TRI PUTA U LIGI ŠAMPIONA: Kopenhagen 6 godina nije menjao trenera, vredi približno koliko i Zvezda (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

prvo helsinki, pa danci

TRI PUTA U LIGI ŠAMPIONA: Kopenhagen 6 godina nije menjao trenera, vredi približno koliko i Zvezda (VIDEO)

Fudbal -

Žreb je odlučio da ukoliko eliminišu Helsinki, fudbaleri Crvene zvezde u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igraju protiv danskog Kopeenhagena, ekipe koja je osvojili titulu posle dve sezone, a koju već šest godina trenira Stale Solbaken.

Reč je o dobroj ekipi, prošle godine su izbacili Atalantu posle penala u plej of fazi LE i igrali u grupnoj fazi, završili na poslednjem mestu. I godinu dana pre toga, posle ispadanja u Ligi šampiona od Karabaga, plasirali su se u grupnu fazu LE i preživeli jesen, ispali su lako od Atletika koji je osvojio trofej.

U timu su iskusni igrači poput Varele, Bjelanda, nekada velike nade Ajaksa, Viktora Fišera, Zeka, Portugalac koji igra za grčki reprezentaciju je kapiten. Solbaken ima nekoliko reprezentativce na raspolaganju, pojačali su se golmanom Johansenom iz Gengampa, stigli su najbolji igrači iz domaće lige, otišao je finski golman Joronen u Brešu i štoper Vavro, Slovak je pojačao Lacio.

U ovoj deceniji Kopenhagen je tri puta igrao u Ligi šampiona

Vrednost tima je približna Zvezdi, oko 50 miliona evra, a najskuplji igrač je mladi Robert Skov i prema Transfermarktu njegova cena iznosi 13 miliona evropskih novčanica.

Nakon njega, na 7 miliona je procenjen Viktor Fišer, igrač na poziciji levog krila koji je za Dansku odigrao 10 mečeva. Napad danskog šampiona predvodi spoj mladosti iz iskustva - golobradi Vind od 20 godina i N'Doj koji je duboko zagazio u četvrtu deceniju života i ima 34 godine i upravo su njih dvojica glavne uzdanice ovog leta u špicu Kopenhagena, pa bi od njih pretila najveća opasnost u eventualnom duelu sa Crvenom zvezdom.

Trinaest puta su osvajali šampionat ove skandinavske zemlje, a godinama su stalni učesnici grupne faze, kako Lige šampiona, tako i Lige Evrope, ali bez većih uspeha.

Od igrača iz bivše Jugoslavije, u sastavu su dva Hrvata - Bartolec i Mudradžija, a treba napomenuti da su do skoro dres Kopenhagena nosili srpski fudbaleri Andrija Pavlović i Uroš Matić.

Kopenhagen je samo jednom ukrstio koplja sa nekim srpskim timom i to sa Oblićem u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2001. godine i posle pobede od 2:0 i remija 2:2 izborio nastavak evropskog puta.

Prvak Danske svoje mečeve igra na stadionu pod imenom Parken i na tom zdanju može da se okupi 38 hiljada ljudi.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track