LEGENADRNI ITALIJAN U BEOGRADU

ROBERTO BAĐO U POSETI SPORTSKOJ GIMNAZIJI: Zavidim vam na vašoj mladosti! (KURIR TV)

Fudbal -

Proslavljeni italijanski fudbaler Roberto Bađo u posetio Beogradu obišao je i Sportsku gimanziju gde je sa učenicima podelio anegdote iz fudbalske karijere.

"Hvala vam što ste došli u velikom broju i zavidim vam na vašoj mladosti", nasmejao je okupljene na početku svog obraćanja Bađo.

"Još kad sam bio dečak zamišljao sam da igram u finalu Svetskog prvenstva i dajem golove. Ali, to je bio samo san. Učinio sam mnogo da dođem do toga, ali utakmica se završila na jedini način o kojem nisam zamišljao. Promašio sam penal! To i dalje nosim u sebi jer sam razočarao navijače Italije. Ipak, iz svega sam izvukao i nešto pozitivno. Ta greška i patnja su me naučile da bolje razumem patnje drugih ljudi, posebno fudbalera koji promaše penal za svoju reprezentaciju. Svako od vas može da se nađe u takvoj situaciji", objasnio je Bađo koji ni posle 25 godina ne može mirno da spava zbog promašenog penala protiv Brazila u finalu Svetskog prvenstva.

Bađo se i prisetio polemike oko "desetke" sa nekadašnji jugoslovenskim reprezentativcem Dejanom Savićevićem prilikom transfera iz Juventusa u Milan.

"Nisam u kontaktu sa DejanomSavićevićem, ali gajim lepa sećanja na njega. Ne samo kao vrhunskog fudbalera, već jako dobrog čoveka", rekao je Bađo o legendarnom Deji, a potom odgovrio i na pitanje koji mu je najdraži gol.

"Najdraži gol... Hm, hm, hm... Često mi postavljaju to pitanje. Možda je to gol protiv Čehoslovačke 1990. godine na SP u Italiji", rekao je Bađo.

"Moj savet za buduće sportiste je da imate veliku sreću, a to je vaša mladost. S pravom danas niste u stanju da razumete koliko je to važno, ali znam da se i danas borite sa mnogim sumnjama koje vas obuzimaju. Morate da se zauzimate i zalažete za nešto, da postavljate sebi izazove i to svaki dan. Prihvatite te izazove jer će oni od vas načiniti dobre ljude. Nemojte se plašiti", delio je savete legendarni Italijan.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

"Kako je izgledao moj dan? Vremena se menjaju pa se menja i način treniranja. Jedna stvar ipak ostaje. A to je naše angažovanje, koliko sebe ulažemo. Trening je mnogo važan. Moj ugao je što je čovek stariji treba više da se zalaže", rekao je Bađo koji je otkrio i za koga navija.

"Tim za koji navijam je iz Argentina. To je Boka Juniors! Imam dosta prijatelja tamo".

Finale Lige šampiona između Liverpula i Totenhema u Madridu svakako nije bila utakmica u kojoj bi ljubitelji fudbala mogli da uživaju.

"Mislim da nijedna finalna utakmica se ne odlikuje lepom igrom jer svi pod pritiskom da moraju pobediti. Mislim da je Liverpul zaslužio da pobedi, posebno zbog prethodne sa Barselonom", smatra Bađo.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

"Najbolji fudbaler protiv kog sam igrao bio je Marko Van Basten ali sa njim nisam igrao. Imao sam priliku da upoznam Ronalda iz Brazila. Doživeo sam i da igram protiv Maradone. To su ta trojica najboljih po meni", otkrio je Italijan, a nezaobilazno pitanje je bilo vezano za dame u sportu.

"Ženski fudbal?! Zanimljivo. Imao sam prilike da gledam devojke kako igraju. Kad sam povredio koleno neke devojke su trenirale sa mnom. Pozitivno su me iznenadile jer su bile agresivnije od muškaraca. Bilo je teško igrati sa njima, jer žene igraju fudbal strastveno. U Italiji, a i u Srbiji je to pokret koji se veoma širi. Poručujem devojkama da ako imaju strast prema fudbalu, slobodno uđite i uživajte u toj igri", rekao je Roberto Bađo.

Na kraju poklonio je potpisan dres školi i loptu iz ovogodišnje Lige šampiona. Sportska gimnazija njemu je poklonila majicu sa natpisom škole.

kurir.rs / kurir sport, A. Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track