PANKOV PROŠAO PUT OD TRNJA DO ZVEZDE: Smrt oca me nije slomila!
Foto: FK Crvena Zvezda

KAO U FILMU

PANKOV PROŠAO PUT OD TRNJA DO ZVEZDE: Smrt oca me nije slomila!

Fudbal -

Strašnu životnu priču iza sebe ima Radovan Pankov, prvo pojačanje Crvene zvezde ovog leta. Iako su mu tek 24 godine, prošao je kroz sito i rešeto.

Specijalni izveštač Kurira iz Austrije Aleksandar Radonić

Ostao je bez oca dok je bio dete, a i u fudbalskoj karijeri morao je da se suoči sa brojnim nepravdama.

U saobraćajnoj nesreći u decembru 2009. godine poginuli su Radovanov otac Miloš i stric Ljubiša. Bio je to veliki udarac za porodicu.

- Imao sam 11 godina, jedna sestra devet, a najmlađa dva meseca, kada nam je poginuo tata. Bilo je teško, mnogo teško. Mogu samo da zamislim kako je bilo mami sa troje male dece. Babi i dedi je bilo najteže, jer su oni pored tate, izgubili i mog strica, oba sina u jednoj večeri - prisetio se Radovan Pankov u razgovoru za Kurir dok mu je glas drhtao, a onda nastavio:

- Mi unučići smo im dali snagu, da nastave dalje. Prvih dve do tri godine je bilo teško, katastrofa. Tata mi je bio najpotrebniji. Sestre su mnogo vezane za mene, a ja sam opet najviše vezan za dedu i mamu.

Posle toga Radovan Pankov se posvetio fudbalu, bio osvajač zlatne medalje na SP u Novom Zelandu, ustalio se u prvom timu Vojvodine i onda otišao u Rusiju. I tamo je osetio nepravdu. - U Ural je došao novi trener Tarhanov i skloni me. Čovek mi se nikada nije ni obratio. Na pripremama sam video da me nema, trebalo je odem u Čukarički na pozajmicu, ali se klubovi nisu dogovorili.

Pankov sa suprugom
Pankov sa suprugomfoto: Privatna Arhiva

Crvena zvezda je u svojoj istoriji imala jednog Veliko Žutog u liku Roberta Prosinečkog. Ovog leta na Marakanu je stigao još jedan "žuti" Radovan Pankov, koji likom neodoljivo podseća na legendu crveno-belih.

- Nadam se da mogu nastaviti tamo gde je on stao! Ali, na svoj način. Glupo je trošiti reči na Robija. U svoje vreme bio je među pet najboljih fudbalera na svetu. Bio je kreativniji, napadao na gol... Ja sam opet defanzivac, nisam toliko atraktivan. Svaki dobar potez onoga koji napada bude pet puta bolji, kao što i svaki potez onoga koji brani, a kad pogreši, bude pet puta gori. To je normalno, tako je u fudbalu. Posao odbrambenog napadač nije da gura kroz noge...

Potpisivanje ugovora sa Crvenom zvezdom bio je ostvarenje sna za Pankova, a samo nekoliko dana posle postao je otac.

- Dobio sam sina, dobio je ime po dedi, mom ocu, i zove se Miloš. Nisam bio svestan šta to znači dok ga nisam uzeo u ruke. Svaki dan mi supruga Mirjana šalje slike i ja gledam kako raste, a nisam sa njim. Ali, dobro - istakao je

Radovan Pankov je zvezdaš do koske. Kada smo ga pitali da li mu je omiljena pesma "Rodio se novi delija", samo se nasmejao.

- To je jedna od mojih omiljenih zvezdaških pesama. Njom sam se vodio kada sam birao broj na dresu. U Vojvodini i Uralu sam nosio broj 13, a u Radničkom i sada u Zvezdi "šesticu" - otkrio je Pankov.

Ja sam taj iz voza

Kada je dolazio u Crvenu zvezdu, na društvenim mrežama postala je aktuelna fotografija na kojoj se vidi plavokosi momak kako navija iz voza.

- Ja sam na toj slici! Bio sam klinac. To je bilo još dok sam bio u srednjoj školi, sa mojim drugarima iz Bačke Palanke. Sećam se, išli smo na utakmicu protiv Smedereva ili Spartaka, kada je bilo 40.000 ljudi na Marakani - prisetio se Pankov.

Kurir sport/foto: FK Crvena zvezda, privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track