Najnovije vesti

TRIBINA NA PRAVNOM FAKULTETU

PARTIZAN OSUO DRVLJE I KAMENJE PO FSS: Vuletić najavio odlazak u FIFA zbog ponašanja Saveza (KURIR TV)

Fudbal

Tribina na temu "Pravni položaj profesionalnih fudbalera" održana je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Tribinu je organizovao Centar za regionalnu studentsku saradnju, a govorili su bivši predsednik Crvene zvezde Dobrivoje Tanasijević, bivši generalni sekretar Crvene zvezde i FSS Zoran Damjanović, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica, potpredsednik Partizana prof. dr Vladimir Vuletić, a specijalni gost bio je trener crno-belih Savo Milošević.

Vuletić je oštro govorio o Fudbalskom savezu Srbije, čak i najavio da će se Partizan zbog "kuće fudbala" obratiti FIFA.

"FSS svake godine donosi pravilnik, a ove godine je to urađeno 20 dana pre početka takmičenja. Partizan i Crvena zvezda nemaju nijednog predstavnika u Zajednici Superlige i Prve lige Srbije, a formalno ova dva kluba nemaju ni predstavnike u UO FSS. Imamo neverovatnu situaciju. Jer savez insistira da klubovi plate izvesnu taksu od 3 procenta u slučaju prodaje igrača u strane klubove. FSS ne zanima da li je transfer ugovore na rate ili u celovitom iznosu. Isto tako imate i situaciju da novac od UEFA takmičenja koji je FSS dužan da uplati, ostaje zarobljen, kada se ta zarada potražuje, dobija se odgovor da postoje međusobna potraživanja i da dolazi do “prebijanja”. Partizan će se svakako obratiti institucijama FIFA ovim povodom", rekao je Vuletić.

foto: Damir Dervišagić

Potpredsednik Partizana se osvrnuo na slučaj kada je poslednjeg dana prelaznog roka njegov klub doveo Lazara Markovića, ali mu FSS nije dozvolio da registruje Slobodana Rajkovića.

"Neko ko je nepravnik čini mi se da je doktor nekog privatnog univerziteta, gospodin Jovan Šurbatović je protumačio član 28, stav dva pravilnika u njemu stoji ‘igrači‘ i sebi je dao za pravo da to ograniči na ‘igrač‘. Time je protivpravno sprečio FK Partizan po pravilniku koji je doneo FS Srbije. A 31. avgusta se najednom tumači sa idejom da je reč o jednom igraču. Ne želim da spekulišem kako bi izgledala utakmica u Hagu da je i ovaj igrač mogao da pomogne Partizanu. FS Srbije je pokrenuo inicijativu za socijalni dijalog gde su bili pozvani predstavnici najboljih klubova, za te dve godine održano je svega dva sastanka", jasan je bio Vuletić.

foto: Damir Dervišagić

Savo Milošević je pozvao državu da reaguje.

"Kao što znate naši klubovi nisu pravno rešeni. Nemamo zakon o privatizaciji i zakon o sportu. Ono što moram da kažem je da naši klubovi funkcionišu po principu iz socijalizma i kapitalizma. Želimo da pravno rešimo neke stvari. Početna stavka mora da bude država koja mora da da smernice. Država treba da objasni šta želi od fudbala. Status igrača ne može biti definisan dok se ne definiše status klubova", rekao je Milošević.

Mirko Poledica je zastupao prava nižerazrednih klubova.

"Da bi fudbaler iz Srpske lige napredovao, on mora da ode u Superlige, da bi ga potpisali moraju da plate trening kompenzaciju po ugovoru o transferu igrača. Zavisno od kluba iznosi i visina trening kompenzacije. Predlog FIFpro sindikata je da se poveća trening kompenzacija sa pet na šest procenata. To je procenat koji se isplaćuje klubovima za koje je ranije igrač igrao. Mogu vam ispričati priču o Nikoli Maksimoviću. Ponikao je u Slobodi iz Užica koja je imala finansijske probleme, potom je prodat u Torino koji ga je prodao za 25.000.000. Klub nije mogao da zaradi jer se radilo o nacionalnom, a ne međunarodnom transferu", kazao je Poledica.

(Kurir sport)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...