KRALJ MOŽDA NIJE MRTAV: Ovo je priča o autsajderima koji su pomerili granice realnosti
Foto: AP

Lopta je okrugla

KRALJ MOŽDA NIJE MRTAV: Ovo je priča o autsajderima koji su pomerili granice realnosti

Fudbal -

Veliki-mali klubovi Visoki plasman Granade u Primeri podsetio je na iznenađenja širom Evrope u prošlosti. Tako su pred početak sezone u kojoj je Lester osvojio Premijer ligu na uložen evro kladionice nudile 5.000, a ista kvota bila je na ponudu da je Elvis živ

Pred početak svake fudbalske sezone zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svetu počnu s licitacijama na temu - ko će biti šampion.

U zavisnosti od navijačkih sklonosti svako ima svog favorita u ligama širom Evrope, a sve se uglavnom svede na maksimum tri do četiri imena po šampionatu.

Baš zbog toga je lepo videti kada neki autsajder „procveta“ i pozitivno iznenadi sve. O takvom klubu se priča danima, mesecima... koliko već traju njihovi dobri rezultati, a zauvek u pamćenju ostanu oni koji su uspevali da stignu do titula prvaka države, iako na njih niko nije ni pomišljao na početku sezone. Poslednji slučaj je Granada, koja je do pre nekoliko dana bila prva na tabeli Primere, ispred Barselone, Reala, Atletika... A i dalje je u njihovom društvu.

Setimo se potpunog hita u Seriji A, Kjeva, za koga su navijali valjda svi zaljubljenici u fudbal. Primera ima još, a pred vama je podsećanje na neke od najvećih iznenađenja u Evropi, zaključno sa Lesterom, koji je 2016. godine zasad zaključio seriju primera u kojima autsajderi stižu do titule.

„Lisice“ pokorile Ostrvo

Revolucija u Engleskoj. „Lisice“ su pokorile Ostrvo. Lester na vrhu Premijer lige... Tako su otprilike izgledale novine početkom maja 2016. Kladioničari su pred sezonu davali kvotu 5.000 prema jedan na titulu Lestera, a poređenja radi, ista kvota bila je i na to da će Elvis Prisli biti pronađen živ! Onda je 132 godine star klub pokazao da je ipak moguće biti mali i najbolji. A onda je moguće i da je Elvis Prisli živ! Inače, Lester je u Premijer ligu ušao godinu dana ranije i prvenstvo završio na 14. mestu.

Gradski derbi za trofej

Kada se pomene škotski fudbal, na prvu se misli na Seltik i Glazgov jer to su klubovi pretplaćeni na titule u tamošnjoj Premijer ligi. Upravo zbog toga, ali i činjenice da nikada pre i nikada posle nisu napravili ništa slično, titula Dandi junajteda je nešto posebno i zauvek urezano u srca navijača ovog kluba. Da sve bude slađe, do trofeja su stigli u poslednjem kolu pobedom nad gradskim rivalom Dandijem od 2:1.

foto: Printscreen

Romeo, Julija i Skudeto

Italija je gotovo po pravilu bila država sa najneizvesnijim šampionatom. Za pobednika po pravilu konkuriše nekoliko velikana, pa je zato i uspeh autsajdera veći i dugo se pamti. Tako je Verona uzela „skudeto“ i upisala se među besmrtne. Žitelji ovog grada tom titulom se ponose onoliko koliko i činjenicom da se radnja remek-dela „Romeo i Julija“ odvija baš kod njih.

foto: Printscreen

Napadači doneli titulu

Bajern Minhen je prvi, a ostali neka se poređaju kako i volja, da parafraziramo čuvenu rečenicu partizanovca Milana Galića. Tako uglavnom kod realnih poznavalaca fudbala izgleda najava Bundeslige. Uzimaju titule s vremena na vreme i drugi, ali su velika iznenađenja prava retkost. Brazilac Grafite i Bosanac Džeko postigli su 54 gola u prvenstvu i postali najefikasniji napadački tandem u istoriji.

foto: Printscreen

Paradajz na proslavi titule

Još jedan incident u svetu fudbala jeste titula koju je Monpelje pokupio ispred PSŽ te sezone. Posebno će se pamtiti utakmica poslednjeg kola i pobeda nad Okserom od 2:1, jer se domaći tim i definitivno preselio u niži rang. Ovo se navijačima Oksera nije svidelo, pa su dva puta prekidali meč. Drugi prekid trajao je 15 minuta jer je teren zasut teniskim lopticama, paradajzom i rolnama papira.

foto: Printscreen

Kurir / Gojko Filipović

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track