ZVEZDAN TERZIĆ SAMO ZA KURIR: Novi stadion na ponos Crvene zvezde i države Srbije!
Foto: Starsport©

u korak sa evropom

ZVEZDAN TERZIĆ SAMO ZA KURIR: Novi stadion na ponos Crvene zvezde i države Srbije!

Fudbal -

Generalni direktor crveno-belih za naš portal objašnjava detalje vezane za ozgradnju novog stadiona, vađenje papirologije i dobijanje dozvola, a sve kako bi bili zadovoljeni zakoni i strogi standardi UEFA i FIFA

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić ekskluzivno za Kurir otkriva kako će se graditi novi stadion. Novo velelepno zdanje neće menjati adresu, što je veoma bitno za sve navijače Crvene zvezde, ali će po svom izgledu i nameni biti jedno od najmodernijih u ovom delu Evrope, jer će ispuniti sve stroge standarde UEFA i FIFA.

- Postojeći stadion je izgrađen 1963. godine i bio je prilagođen čoveku onog vremena. Svedoci smo da se širom Evrope grade novi stadioni jer su se promenili zahtevi i potrebe gledaoca današnjeg vremena. Uz sve to fudbal je postao najbrže rastuća industrija na svetu. Crvena zvezda, da bi bila konkurentna, mora ići u korak sa vremenom - tvrdi Zvezdan Terzić.

foto: Printskrin

Prvi čovek Crvene zvezde ističe da još nije izabrano konačno rešenje izgleda novog stadiona.

- Razmatrano je nekoliko opcija u vezi sa izgledom, kapacitetom, tačnom pozicijom na lokaciji, ali i svim mogućim sadržajima koje budući stadion mora da ima. Najbliži smo rešenju da budući stadion ima kapacitet od 42.000 gledalaca jer takvo resenje vidimo kao najoptimalnije ako se uzmu u obzir cena izgradnje, period trajanja građevinskih radova i potrebe kluba kao sto je FK Crvena Zvezda, zbog cega smo odustali kako od opcije koja podrazumeva izgradnju stadiona kapaciteta od 50,60 hiljada gledalaca (koja je najskuplja i vremenski najzahtevnija) tako i od opcije koja podrazumeva izgradnju stadiona kapaciteta 30.000 gledalaca (a koja opcija ne može da odgovori sportskim i takmičarskim potrebama fudbalskog kluba Crvena zvezda).

Novi stadion trebalo bi da košta 200 miliona evra i to je ogromna investicija za klub, tako da će se tražiti moćni investitori.

- U ovom momentu je prerano pričati o tehničkim detaljima samog projekta. Međutim, činjenica sa kojom se suočavamo je da planirani projekat stadiona kapaciteta 42.000 gledalaca zahteva investiciju čija vrednost može da dostigne i iznos od priblizno 200.000.000 evra. Svesni smo da je za finansiranje takve investicije potrebno da se punovažno i u potpunosti ispune svi pravni preduslovi za izgradnju, imajući u vidu da je to osnovni zahtev svih potencijalnih partnera sa kojima smo u pregovorima, a koji bi sa FK Crvena zvezda finansirali izgradnju ovakvog projekta.

foto: Printscreen / Geoinka Beograd

Klub treba da spremi obilnu papirologiju, kako bi bila dobijena dozvola i kako bi radovi počeli što pre.

- Konkretnije, imajući u vidu da lokacija na kojoj se nalazi stadion "Rajko Mitić" potpada pod izuzetno složen pravni režim koji podrazumeva istovremenu primenu i opštih propisa koji se odnose na izgradnju (Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine i sl.) tako i posebih propisa koji regulišu sport (Zakon o sportu) i još uže, sam fudbal (reč je o zahtevima koje postavljaju FIFA i FSS), pred Crvenom zvezdom je da u narednom periodu od dve godine odgovori ozbiljnom izazovu i ispuni sve uslove propisane ovako složenim pravnim režimom kako bi u konačnici od nadležnog ministarstva za građevinarstvo pribavila odgovarajuću građevinsku dozvolu.

Međutim, za sve će biti potrebno vreme i strpljenje.

- Navedeno podrazumeva između ostalog sprovođenje više različitih postupaka pred različitim organima, uključujući tu sprovođenje parcelacije zemljišta i formiranje odgovarajućih građevinskih parcela, sprovođenje konverzije prava korišćenja u pravo svojine, usvajanje plana detaljne regulacije i slično.

foto: Printscreen / Geoinka Beograd

Klub još nije odlučio koje će konačno rešenje izabrati za izgled stadiona od pet kojih su u ponudi.

- Konačnu reč oko idejnog i izvođačkog projekta bi dao investitor u skladu sa standardima FIFA i UEFA, ali i sugestije specijalizovanih kompanija koje se bave upravljanjem stadionima. Cilj nam je da stadion bude u funkciji tokom cele godine, 365 dana u godini, a ne samo danima kada se odigravaju utakmice.

Kad papirologija bude završena i dobijene sve potrebne dozvole, krenuće se sa radovima. Ali, oni ne bi trebalo da budu smetnja da se utakmice igraju na stadionu.

- Planirano je da nakon pribavljanja građevinske dozvole sama izgradnja traje dve do tri godine. Trenutno definišemo i najpraktičniji način realizacije projekta posmatrano sa takmičarskog aspekta. Konretno, cilj je da definišemo model same izgradnje koji će omogućiti Zvezdi da tokom perioda izgradnje novog stadiona u najvećoj mogućoj meri koristi stadion "Rajko Mitić", što se omogućava kroz dobro planiranje i faznu izdragnju.

foto: Instagram, Geoinka Beograd

FK Crvena zvezda kao klub od nacionalnog značaja za Srbiju, sve radi u dogovoru sa državnim institucijama.

- Sve ove procesne radnje usaglašavamo i koordinišemo sa državnim vrhom, Vladom Republike Srbije i organima grada Beograda. Naravno, sve ove naše planove i ideje treba da odobri skupština Crvene zvezde kao najviši klupski organ - zaključio je Zvezdan Terzić.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track