ZVEZDINA MAŠINA ISPRED MARAKANE: Delije dovezle tenk za 18.000 dolara!
Foto: @starsport

Teško oklopno borbeno vozilo izazvalo polemiku u Srbiji

ZVEZDINA MAŠINA ISPRED MARAKANE: Delije dovezle tenk za 18.000 dolara!

Fudbal -

Kakva je simbolika duge cevi Navijači Crvene zvezde uzburkali duhove u regionu postavljanjem eksponata ispred stadiona „Rajko Mitić“

Postavljanje tenka ispred zidina najvećeg srpskog stadiona zasenilo je gotovo na 24 sata čak i tim Vladana Milojevića, koji se u vreme iskrcavanja i široke polemike na društvenim mrežama pripremao da Crvenoj zvezdi obezbedi drugo u nizu učešće u Ligi šampiona.

Umesto skeniranja igre Jang bojsa, u prvi plan je izašla 36 tona teška čelična grdosija i šta ona simbolizuje. Za vojnog analitičara Aleksandra Radića dilema ne postoji:

- Tenk, naravno, nema veze sa sportom, već je stvorena prvorazredna politička provokacija spominjanjem Vukovara. Usput rečeno, teško je utvrditi prošlost nekog našeg borbenog sredstva, jer je u konkretnom slučaju prebojena registarska oznaka koja bi mogla da otkrije da li je bio u istočnoj Slavoniji ili ne. Cilj je, dakle, provokacija - tvrdi Radić.

foto: Tanjug/Miloš Simanović

Koliko košta jedan tenk?

- Ministarstvo odbrane daje procenu vrednosti na osnovu starosti i istrošenosti i onda se, prema proceduri o prodaji, obaveste firme koje su u Ministarstvu trgovine i turizma registrovane za promet naoružanja i vojne opreme. Dakle, postoji registar firmi do kojih možete doći ako prođete određenu proceduru prijavljivanja, uz uslov da je većinski vlasnik državljanin Srbije. Što se tiče cene, i ona se može lako naći ako se izgugla da je prošle godine prodato tenkova čija je pojedinačna cena bila nešto preko 18.000 dolara, jer je reč o T55 starije proizvodnje.

foto: Tanjug/Miloš Simanović

Kako je T55 mogao da završi ispred Marakane?

- Da bi navijači dobili T55, morali su da se obrate Ministarstvu odbrane i potraže mogućnost za dogovor o izlaganju tenka. Onda taj tenk mora da se prekvalifikuje u maketu, što znači da nema više upotrebnu vrednost, jer je zalivena cev... U najkraćem, trajnim onesposobljavanjem postaje maketa, a nju već možete dobiti bez nadoknade. Međutim, ovakav epilog povlači nekoliko pitanja. Po kojoj je proceduri naoružanje preimenovano u maketu i ko je u ministarstvu odlučio da mu se promeni namena?

Ministarstvo odbrane

TENK VIŠE NIJE TENK

Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije s Aleksandrom Vulinom na čelu ističe da je tenk ispred Marakane trajno demilitarizovan i da on nije vlasništvo ministarstva.

- Sa tenka su skinuti ili onesposobljeni svi elementi za vatrena dejstva i pokretanje. Taj tenk nema motor i transmisiju, cev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju izloženi tenk je maketa i muzejski eksponat - rekao je portparol ministarstva major Milan Gujanica.

foto: Stefan Jokić

Društvene mreže

KEŠELJ ZA, KALINIĆ PROTIV

Pojava tenka izazvala je podele i među istaknutim sportistima Crvene zvezde. Marko Kešelj je na Tviteru napisao da se „uvek prepoznaju oni koji su protiv našeg naroda i Crvene zvezde“, dok je Nikola Kalinić retvitovao komentar u čijoj je suštini protivljenje akciji postavljanja tenka ispred stadiona. Obojica su doživeli, blago rečeno, osudu druge strane, a bilo je i psovanja, pretnji...

Na redu su komunalci

POLICIJA ZAVRŠILA PROVERE TENKA

Ministar Nebojša Stefanović je objasnio stav MUP po pitanju postavljenog tenka:

- Reč je o nečemu što podseća na tenk, ima gusenice i neku maketu kupole. Ne radi se o nečemu što može ugroziti život. Od oktobra policija vodi istrage na osnovu naloga tužilaštva - naglasio je Stefanović.

foto: Marina Lopičić

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić

I ARSENAL IMA TOP

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ne vidi zašto bi maketa nekoga vređala.

- U Evropi imate fudbalske klubove kao što je Arsenal, koji u svom grbu ima top, i CSKA, na čijem stadionu u Moskvi stoji tenk. Apsolutno ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da Zvezda može da bude sankcionisana od strane UEFA - rekao je Vesić za Radio Slobodna Evropa.

foto: Dado Đilas

Kurir / Dejan Petković

Foto: @starsport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track