ROMANTIKA KUCA NA VELIKA VRATA! OFK BEOGRAD ŽELI PONOVO U VRH SRPSKOG FUDBALA! Došen-Majkić: Imamo nenormalnu želju da klub vratimo na nivo na koji je bio ranije!
Foto: OFK Beograd

Vratiće se Beograd

ROMANTIKA KUCA NA VELIKA VRATA! OFK BEOGRAD ŽELI PONOVO U VRH SRPSKOG FUDBALA! Došen-Majkić: Imamo nenormalnu želju da klub vratimo na nivo na koji je bio ranije!

Fudbal -

Trijumf OFK Beograda nad Radom (3:2), članom Super lige, u Kupu Srbije iznenadio je ne mali broj ljudi.

"Romantičari" sa Karaburme iza sebe imaju nekoliko teških godina koje su ih spustile do trećeg ranga takmičenja. Beogradski klub slavne istorije izabrao je prošle godine novo rukovodstvo koje ima za cilj da vrati OFK-u u vrh srpskog fudbala, tamo gde im po svemu i pripada mesto.

Predsednik Upravnog odbora Nino Došen-Majkić u razgovoru za Kurir govori o aktuelnom stanju u kome se klub nalazi.

- OFK-a je trenutno član treće srpske lige Beograd. Posle prošlogodišnje najteže sezone u istoriji kluba pokušavamo da se vratimo na mesto koje nam pripada, a to je vrh srpskog fudbala. Nagoveštaj toga je bio osvajanje Kupa Beograda, gde smo u finalu pobedili, takođe bivšeg prvoligaša, Radnički iz Beograda. Nastavak te priče je ova sezona i proboj u 16 najboljih u Kupu Srbije pobedom nad superligašem Radom.

foto: OFK Beograd

Fudbalska javnost je bila prilično iznenađena krajnjih ishodom duela na Karaburmi, ali u klubu ističu da su tako nešto i očekivali.

- Za nas pobeda nad Radom nije iznenađenje. Svi koji smo bili igrači u OFK-e u nekim drugim vremenima, od direktora Božidara Milenkovića, sportskog direktora Miška Mirkovića, generalnog sekretara Zdravka Jokića, predsednika skupštine Ilije Petkovića... kada je bilo normalno da se pobeđuje Rad. S jedne strane prija pobeda, s druge strane moramo da se vratimo u realnost, gde smo sada. Tim je odigrao odlično, iznad svih očekivanja. Ta utakmica je pokazala da je ono što smo zadali kao prioritetan cilj u mojoj drugoj godini mandata kao predsednika uprave, a to je ulazak u Prvu ligu, itekako ostvarivo. To je nama najbitnije. Ova pobeda nam mnogo znači, jer su ljudi postali svesni da OFK Beograd postoji, da se bori za svoje mesto i možda je ova utakmica ključna u tom pogledu - dodaje Došen-Majkić.

foto: OFK Beograd

Pred "Romantičarima" je velika borba za ulazak u viši rang. Trenutno su u vrhu tabele sa pet bodova zaostatka za liderom, ekipom IMT, ali njihove misli su optimistične.

- Dobili smo novog trenera, dobili smo tri prvoligaška pojačanja i mislimo da će naša igra tek doći. Prva utakmica je već danas protiv Lokomotive, zatim sledi Zvezdara. Cilj je, kao što sam rekao, ulazak u viši rang. Ima dosta ekipa u ligi koje igraju jako dobar fudbal. Tu je lider IMT, tu su Zvezdara, Radnički Obrenovac, Sloga sa novih pet igrača, Borča, Radnički Novi Beograd... verujem da je ipak kvalitet na našoj strani i da će to biti presudno.

foto: OFK Beograd

Rukovodstvu kluba, po ustaljenoj višedecenijskoj tradiciji, nije bitan samo rezultat već i igra. Ona prepoznatljiva po kojoj s ponosom i nose nadimak "romantičari".

- Protiv Rada ste mogli da vidite tri prelepe akcije kod fantastičnih golova. Moglo je biti još više golova na toj utakmici. U prvenstvu imamo mali problem jer se protivnici zatvore i teško je razviti našu igru. Ono čemu stremimo i što jeste odlika ovog kluba, jeste napadačka igra i romantika koja nas je krasila.

foto: OFK Beograd

No, nije sve bajno u klubu sa Karaburme. Amaterski nivo takmičenja u kome trenutno borave stvara dodatne probleme "plavima". Veruju da će plasman u viši rang promeniti na bolje mnogo toga.

- OFK Beograd ima najveći problem jer nema nikakvu podršku, ni opštine, ni grada, ni države. Pratimo dešavanja oko izgradnje nacionalnih stadiona, i OFK nije nigde pomenut. Imamo problem da obezbedimo i veštačku travu za omladinski pogon odakle i dalje izlaze reprezentativci. Kad su u pitanju finansije, pored postojećih problema, imamo ogroman dug koji smo nasledili. Zato nam je imperativ ulazak u viši profesionalni rang takmičenja jer samo tako možemo da rešimo probleme. OFK ne može da opstane u amaterskom nivou. Kada vam, na primer, neko uzme reprezentativca onda ga plate samo milion dinara. Takav je status amaterskog kluba.

foto: OFK Beograd

OFK Beograd je nedavno proslavio 108 godina postojanja. Lepa slika viđena na Karaburmi dobila je na težini činjenicom da su se tog dana okupile brojne legende koje su nosile dres kluba prethodnih decenija.

- Imali smo nedavno manifestaciju povodom 108. godina postojanja kluba pod nazivom "OFK-a za život" gde smo prikupljali sredstva za obolele mališane. Bilo je prilično dirljivo, okupili su se bivši igrači, bilo im je drago što su tu. Nama su u klubu sve bivši igrači i ključna je ta ljubav prema klubu. Imamo nenormalnu želju da klub vratimo na nivo na koji je bio ranije, da idemo klubovima poput Crvene zvezde, Partizana, Radničkog, Vojvodine... Uz nas, to je prava petorska srpskog fudbala - kaže na kraju Nino Došen-Majkić.

foto: OFK Beograd

Dejan Ignjatović/Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track