BIVŠI FUDBALERI ZVEZDE I PARTIZANA TEŠKA SECA PRIZNALI: Kad sačuvamo decu, tući ćemo i Engleze!
Foto: @starsport

KAKO PROTIV BOGATIH U EVROPI

BIVŠI FUDBALERI ZVEZDE I PARTIZANA TEŠKA SECA PRIZNALI: Kad sačuvamo decu, tući ćemo i Engleze!

Fudbal -

Postoji rešenje!!! Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina mogli bi da pariraju najboljim klubovima samo u slučaju da svoj podmladak ne prodaju toliko rano u inostranstvo

Kaskaćemo za razvijenim fudbalskim svetom sve dok Partizan drži prvu poziciju kao najveći proizvođač profi igrača u Evropi, a Crvena zvezda i Vojvodina zauzimaju na istoj listi sedmo i osmo mesto.

Kad se dostigne kontinuitet ulaganja u sopstvene resurse, zadrži ekipa nekoliko godina na okupu uz nekoliko kvalitetnih stranaca, onda će i Srbija dobiti svoju Slaviju, koja će biti sposobna da odigra dve ravnopravne utakmice sa Barselonom.

Bivši golgeter Crvene zvezde Mihajlo Pjanović teška srca priznaje da je kvalitet bio vidljivo na strani Engleza:

- Engleski timovi su otišli mnogo ispred ne samo našeg fudbala nego i bogatijih zemalja. Ta razlika se mogla uočiti i u Zvezdinom meču. Mislim da je, povrh svega, naša ekipa previše respektovala goste i da im se takav stav negde i osvetio ubedljivim porazom. Veliko je pitanje šta treba uraditi kako bismo im se približili malo. Ja sad mogu reći da treba primeniti metod Ajaksa i osloniti se na svoje klince. Zadržati ih što duže i kupiti mlade, stvarno kvalitetne strane fudbalere. Ali meni je lako da govorim, sasvim je drugačije kada se suočiš sa realnošću, jer klub mora da živi od prodaje igrača.

foto: @starsport

Ćirković priželjkuje vreme kada će crno-beli ispasti sa liste najvećih proizvođača fudbalera za druge evropske klubove.

- Dok smo na prvom mestu te liste, nemamo razloga da se previše nadamo da ćemo napraviti tim poput češke Slavije, koja igra sa Barsom dve egal utakmice. Zamislite, recimo, koliko bi jak Partizan bio kada bi nekoliko godina čuvao svu tu talentovanu decu, pa i kvalitetne strance, i kasnije ih puštao da idu preko. Ja verujem da bi išao do same završnice Lige Evrope - kaže Ćirković.

foto: Printscreen

Mora se od nečeg živeti

REALNOST JE SUROVA

Pjanović daje do znanja navijačima da danas nije lako voditi klub i stvarati tim od svoje dece:

- Pre ste imali najbogatije evropske klubove koji su imali pravo na trojicu stranaca i još trojicu ili četvoricu bi kupili da ih imaju za svaki slučaj. A danas? Preživljavamo prodajući najbolju decu, a Mančester siti kupi 25-30 takvih igrača iz celog sveta. Umesto da se, na primer, braća Ilić kod nas spremaju za ulogu nosilaca u Zvezdi, oni to rade igrajući na pozajmicu iz Sitija u Holandiji za Bredu. To je realnost srpskog fudbala!

Kurir / Dejan Petković

Foto: @starsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track