EVROPSKA ZVEZDA I SVETSKE DELIJE: Crveno-beli pobedili Helsinki u spektakularnoj atmosferi pred 37.000 navijača na Marakani (KURIR TV)
Foto: Starsport©

BOAĆI I PAVKOV ZAKUCALI FINCE

EVROPSKA ZVEZDA I SVETSKE DELIJE: Crveno-beli pobedili Helsinki u spektakularnoj atmosferi pred 37.000 navijača na Marakani (KURIR TV)

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Helsinki 2:0 (1:0) u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona u fenomenalnom ambijentu na stadionu "Rajko Mitić".

Revanš će se igrati sledeće srede 31. jula u Finskoj.

Zvezda je, prema svemu viđenom večeras na "Marakani", mogla na sever Evrope da ponese i veću prednost, ali ni ovakva pobeda nije mali zamajac, naročito kada se zna da su crveno-beli daleko kvalitetniji od prvaka Finske, što, međutim, izabranici Vladana Milojevića moraju da potvrde i u drugih 90 minuta borbe.

Strelci su bili Ričmond Boaći i Milan Pavkov.

foto: Starsport©

U 26. minutu Boaći se dobro postavio i na kraju samo "poklonio", jer ga je Mirko Ivanić teledirigovanim centaršutem sa desnog krila idealno poslužio na "drugoj" stativi. Boaćiju nije bilo teško da sa samo nekoliko metara glavom pošalje loptu u nebranjenu mrežu.

Novu veliku radost domaćim navijačima doneo je Pavkov u 90. minutu. Visoki napadač je u igru ušao u 72, a 18 minuta kasnije našao se u pravo vreme na pravom mestu. Marko Marin je centrirao, Toivomaki je izbio loptu direktno na nogu Pavkova, koji nije imao milosti - 2:0!

foto: Starsport©

Zvezda je dominirala sve vreme. Ne može se reći da je stvorila mnogo šansi, ali bilo je nekoliko situacija iz kojih je mogla, možda čak i morala da postigne još koji gol.

Najbolju šansu imao je Ivanić, dva minuta pre Boaćijevog gola, ali nije dobro reagovao kada ga je kapiten Marin "izbacio" samog pred golama Rudakova. U dobroj prilici je bio i "rezervista" Milan Jevtović u 86. minutu, ali je sa roglja peterca tukao preko gola.

Finci nisu mnogo pokazali. Crveno-beli im nisu dozvolili, a gotovo sigurno je i da su podlegli atmosferi, u kakvoj verovatno nijedan igrač Helsinkija ranije nije igrao. Osim opravdano poništenog gola zbog ofsajda Riskija u 15. minutu, gosti nisu ozbiljno zapretili Milanu Borjanu.

A večerašnja atmosfera na "Marakani" je posebna priča. Jestu crveno-beli navikli na podršku velikog broja navijača, naročito u evropskim mečevima, ali protiv Helsinkija su "Delije" bile posebno inspirisane. Osim sjajne koreografije s početka meča, od prvog do poslednjeg minuta su grmeli i davali energiju ekipi Vladana Milojevića.

Dakle, kada se podvuče crta, deluje da je Zvezda veoma blizu trećeg kola, možda čak i bliže nego što rezultat beogradskog duela govori.

Pobednik ovog dvomeča sastaće se sa boljim iz okršaja Kopenhagena i TNS-a. Danci su već praktično završili posao, jer su prvi duel u Velsu dobili rezultatom 2:0.

TOK MEČA:

KRAJ - 2:0

90. minut - 2:0 - PAVKOV! Marin je centrirao, Toivomaki je izbio loptu direktno na nogu Pavkova, koji nije imao milosti.

86. minut - ŠANSA ZA ZVEZDU! Jevtović je primio loptu na roglju peterca, ali je tukao pored gola.

ZVANIČNO - 36.289 gledalaca!

72. minut - Izlazi strelac jedinog gola Boaći, menja ga Pavkov.

70. minut - Jevtović je napravio dar-mar po levom krilu, ali na kraju od svega nije bilo ništa.

63. minut - Prva izmena kod Zvezde, Jevtović je zamenio Ivanića.

58. minut - Rodić je "požuteo" zbog oštrog starta.

57. minut - Još jedna minijatura Marina, ovaj put uz korner liniju, usledio je centaršut, ali Ivanić iz neposredne blizine nije dobro zahvatio loptu.

50. minut - Opasan napad gostiju, ali je Rodić uklizao i intervenisao, pa je Helsinki dobio samo korner.

48. minut - Prva šansa Zvezde u nastavku! Posle centaršuta sa desne strane, lopta je sve prošla i nekako stigla do Rodića koji je iz prve probao, ali je golman gostiju bio na visini zadatka i loptu boksovao iz šesnaesterca.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

1 / 4 Foto: Starsport©

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. minut - Divna akcija Marina i Jovančića na ivici šesnaesterca, na kraju je kapiten Zvezde šutirao, ali je izblokiran.

42. minut - Centrirao je Ivanić, niko nije zakačio loptu, a ona je otišla za malo pored stative.

41. minut - Marin se oporavio i izveo slobodan udarac sa više od 20 metara, lukavo je šutirao, ali je golman Rudakov dobro reagovao.

39. minut - Sad se Marinu ukazuje pomoć. Zvezdinog kapitena je zgazio Kairinen, zbog čega je dobio žuti karton.

28. minut - Žuti karton za Stojkovića zbog faula nad Riskijem.

26. minut - 1:0 - BOAĆI! Ivanić je idealno centrirao, a Boaći je ostao sam na nekoliko metara od praznog gola, pa mu je preostalo samo da se "pokloni".

foto: Starsport©
foto: Starsport©

24. minut - VELIKA ŠANSA ZA ZVEZDU! Marin je izbacio Ivanića samog pred Rudakova, ali je fudbaler Zvezde šutirao pravo u golmana Helsinkija.

Mali Kinezi gledaju Zvezdu

foto: Kurir sport/Goran Anđelković

15. minut - PONIŠTEN GOL HELSINKIJA! Riski je zatresao mrežu, ali je bio u ofsajdu.

foto: Printscreen

13. minut - Auuuu... Sudar kolenima Boaćija i Obilora, a Zvezdin napadač je ostao da leži sa bolnom grimasom na licu. Boaći je napustio teren da mu se ukaže pomoć, ali se ubrzo vratio u igru.

8. minut - Boaći je bio nadomak gola, ali je Obilor dobro reagovao u presudnom momentu.

foto: Starsport©

7. minut - Zvezda pritiska Fince od starta...

5. minut - Marin se izborio za prvi korner na utakmici.

3. minut - Prvi ozbiljan napad, tekao je po desnoj strani, a završen je udarcem Ivanića. Dovoljno da "Delijama" da novu dozu adrenalina.

1. minut - Utakmica je počela.

foto: Starsport©

SASTAVI:

Trener Crvene zvezde nije menjao sastav u odnosu na duele sa Suduvom, izuzev što je suspendovanog Gobeljića zamenio Stojkovićem.

Crvena zvezda: Borjan – Stojković, Milunović, Babić, Rodić – Jovičić, Jovančić - Ben, Marin, Ivanić – Boaći.

Helsinki: Rudakov – Toivomaki, Rafinja, Obilor – Mensah, Dalstrom, Para Sinistera, Kairinen, Alho - Tarasov, Riski.

foto: Kurir sport

BLOG UŽIVO:

20:44 - "Delije", uz koreografiju, prave paklenu atmosferu!

20:35 - Na tribinama je već 30.000 navijača!

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić
foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić
foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

20:28 - Ponovo zvižduci za Fince

20:22 - "Delije" na Severu se zagrevaju da naprave paklenu atmosferu na meču sa Helsinkijem

20:17 - "Delije" žure da uđu na tribine

foto: Starsport©
foto: Starsport©
foto: Starsport©

20:11 - "Dobrodišlica" za Fince

20:05 - Veliki broj navijača okupio se oko Marakane pred početak utakmice.

19:25 - Jake policijske snage na Autokomandi

19:22 - Sve veća gužva na prilazima "Marakani"

Pobednik tog dvomeča sastaće se u narednoj rundi sa boljim iz duela između Kopenhagena i TNS-a. Danci su nadomak plasmana u sledeći krug jer su juče kao gosti u Velsu pobedili 2:0.

Zvezda je na startu evropske odiseje eliminisala Suduvu - 0:0, 2:1, dok je Helsinki bio bolji od Toršavna - 3:0, 2:2.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Starsport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track