ARKAN JE IMAO JASNU PORUKU O HRVATIMA! Vođa Delija pominjao klanje srpskih žena i dece posle nereda 1991. na Maksimiru
Foto: Starsport©/EPA/Printscreen

Do sada nepoznati detalji

ARKAN JE IMAO JASNU PORUKU O HRVATIMA! Vođa Delija pominjao klanje srpskih žena i dece posle nereda 1991. na Maksimiru

Fudbal -

Profesor moderne evropske istorije na Univerzitetu istočne Anglije u engleskom gradu Noriču Ričard Mils predstavio je u utorak u Zagrebu svoju knjigu "Fudbal i politika u Jugoslaviji" u kojoj tvrdi da je na prostorima bivše države fudbal uvek bio puno više od igre te da se preko fudbala najbolje može shvatiti što se u 20. veku događalo na ovim prostorima.

Mils je potanko analizirao decenije jugoslovenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na fudbalskim terenima i oko njih, pa iznosi činjenice i događanja vezana uz učešće jugoslovenske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak fudbalra Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih fudbalera u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. maja 1990. godine.

"Na naslovnoj stranici hrvatskog prevoda moje knjige nalazi se legendarna fotografija u kojoj Zvonimir Boban nogom napada tadašnjeg milicajca i za mnoge to simbolizuje početak rata u Hrvatskoj premda su te godine svi srpski klubovi učestvovali u tom prvenstvu. Na toj utakmici je bio i vođa navijača Crvene zvezde Arkan koji je kasnije u jednom intervjuu kazao da je tada shvatio da će ustaše početi da kolju srpske žene i decu", rekao je Mils i zaključio da fudbal na ovim prostorima često nije bio "ogledalo društva" nego je u mnogim slučajevima i najavljivao događaje.

Kurir sport/Večernji list

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track