ITALIJA OBJAVILA RAT PROTIV RASIZMA: Evo kako će se pronalaziti navijači koji na stadionu vređaju fudbalere
Foto: EPA/FILIPPO VENEZIA

RAZVOJ NOVE TEHNOLOGIJE

ITALIJA OBJAVILA RAT PROTIV RASIZMA: Evo kako će se pronalaziti navijači koji na stadionu vređaju fudbalere

Fudbal -

Zvaničnici italijanske fudbalske lige rade na razvijanju tehnologije prepoznavanja lica kako bi identifikovali navijače odgovorne za rasističke uvrede.

Na utakmicama italijanske lige mnogo je incidenata navijača i uvreda na rasnoj osnovi, a nedavno je svih 20 klubova Serije A priznalo probleme i obavezalo se na rešavanje.

"Radimo na razvijanju softvera za prepoznavanje lica, koji bi se koristio unutar stadiona. Još čekamo dozvolu vlasti za zaštitu privatnosti, ali trebalo bi da je dobijemo uz pomoć vlade. Kada te slike budu dostupne, klubovi će morati direktno da reaguju", rekao je izvršni direktor Serije A Luiđi De Siervo.

Navijači su ove sezone tokom utakmica na rasnoj osnovi vređali tamnopute igrače Romelua Lukakua, Franka Kesija, Ronalda Vieiru i Marija Balotelija, kao i Miralema Pjanića, koji je Bosanac.

Liga je izabrala po jednog igrača iz svih 20 klubova da se priključe timu protiv rasizma.

"Uradićemo za dve godine ono što je (bivša britanska premijerka Margaret) Tačer uradila za 10", rekao je De Siervo, ukazujući na borbu protiv huliganizma na engleskim stadionima osamdesetih godina prošlog veka.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track