IZ FIFA ISKORENJENI SKANDALI I KORUPCIJA Infantino: Niko ne priča o krizi...
Foto: AP

PREDSEDNIK ZADOVOLJAN

IZ FIFA ISKORENJENI SKANDALI I KORUPCIJA Infantino: Niko ne priča o krizi...

Fudbal -

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je da su iskorenjeni skandali i korupcija iz te organizacije, uprkos tome što su je napustili brojni zvaničnici zbog neprikladnog ponašanja.

Infantino nema protivkandidata na izborima i dobiće drugi četvorogodišnji predsednički mandat, do 2023. godine. On je izabran 2016. godine u jeku najvećeg skandala u istoriji FIFA i odlaska tadašnjeg predsednika Sepa Blatera.

"Setite se u kakvom je stanju FIFA bila na tom kongresu. Poslednje tri godine i četiri meseca sigurno nisu bili savršeni. Grešio sam, pokušavao da uradim neke stvari bolje, ali danas na dan izbora, niko ne priča o krizi. Niko ne govori o obnovi FIFA od početka. Niko ne priča o skandalima. Niko ne priča o korupciji", rekao je Infantino.

Generacije fudbalskih lidera Severne i Južne Amerike su sklonjeni sa funkcija 2016. godine, posle istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu. Za vreme Infantinovog predsednikovanja, četiri kontinentalne fudbalske organizacije izgubile su izabrane članove Saveta FIFA zbog navoda o korupciji i finansijskim malverzacijama.

Potpredsednik FIFA Dejvid Čung iz Papue Nove Gvineje suspendovan je na šest i po godina, a Kveši Njantaki iz Gane dobio je doživotnu zabranu. Šeik Ahmad iz Kuvajta povukao je kandidaturu za reizbor, kada je nagovešteno da je kupio glasove. Rajnhard Grindel iz Nemačke je podneo ostavku. Takodje, Etički komitet Fife je 2016. godine istraživao i Infantina, zbog korišćenja privatnih aviona, ali je oslobodjen sumnji.

Na kongresu 211 članica Fife Infantino je rekao da je, u odnosu na Blaterovu eru, situacija preokrenuta. "Ova organizacija je prešla iz toksičnosti, gotovo kriminalne, na ono što bi trebalo da bude - organizaciju koja razvija fudbal, organizaciju koja brine o fudbalu. Transformisali smo je u novu FIFA - organizaciju čiji su sinonimi kredibilitet, poverenje, integritet, jednakost, ljudska prava", naveo je Infantino.

Pozdravljen je aplauzom delegata kada je rekao da su za vreme njegovog mandata rezerve Fife uvećane sa milijardu na 2,75 milijardi dolara.

"Ne trošimo ga na neke nepoštene poslove, niti je moguće napraviti skrivene isplate ili uraditi nešto neetički sa našim novcem. Nema više mesta korupciji u Fifi. Nikada više", naveo je Infantino.

kurir.rs / Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track