OZIL DIGAO VELIKU FRKU: Evo kako su Kinezi reagovali na kritike fudbalera Arsenala
Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

DA LI ĆE IĆI NA DALEKI ISTOK?

OZIL DIGAO VELIKU FRKU: Evo kako su Kinezi reagovali na kritike fudbalera Arsenala

Fudbal -

Fudbalera Arsenala Mesuta Ozila "prevarile su lažne vesti" kada je kritikovao Kinu povodom tretmana ujgurskih muslimana, rekao je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Kine.

Ozil, koji je musliman, nazvao je Ujgure "ratnicima koji se opiru progonu" i kritikovao je Kinu i muslimane koji ćute o položaju Ujgura u provinciji Sindjang.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang rekao je da su na Ozila uticali neistiniti komentari i pozvao ga je da poseti autonomnu provinciju Sindjang i da se "sam uveri", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Ne znam da li je gospodin Ozil bio u Sindjangu, ali čini se da su ga prevarile lažne vesti i da su na njegovu procenu uticali neistiniti komentari. Ako gospodin Ozil bude imao priliku, biće nam drago da ode i pogleda šta se dešava", naveo je on.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je oko milion ljudi, uglavnom ujgurskih muslimana, koji su manjina, pritvoreno bez suđenja u dobro čuvanim zatvorima.

Kina je negirala maltretiranje ujgurskih muslimana i navela da se oni "obrazuju u centrima za stručno osposobljavanje" za borbu protiv nasilnog verskog ekstremizma.

Posle Ozilove objave na društvenim mrežama, kineska televizija je odlučila da ne prenosi utakmicu Premijer lige između Arsenala i Mančester sitija, koja je odigrana u nedelju.

Fudbalski klub Arsenal se u subotu distancirao od izjave Ozila i podsetio da je uvek bio "apolitična organizacija".

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track