MARKO PEROVIĆ OTVORIO NOVU STRANICU U ŽIVOTU: Lako je kad učiš od Piksija
Foto: Privatna Arhiva

Halo, Kina

MARKO PEROVIĆ OTVORIO NOVU STRANICU U ŽIVOTU: Lako je kad učiš od Piksija

Fudbal -

Ima od koga da nauči Dragan Stojković ima istu fudbalsku filozofiju kao Johan Krojf, voli lep fudbal, napadački, da to bude spektakl, objasnio je mladi trener

Marko Perović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, počeo je trenersku karijeru u dalekoj Kini. Mentor mu je niko drugi do Dragan Stojković Piksi, uz kojeg se uči trenerskom poslu u ekipi Guangdžou R&F. Cilj mu je da u dogledno vreme dobije pro licencu i preuzme neku seniorsku ekipu.

Od ove godine ste u stručnom štabu s Piksijem, kako ste odlučili da postanete trener?

- Od juna prošle godine nalazim se u drugom timu R&F Guangdžoua kao asistent trener... Glavni trener je Darko Buser, a naš zadatak je da Piksiju olakšamo i pomognemo koliko možemo. Posle mnogo godina igranja, vidim sebe kao trenera. O tome sam počeo da razmišljam kada me je Dragan Stojković doveo u Kinu. Promenio mi je razmišljanje o fudbalu i ukazao na način kako ga treba gledati i raditi, da to bude sve skockano i perfektno - jasan je Perović.

Kakav je Piksi kao učitelj i koliko od njega može da se nauči? Šta su mu specijalnosti? Taktika, prekidi, pas igra...

- Svi znamo o kakvoj fudbalskoj legendi se radi. Eto, takav je i kao trener! Imao sam sreću da radim sa Misterom. Piksi poima fudbal kao legendarni Krojf, a meni u glavi još odzvanjaju njegove reči: „Fudbal bi uvek trebalo da se igra tako da bude lep, uvek bi trebalo da se igra napadački, to mora da bude opredeljenje za spektakl!“ E, to vam je i Piksi!

Da li posedujete određenu trenersku licencu, odnosno da li pohađate FSS školu?

- Posedujem B UEFA diplomu i u procesu sam za A, gde sam već odradio nekoliko modula u našoj kući fudbala u Pazovi, kod Miloša Miljanića i Spasoja Jeličića!

Kako sebe vidite kao trenera u budućnosti? Kad mislite da se osamostalite?

foto: Privatna Arhiva

- Tek sam izašao iz fudbalske karijere. Želim da još učim i napredujem jer trenutno pored sebe imam kvalitetne ljude. Fudbaler i trener - to su dve totalno različite stvari. Ima vremena za mene, ali o samostalnom radu još nisam razmišljao.

Da li u budućnosti preferirate rad sa seniorima ili vidite sebe u radu sa mladima?

- Moj cilj je da preuzmem neku seniorsku ekipu.

Da li je neko od bivših trenera uticao na vas i koga od učitelja najviše pamtite, odnosno s kim ste najbolje sarađivali?

- Iskreno, u Srbiji sam znao da pre promenim trenera nego kopačke... Muslin, Sale Janković, Zenga... Svi oni su ostavili traga i od njih se imalo šta naučiti.

Valter Zenga nedavno je preko društvenih mreža podelio video iz derbija 2005. i tvoj duel s Nađom, a potom evrogol sa 30 metara. Šta reći o Italijanu?

- Veliki je Valter! Zenga je osećao Zvezdu i navijače. Napravio je dobru hemiju između nas i njega. Uvek je bio uz tim, zato smo i bili tako dobri - zaključio je Perović.

Novo iskustvo KINA KAO DRUGA PLANETA

Život u Kini... Koliko vam prija nova kultura, ljudi, njihova kuhinja i podneblje?

- Kina je interesantna zemlja. Za mene, rekao bih, druga planeta. Sve što je kod nas logično, kod njih u većini slučajeva nije. Teraju po svom i tako, nađemo se negde na kraju (smeh). Kuhinja je dobra i ovde u našem gradu je preko cele godine lepo vreme, tako da mi to najviše prija.

Nema popusta Duško mora da sluša

Gledajući fotografije možemo da primetimo da vas u Guangdžou slušaju igrači. To se vidi i kako Duško Tošić prati objašnjenja, zar ne? Bilo je tu i šaljivih komentara između vas dvojice.

- Ja sam i kao igrač voleo disciplinu... Da se poštuje trening, vreme... Moraju da slušaju jer sam sa mnogima igrao (smeh). A Duško je mlađi, mora da sluša (smeh).

O voljenom klubu BRAVO, MILOJEVIĆU, BRAVO, ZVEZDO

Kako vidite uspehe Crvene zvezde, dve titule, dva igranja u Ligi šampiona?

- Šta reći za Crvenu zvezdu... Bravo, Milojeviću! Bravo i za ljude u klubu na rezultatima! Igračima svaka čast. Nije mala stvar igrati Ligu Evrope, a onda dva puta Ligu šampiona. Kapa dole, majstori! Bez obzira na poraz u Londonu. Verujem u igrače i trenera. Srećno, Zvezdo, daće bog da gledamo i evropsko proleće!

(Kurir.rs / Aleksandar Radonić / Foto: Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track