U SRBIJI GA NISU VOLELI ZBOG ODLUKE KOJA NIJE NJEGOVA: Šveđanin hteo da Jugoslavija igra EURO 1992! Političari su pobedili Lenarta Johansona (VIDEO)
Foto: EPA / Srđan Suki

bolna prošllost

U SRBIJI GA NISU VOLELI ZBOG ODLUKE KOJA NIJE NJEGOVA: Šveđanin hteo da Jugoslavija igra EURO 1992! Političari su pobedili Lenarta Johansona (VIDEO)

Fudbal -

Legendarni predsednik UEFE Lenart Johanson preminuo je u sredu u 80. godini života.

Mnogi u Srbiji misle da je Johanson bio krivac što je fudbalska reprezentacija već okrnjene Jugoslavije izbačena sa Evropskog prvenstva 1992. – koje će kasnije osvojiti naša “zamena”, Danska.

Den Tana je posvedočio drugačije.

- Deset puta mi je rekao da mu je najteža odluka u životu bila kad je morao Jugoslaviju da izbaci sa Evropskog prvenstva 1992. To nije bila fudbalska odluka, nego odluka Ujedinjenih nacija, politička, i vlada mu je naložila da to uradi. Zvao me je da mi to javi pre nego što je iko drugi saznao. Istu noć sam zvao Miljana i Batu da im kažem da smo izbačeni. - ispričao je Den Tana.

- Pored Lenarta, protiv toga su bili i Egidijus Braun koji je bio predsednik Fudbalskog saveza Nemačke, Berd Miličip koji je bio predsednik FS Engleske, i Šenez koji je bio predsednik FS Turske, i svi potpredsednici UEFA. Svi oni su imali najveći respekt za jugoslovenski fudbal. Sve su uradili da nam pomognu u tim najtežim danima, ali nisu mogli jer su to bile političke odluke.

foto: Privatna arhiva

Legendarni Den Tana je u velikom intervju za Kurir u vreme poslednjeg Mundijala rekao, da je FS Jugoslavije pokušao da na prečac iznenadi UEFU i izbegne eliminaciju.

- Miljan Miljanić i Bata Bulatović su mislili da ako ranije stignu u Švedsku niko neće da ih vrati. Trik nije uspeo. Vraćeni smo, a Danci su otišli i uzeli titulu. Mnogo puta sam ljudima iz njihovog Saveza rekao da treba da nam daju bar milion evra od nagrade. Obećali su, ali do danas to to nije ispunjeno.

foto: Privatna arhiva

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track