DANAS SE PO 243. PUT IGRA EL KLASIKO: Barselona čeka Real, Katalonci prete prekidom meča (20)
Foto: AP, EPA

A sad spektakl

DANAS SE PO 243. PUT IGRA EL KLASIKO: Barselona čeka Real, Katalonci prete prekidom meča (20)

Fudbal -

Ba­r­se­lo­na i Real ve­če­ras će odi­gra­ti 243. me­đu­sob­nu uta­k­mi­cu.

Uta­k­mi­ca nad uta­k­mi­ca­ma, ka­ko je na­zi­va­ju u sve­tu, od­no­sno „el kla­si­ko“ bi­će i duel za pr­vo me­sto u La li­gi, po­što su dva klu­ba izjed­na­če­na po bro­ju bo­do­va na pr­va dva me­sta na ta­be­li. Ljuti protivnici ulaze u meč sa po 35 bodova, četiri više u odnosu na Sevilju.

foto: EPA/Enric Fontcuberta

Real je u uspo­nu fo­r­me jer je u se­ri­ji od 11 uta­k­mi­ca bez po­ra­za, dok je Barselo­na fa­vo­rit, po­što igra na svom te­re­nu.

U poslednjem prvenstvenom duelu, odigranom pre godinu dana, Barselona je deklasirala Real Madrid s 5:1. U poslednjih deset međusobnih utakmica "Kraljevski klub" je samo dva puta slavio, a Barselona pet puta.

Ova uta­k­mi­ca tre­ba­lo je da bu­de igra­na u ok­to­bru, ali je odlo­že­na zbog ma­sov­nih pro­te­sta u Ba­r­se­lo­ni po­vo­dom osu­đu­ju­ćih pre­su­da ka­ta­lo­n­skim po­li­ti­ča­ri­ma ko­ji su za­go­va­ra­li ne­za­vi­snost od Špa­ni­je.

Igrači obe ekipe prema stadionu će krenuti svojim autobusima iz istog hotela zbog posebnih mera bezbednosti. Pristalice nezavisnosti Katalonije najavili su veliki protest oko stadiona uoči utakmice, a policija se pribojava pokušaja blokiranja stadiona ili masovnog utrčavanja publike na teren. Fudbalski klub Barselona otvoreno podržava referendum o samostalnosti dok je Real Madrid simbol španske monarhije.

Fudbaleri Reala u opuštenoj atmosferi čekaju meč. Igrači su pre dolaska u 620 kilometara udaljenu Barselonu nagrađeni novim sponzorskim automobilima, a onda su fudbaleri i košarkaši kluba organizovali tradicionalni zajednički Božićni ručak.

Te­ško je po­ve­ro­va­ti da će Sr­bin Lu­ka Jo­vić bi­ti u star­t­noj pos­ta­vi Rea­la, ali je izve­sno da će bi­ti na klu­pi. Ba­r­sa sve kar­te po­la­že na „tro­zu­bac“ Me­si-Sua­rez-Gri­z­man, dok za Ma­dri­đa­ne ne­će igra­ti Eden Azar i Ma­r­se­lo, jer su po­vre­đe­ni.

- Barselona i Real su se susreli 242 puta. Barselona je upisala 96 pobeda, Real 95, a 51 meč je završen remijem.

- Prvi derbi je odigran 13. maja 1902. godine u Barseloni. Domaćin je slavio sa 3:1.

- Barselona ima najduži niz pobeda u derbijima. Od januara 1948. do januara 1949. godine pobedila je u šest derbija.

- Real je bio šampion Španije 33 puta, Barselona 26 puta.

- 28 igrača su postizala het-trik u El Klasiku, poslednji je bio Luis Suarez.

- Najveću pobedu u El klasiku ostvario je Real i to 19. juna 1943. godine kada je u Kupu slavio sa 11:1

- Najduži niz bez poraza drži Real koji nije izgubio 14 El klasika za redom. Bilo je to od januara 1931. do februara 1935. godine.

- Iz Barselone je u Real prešlo 17 igrača, iz Reala u Barselonu samo šest.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track