BIVŠI FUDBALER CRVENE ZVEZDE I TOTENHEMA ZA KURIR Milenko Aćimović: Zvezdo, možeš da pobediš Totenhem
Foto: Starsport©

Halo, Ljubljana

BIVŠI FUDBALER CRVENE ZVEZDE I TOTENHEMA ZA KURIR Milenko Aćimović: Zvezdo, možeš da pobediš Totenhem

Fudbal -

Samo hrabro Milenko Aćimović, koji je 2002. s Marakane prešao u redove londonskog kluba, ubeđen da crveno-beli mogu da iskoriste rezultatsku krizu finaliste Lige šampiona

Zašto Zvezda ne bi pobedila Totenhem u Londonu, zapitao se Milenko Aćimović u razgovoru za Kurir. Bivši fudbaler crveno-belih i „pevaca“ veruje da će dva tima odigrati sjajnu utakmicu u trećem kolu Lige šampiona sutra od 21.00 na stadionu Totenhem arena.Publish

Navijači i danas pamte njegov gol protiv Lestera 2000. godine, mada mu je najdraži gol onaj protiv Omonije 2001. u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Oduševljen je Mile Aćimović uspesima Crvene zvezde u prethodnim godinama. Tvrdi da navijači nisu svesni koliko je veliki uspeh igrati dva puta zaredom Ligu šampiona, pobeđivati u njoj, kao i u Ligi Evrope.

Šta očekujete od utakmice vaša dva kluba - Totenhema i Crvene zvezde?

- Prvo, Totenhem je finalista Lige šampiona, veliki klub i tim koji je trenutno u krizi. Prošle sezone došli su do vrha, uspeli... To je vrhunski složena ekipa, njima novac nije problem. Mogu da kupe igrača kojeg požele. Sa druge strane, imamo Zvezdu koja godinama ostvaruje fantastične uspehe. Samo treba da igraju rasterećeno, da iznesu na teren sve što znaju - počeo je Milenko Aćimović razgovor za Kurir.

Može li Zvezda čemu da se nada u Londonu?

- Uvek je teže igrati u gostima. Totenhem 30 odsto igra bolje kod kuće, dok je Zvezda duplo jača na Marakani. Totenhem je favorit, ali verujem da Crvena zvezda može da otkine bod, uz malo sreće i sva tri, što da ne. Englezi su u rezultatskoj krizi i Zvezdi je idealno vreme za ovaj meč.

Kako vidite igre i uspehe Crvene zvezde u Ligi šampiona?

foto: Starsport©

Susret generacija VOLIM BEOGRAD

Viđate li se s bivšim igračima Crvene zvezde s kojima ste osvojili dve titule - Lalatovićem, Pjanovićem, Boškovićem, Matijaševićem...

- Viđamo se povremeno, ali se čujemo redovnije (smeh). Volim kad dođem u Beograd, jer ih onda vidim. Drago mi je da su neki od njih postali uspešni kao treneri i direktori.

- Crvena zvezda je prošle godine sve iznenadila, pobedili su Liverpul, osvajača Lige šampiona. I što je još važnije, bili su ubedljivi u toj utakmici. Naši ljudi nisu svesni kakav je to uspeh. Liverpul je ekipa koja godišnje uloži više od 500 miliona evra u ekipu i spada u one sa najvećim budžetom na svetu.

Šta kažete na pobedu nad Olimpijakosom?

- Pao je Olimpijakos na Marakani! Može se svašta očekivati od Crvene zvezde ove sezone. Znam da igrači razmišljaju da pokušaju nešto više ove sezone u odnosu na prošlu. Sada radi matematika. To je ljudski i normalno. Ako otkineš bod Totenhemu i Olimpijakosu na strani, sve je moguće.

Zašto su onda navijači Crvene zvezde nezadovoljni i ne dolaze na stadion u velikom broju?

- Zvezdini uspesi se malo cene i poštuju u Srbiji, a mnogo više u Evropi! Ovog leta je 1.000 klubova uložilo 15 puta više novca od Crvene zvezde u igrački kadar, a nisu uspeli da se nađu među 32 najbolja kluba Evrope i igraju Ligu šampiona.

Rekli ste da Evropa više ceni Zvezdu od Srbije. Zašto?

- Crvena zvezda se vratila tamo gde joj je mesto - u Ligu šampiona! Da podsetim, Zvezda je bila prvak Evrope 1991. godine i to se ne zaboravlja. Živa je utorkom i sredom u Evropi. Ja to dobro vidim, jer Slovenija željno čeka utakmice Crvene zvezde.

Ko je najzaslužniji za taj povratak?

- Veliki je rad uložen u ekipu. Nisam dobro upućen u celu stvar, ali velika čast direktoru Terziću i treneru Milojeviću. Ono što su oni uradili mnogima nije uspelo - zaključio je Mile Aćimović.

O zetu DEKI JE PORODICA

Jeste li na vezi s Dejanom Stankovićem? - Mi smo porodica! Obojica smo završili fudbalske karijere i sada je neki drugi način života. Obojica smo opet blizu fudbala, što se samo moglo poželeti. Nas dvojica smo se našli od prvog dana u Crvenoj zvezdi, a Deki je ostao isti čovek. I tada i sada.

Dragi gost NA MARAKANI 6. NOVEMBRA

Hoćete li doći na utakmicu Crvene zvezde i Totenhema 6. novembra na Marakani?

- Planiram, ali još ništa nije definitivno. Zbog porodice, imam ćerku i sina, koji igra fudbal, zavisi od njihovih obaveza. Nadam se da ću doći.

Traži talenat TERZO, ZVAĆU TE!

Slovenija je uvek imala dosta fudbalskih talenata koji su ostavili trag u Zvezdi - Elznera, Aćimovića, Pečnika... Ima li u „deželi“ neki biser za Crvenu zvezdu?

- Verujte mi, da ima neko, lako bih pronašao broj Zvezdana Terzića i odmah ga nazvao (smeh).

MOŽDA NISTE ZNALI...

Milenko Aćimović rođen je 15. februara 1977. u Ljubljani Prve fudbalske korake napravio je u Železničaru iz Ljubljane, a potom je prešao u Olimpiju

Posle sjajnih partija kupila ga je Crvena zvezda leta 1998. godine Ostao je četiri godine na Marakani, osvojio dve titule i tri kupa Za reprezentaciju Slovenije igrao je devet godina, upisao 74 utakmice i dao 13 golova, bio učesnik EP 2000. i SP 2002. Iz Crvene zvezde je otišao u Totenhem, za koji je igrao od 2002. do 2004.

Naredna stanica bio je Lil, s kojim je igrao osminu finala Kupa UEFA i bio vicešampion Francuske

Sezonu je proveo u Saudijskoj Arabiji i na kraju 2007. prešao u Austriju iz Beča, gde je i završio karijeru

Oženjen je Slovenkom Leom, ima ćerku Klaru (17) i sina Matea (12)

Vlasnik je fudbalskog kampa za klince „Mile Aćimović“

(Kurir.rs / Aleksandar Radonić / Foto:Starsport@)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track