KORUPCIJA U SPORTU: Stop kriminalu u srpskom fudbalu
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Javna diskusija

KORUPCIJA U SPORTU: Stop kriminalu u srpskom fudbalu

Fudbal -

Glavni italijanski tužilac Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i terorizma Kafijero boravi u Beogradu i ukazuje na problem

Glavni italijanski tužilac Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i terorizma Federiko Kafijero de Raho boravi u Beogradu, gde je juče pričao o korupciji u sportu, pre svega u fudbalu.

- Vrlo često se infiltriraju među navijačke grupe, odakle se mešaju čak i u vođenje pojedinih klubova i sportskih društava - ukazao je Kafijero de Rafo.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je ovo prva regionalna konferencija koja se bavi korupcijom i nameštanjem utakmica koju organizuje njegova misija, ističući da joj je cilj zajednička borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Organizovani kriminal je veoma efikasan i moramo zajedno da nađemo načine da mu se suprotstavimo, da stavimo na raspolaganje sve kapacitete različitih organa i najbolje opcije kako bismo pomogli Srbiji da nađe svoj najbolji način i praksu za borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Oricio.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor policije Vladimir Rebić smatra je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije, te da mu je žao što se danas u svetlu sporta govori o njoj.

- Sport treba da nas asocira na velike uspehe i brojne osvojene medalje koje su naši sportisti i reprezentativci osvojili u poslednjih nekoliko godina. Ne smemo dozvoliti da nam tu sliku pokvare loše vesti o eventualnom dopingu ili nameštanju rezultata - istakao je Rebić.

Posao

KORUPCIJA MORA DA SE ZAUSTAVI

Zamenik republičkog tužioca Zorica Stojšić smatra da svi relevantni činioci u državi moraju da se uključe u rad kako bi se stalo na put pranju novca.

- Ova krivična zona predstavlja složene manifestacije protivpravnog ponašanja, koje su često multidisciplinarne i zahtevaju poseban nivo specijalizacije i stručnosti u javnim tužilaštvima, proaktivan pristup praćenja tokova novca i blisku međuinstitucionalnu saradnju, tj. blagovremenu, brzu i kvalitetnu razmenu informacija i koordinaciju rada svih nadležnih državnih organa - navela je Stojšićeva.

Opasnost

MAFIJA IMA UTICAJ NA SPORTSKE RADNIKE

Zamenik Republičkog tužioca Zorica Stojšić kaže da ova vrsta kriminaliteta može imati značajan uticaj na sportske radnike i sport uopšte, te da je potreban zajednički rad na njegovom suzbijanju.

- Time bismo omogućili normalno

Pre dve godine Partizan je igrao u Evropi na proleće, a kvota da će to ponoviti ove sezone, odnosno da će biti u prva dva tima u grupi sa Mančester Junajtedom, AZ Alkmarom i Astanom, je 4,00! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za učešće Partizana u Ligi Evrope.

Kurir.rs/M. N. Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track