LONDON NIJE ZABORAVIO NEKADAŠNJEG FUDBALERA: Totenhem i Zvezda igraju za svog Bunju! LEGENDA ŽIVI (FOTO)
Foto: Profimedia

Bio je veliki

LONDON NIJE ZABORAVIO NEKADAŠNJEG FUDBALERA: Totenhem i Zvezda igraju za svog Bunju! LEGENDA ŽIVI (FOTO)

Fudbal -

Gospodin u kopačkama! Bivši fudbaleri „pevaca“ Daren Anderton, Les Ferdinand i Kristijan Cige prisetili se legendarnog štopera crveno-belih i engleskog kluba Gorana Bunjevčevića

Fudbaleri Totenhema i Crvene zvezde, pored borbe za bodove u Ligi šampiona, igraju i za Gorana Bunjevčevića! Legendarni igrač ostavio je dubok trag u oba kluba, gde je plenio fudbalskim znanjem, a još više svojim gospodskim ponašanjem i manirima.

foto: Marina Lopičić

Goran Bunjevčević igrao je četiri godine za Crvenu zvezdu (1997-2001) i pet sezona za Totenhem (2001-2006). Saigrači popularnog Bunje, koji nas je tragično i prerano napustio 28. juna prošle godine, posle moždanog udara, prisetili su se zajedničkih dana na Vajt hart lejnu. Srbin je u London stigao na izričit zahtev tadašnjeg trenera i legende engleskog fudbala Glena Hodla.

foto: Profimedia

- Glen je želeo da igramo na specifičan način i Goran je bio savršen. Bio je libero koji je znao s loptom i vrlo dobro čitao igru. Nije bio najbrži, nije bio najveći, ali vrlo retko bi ispao iz igre - prisetio se Daren Anderton, Bunjin nekadašnji saigrač, a potom dodao:

- Sjajan profesionalac, nikad nisi mogao da ga vidiš kako izlazi i pije. On je sve svoje radio kako treba. Uživanje je bilo igrati uz njega. Nikad ružnu reč nije rekao o bilo kome.

I snažni centarfor iz tadašnje epohe Totenhema Les Ferdinand pamti Gorana Bunjevčevića.

- Već na prvim treninzima bilo je svima jasno da se Goran oseća komforno s loptom u nogama, što baš i nije bio čest slučaj sa štoperima u to vreme. Sećam se čak i da mi je namestio gol ili dva. To se pamti.

Goran Bunjevčević bio je skroman momak, čak se izvinjavao saigračima posle grubljeg starta na treningu.

foto: Profimedia

- Bili smo povezana grupa momaka, stalno smo se posećivali po kućama. I na stadionu je bio lokal gde smo mogli da smestimo svu decu, pa smo se i tamo družili. A Goran je bio fantastičan momak. Zaista prijateljski nastrojen, veoma pametan. Bio je i duhovit, ali nije bio tip čoveka koji bi stalno pričao. On je više ćutao i slušao, ali je imao sjajan smisao za humor... Umeo je da se uključi u šalu kad bi se momci nakačili za vrat nekome u svlačionici. Divno se nosio, uvek sa osmehom na licu - istakao je Nemac Kristijan Cige.

Pohvale od trenera UZOR MLADIMA

Trener rezervnog tima Totenhema u to vreme Klajv Alen stavio je akcenat na ponašanje Gorana Bunjevčevića:

- Ponašao se fantastično. Uzor za mlade. Apsolutni profesionalac. Kao trener takve igrače posebno ceniš. Bio je ekstremno pametan fudbaler. Nije bio najjači, ali je bio visok i elegantan i prelepo je čitao igru.

Osetio talenat Trener crvene Zvezde zahvalan Bunjevčeviću MILOJE GORAN MI JE DAO POSAO!

foto: Beta Branislav Božić

Vladan Milojević, trener Crvene zvezde, otkrio je Englezima da je posao u voljenom klubu dobio najviše zahvaljujući Goranu Bunjevčeviću. U leto 2010. Bunjevčević je kao sportski direktor poverio tada mladom treneru Milojeviću selekciju omladinaca, a ovaj mu se revanširao osvojenom titulom.

- Nisam ranije pričao na ovu temu, ali moj prvi trenerski posao u Crvenoj zvezdi dobio sam upravo od Gorana Bunjevčevića. Lično on je dao zeleno svetlo i zaposlio me u Omladinskoj školi Crvene zvezde. Radi se o čoveku koji mi je veoma drag. Poznavao sam ga lično i znam koliko je voleo fudbal i Crvenu zvezdu. Goran je bio veliki zvezdaš i dosta toga je dao srpskom fudbalu, nažalost, više nije sa nama - rekao je sa setom u glasu Milojević.

Toj šampionskoj omladinskoj generaciji Crvene zvezde iz sezone 2010/11. pripadaju Marko Dmitrović, Filip Stojković, Goran Čaušić, Uroš Spajić, Slavoljub i Dragoljub Srnić, Srđan Mijailović...

Čudni Holanđanin MARTIN JOL GA NIJE VOLEO

Goran Bunjevčević došao je u London 2001. u transferu vrednom 5.000.000 funti. Tadašnji menadžer Glen Hodl mu je od starta davao šansu, ali su povrede odvajale Bunju od terena. Kasnije, kada je Hodl otišao iz Totenhema, nastaju teški dani za Srbina. Novi trener Holanđanin Martin Jol nije ga video u postavi i slao ga je u rezervni tim. Ni to nije moglo da utiče na Gorana, koji je i dalje na treninge dolazio sa osmehom na licu i izgarao na svakoj utakmici.

Ljudski kvaliteti DOSON: KAKAV JE TO BIO DASA!

Kakav je karakter bio Goran Bunjevčević, najbolje svedoči Majkl Doson, koji je Srbina istisnuo iz tima. Bunja mu je najviše pomogao, iako mu je bio direktni konkurent za mesto u timu.

- Za mladog momka poput mene on je bio dasa prve klase! Mnogo mi je pomogao, a nije to lako kad ne igraš, a ugovor ti ističe. Uvek se trudio, uvek trenirao kako treba, po tome ga najviše pamtim. Bio je pravi primer za nas mlade - setio se Doson.

(Kurir.rs / Aleksandar Radonić / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track