CRNO-BELI NA IZLOŽBI MINISTARSTVA ODBRANE: Jedan fudbaler Partizana posebno emotivno doživeo sećanje na NATO bombardovanje (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

NOĆ MUZEJA

CRNO-BELI NA IZLOŽBI MINISTARSTVA ODBRANE: Jedan fudbaler Partizana posebno emotivno doživeo sećanje na NATO bombardovanje (FOTO)

Fudbal -

Rukovodstvo i igrači fudbalskog kluba "Partizan", obišli su danas izložbu Ministarstva odbrane "Odbrana 78", u danu posvećenom promociji ustanova kulture "Noć muzeja".

Predsednik kluba Milorad Vučelić rekao je da ta izložba ima istorijski značaj i da kod svih budi emocije u vezi sa brutalnom agresijom na našu zemlju.

Kako je naveo, za njega je izložba vrhunski estetski doživljaj i spada, kaže, u red prvorazrednih izložbi u svetskim razmerama.

foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Kaže i da smatra da bi postavka trebalo da što duže bude dostupna posetiocima i da je što više ljudi vidi, jer, kako kaže, ona svojim sadržajem to i zaslužuje.

Izložbu je danas obišao i šef stručnog štaba Partizana Savo Milošević koji je kazao da je najsnažniji utisak na njega ostavio način na koji je izložba predstavila događaje kojima je posvećena, dodajući da je imao prilike da u svetu pogleda više izložbi koje su posvećene velikim stradanjima.

foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Milošević je rekao i da postavka u Muzeju grada Beograda spada među ona mesta od važnosti za srpski narod koja svi treba da posete, a naročito imajući u vidu da ima mladih, rođenih posle 1999. godine, koji nisu ni svesni šta se sve tada događalo, a to je nešto što ne smemo da zaboravimo.

foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Među igračima koji su danas posetili izložbu "Odbrana 78" bio je i fudbaler Bojan Ostojić, koji je rekao da ona za njega ima posebnu emotivnu vrednost, jer je njegov brat Zoran bio među učesnicima borbenih dejstava u tom periodu.

"Utisci su veoma jaki, naročito kada se obiđe soba posvećena deci nastradaloj tokom NATO bombardovanja. Kada je bilo bombardovanje 1999. godine, bio sam dete, imao sam 15 godina, a moj najstariji brat Zoran bio je ranjen na Kosovu i Metohiji u mestu Glogovac, i prisećamo se toga i svakakvih informacija koje smo tada dobijali o njemu, ali, na sreću, on je danas živ i zdrav i slavimo taj datum", rekao je Ostojić.

Rukovodstvo, prvi tim i doajeni Patizana imali su priliku da uz stručno vođenje pogledaju multimedijalnu izložbu Ministarstva odbrane koja na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, a koja je posvećena stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece.

foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Multimedijalna i interaktivna postavka izložbe "Odbrana 78", čiji je autor Dušan Jovović, podeljena je u osam celina, a među eksponatima su i video i štampani materijali koji su prvi put prikazani javnosti.

(Tanjug, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track