LUPAŠ KAO KOLINDA! Hrvati demantovali svoju predsednicu: Samo jedan igrač Rijeke je igrao u Zvezdi, a Dinamo je bio njihova filijala! Hrvat nije igrao za Partizan od 1962. godine!
Foto: Profimedia

Hrvatska predsednica šokirala tamošnju javnost

LUPAŠ KAO KOLINDA! Hrvati demantovali svoju predsednicu: Samo jedan igrač Rijeke je igrao u Zvezdi, a Dinamo je bio njihova filijala! Hrvat nije igrao za Partizan od 1962. godine!

Fudbal -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović dobro je potresla tamošnju javnost izjavom da je klub za koji navija povezala sa Partizanom i Crvenom zvezdom.

Prva dama Hrvatske je prisustvovala u Splitu premijeri filma o legendi Hajduka Ivanu Gudelju i tom prilikom izjavila:

"Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo. Dinamo i Hajduk bili su toliko blizu mom srcu. Fudbal je za nas koji smo voleli Hrvatsku bio puno, puno više od fudbala. Značio je narodno zajedništvo. Bio je ono što je povezivalo sve od juga do severa".

foto: FK Rijeka

Šok se na Kantridi brzo pretvorio u bes, a još brže u brutalan odgovor kojim se demantuju njeni navodi.

Tačnije, iz Rijeke je u Zvezdu prešao samo jedan igrač, i obrnuto samo jedan. A iz Dinama u Zvezdu mnogo više.

– Predsednica je pogrešila i veliki broj Rijekinih poklonika našao se uvređen njezinom izjavom. Evo, Rijeka je svoj prvi Kup Jugoslavije osvojila 1978. godine, kada je predsednica bila 10-godišnjakinja, a nosioci tog uspeha bili su uglavnom igrači ponikli u Rijeci, odnosno domaći; Ravnić, Makin, Hrstić, Juričić, Radin, Ružić, Desnica... Od igrača sa strane tu su bili Kustudić, koji je bio došao iz Vojvodine, Milan Radović iz Radničkog iz Pirota te Radojko Avramović iz čačanskog Borca – kaže Orlando Riveti, poznati sportski novinar iz Rijeke koji ovaj klub prati od 1974. godine.

Jedini fudbaler koji je iz Crvene zvezde došao u Rijeku kojega se Riveti seća bio je Dušan Lukić, koji je s Marakane na Kantridu stigao 1979. i ostao do 1984. godine.

Takođe, jedini fudbaler koji je iz Rijeke otišao u Crvenu zvezdu bio je Miroslav Šugar.

Kad su u pitanju partizanovci u Rijekinim redovima, početkom '80. dogodio se transfer na relaciji Kantrida – stadion JNA. Beograđanin, desni bek Nikola Marjanović, koji je u Rijeku stigao 1980. godine iz zemunske Galenike, četiri godine kasnije prešao je u Partizan. Borče Sredojević, Srbin iz okoline Bosanske Gradiške, iz Rijeke je 1987. godine prešao u Partizan.

Mnogo više igrača je u Beograd dolazilo iz zagrebačkog Dinama, i to uglavnom u Zvezdu. Tako su crveno-beli dres nosili Robert Prosinečki, Goran Jurić, Boro Cvetković, Rajko Janjanin, Tomislav Ivković...

I posle raspada Jugoslavije u Zvezdi je zaigrao jedan bivši igrač Dinama, hrvatski državljanin argentinskog porekla Luis Ibanjes.

S druge strane, u Partizan od sezone 1961/1962 i Bruna Belina nije došao nijedan hrvatski fudbaler.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track