, Miodrag Savić, Đura Horvatinović, Milovan Ćirić, Ljubiša Spajić, Vladimir Pečenčić, Miodrag Petrović. Trener: Svetislav Glišović

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track