NEVEROVATNA PRIČA O DELIJAMA I GRUPI GEJT 7: Sprema se najbolja atmosfera u istoriji!
Foto: Starsport©

BRAĆA ZAUVEK

NEVEROVATNA PRIČA O DELIJAMA I GRUPI GEJT 7: Sprema se najbolja atmosfera u istoriji!

Fudbal -

Otkrivamo Pre 33 godine počelo je bratstvo navijača Olimpijakosa i Crvene zvezde, koje će kulminirati sutra na stadionu „Rajko Mitić“ u prvom međusobnom takmičarskom meču ova dva kluba

Davne 1986. godine počela je priča o ljubavi između dve navijačke grupe, a koja će svoju ekstazu imati sutra na utakmici Lige šampiona!

Crvena zvezda i Olimpijakos boriće se na terenu za bodove, dok će na tribinama pristalice ova dva kluba zajedno navijati i time ispisati zlatnu stranicu istorije... Naime, biće ovo prvi takmičarski meč ovih timova!

Priča o „Delijama“ i „Gejt 7“ je fascinantna. Sve je počelo na meču u kojem Olimpijakos nije ni igrao! Crveno-beli iz Beograda gostovali su Panatinaikosu u Atini u meču Kupa evropskih šampiona, a na stadionu se pojavila grupa navijača Olimpijakosa, koja je bodrila Crvenu zvezdu. To je bio šok za sve u to vreme.

Ubrzo su vesti o tom nesvakidašnjem događaju stigle u Beograd. Pristalice srpskog kluba bile su oduševljene. Tako je na narednim mečevima u prvenstvu Jugoslavije iskazana zahvalnost navijačima Olimpijakosa za taj gest. Sav materijal sa utakmica navijači su tih godina razmenjivali poštom. Šest leta kasnije, ponovo je Zvezdu put naveo u Grčku, a rival je bio isti - Panatinaikos. Za razliku od prvog meča, ovoga puta su crveno-beli imali ogromnu podršku navijača Olimpijakosa na stadionu. Tu je bio i veliki transparent s natpisom: „Good luck, Red Star“ (Srećno, Crvena zvezdo).

Prvi put u istoriji Crvena zvezda i Olimpijakos igrali su 1994. godine. Taj meč ima veliki značaj za odnose dva kluba, jer je odigran za vreme sankcija! Grčki klub je odlučio da, uprkos sankcijama pod kojim je bila Jugoslavija, dođe u Beograd i odigra meč sa Zvezdom. Posle toga rivali su odigrali još tri prijateljska meča.

Vreme je da ova crveno-bela ljubav dobije i takmičarsku dimenziju i to na najvećoj mogućoj sceni. Navijači obećavaju da će na tribinama napraviti do sada neviđeni fudbalski spektakl...

Stari znanac FRANCUZ NA CENTRU

Arbitar na meču Crvena zvezda - Olimpijakos biće Benoa Bastijan iz Francuske. Asistiraće mu zemljaci Hičam Hakrani, Frederik Haket i Amauri Deleru. U ekipi VAR arbitara biće Benoa Milo i Rudi Buke.

Bastijan je sudio crveno-belima pre dve godine protiv Arsenala u Beogradu i tada se nije proslavio jer je neopravdano isključio Milana Rodića u 80. minutu.

KAKO SU ZVEZDA I OLIMPIJAKOS POSTALI BRATSKI KLUBOVI

1986. godina

Ostvaren prvi kontakt između navijača i to tako što su poštom razmenjivali slike sa utakmica. Sve je počelo kada su pristalice Olimpijakosa iznenada došle na utakmicu Panatinaikos - Crvena zvezda i bodrile srpski tim. Ubrzo su odgovorile „delije“ transparentima upućenim grčkom klubu.

1992. godina

Ponovo je na programu bio isti meč: Panatinaikos - Crvena zvezda. Ovoga puta na tribinama je bilo nekoliko stotina navijača Olimpijakosa, koji su iz sve snage bodrili Zvezdu.

1994. godina

Za vreme sankcija Olimpijakos je došao u Beograd i odigrao prvu utakmicu protiv Crvene zvezde u istoriji. Srpski klub tada je slavio sa 4:1, a meč je obeležila fantastična atmosfera koju su napravili navijači oba tima.

2007. godina

Prvi put u istoriji Zvezda je gostovala Olimpijakosu. Meč je organizovan na zahtev navijača koji su želeli da konačno vide i u Atini duel timova koji su im u srcu. Olimpijakos je pobedio sa 2:1, a na stadionu je bilo više od 20.000 ljudi.

(Kurir.rs / Miloš Bjelinić / Foto:)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track